News

Alexandru Mironov, entuziasmat de SpaceX Starship, proiectul lui Elon Musk. “Înspre anul 2100, un milion de pământeni vor deveni marțieni”

Scriitorul Alexandru Mironov vede lansarea navei SpaceX Starship drept unul dintre primii pași către colonizarea planetei Marte, visul lui Elon Musk pentru 2031.
15.04.2023 | 14:58
Alexandru Mironov entuziasmat de SpaceX Starship proiectul lui Elon Musk Inspre anul 2100 un milion de pamanteni vor deveni martieni
Scriitorul Alexandru Mironov este entuziasmat de proiectul lui Elon Musk, pe care îl consideră „noul Columb”, deși lansarea navei SpaceX Starship a fost amânată (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Compania SpaceX intenționează să facă din lansarea navei Starship Super Heavy un sistem de transport reutilizabil, pentru astronauți și încărcături, care să navigheze pe orbita Pământului către Lună, Marte și chiar mai departe. Racheta va decola de la unitatea SpaceX Starbase de la Boca Chica, din sudul statului Texas și reprezintă proiectul spațial cel mai amplu din istorie. „Pentru oamenii obișnuiți, această nouă inițiativă temerară trebuie să reprezinte viitoarea extindere a vieții, dinspre Terra către Marte. Să ne închipuim ce spuneau spaniolii simpli, atunci când un nebun pe nume Cristofor Columb a echipat trei caravele pentru a pleca spre India”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, scriitorul Alexandru Mironov.

Scriitorul Alexandru Mironov: „Columb nu a ajuns în India, dar a descoperit America. Predicția mea este că în anul 2100, un milion de pământeni vor deveni marțieni!”

Inițial, lansarea fusese programată pentru ziua de luni 10 aprilie, însă, de obicei, testele la care sunt supuse navele care pornesc într-o nouă aventură presupun amânări. De altfel, să ne amintim ce s-a întâmplat inclusiv anul trecut, cu misiunea Artemis… Oricum, este vorba despre cea mai mare navetă spațială construită vreodată și este firesc să apară o prudență aparte. De fapt, dacă Musk anunța pe o rețea de socializare că lansarea ar urma să se producă la finalul celei de-a treia săptămâni din aprilie, specialiștii se bazează pe calculele Administrației Federale a Aviației, care vorbesc despre o dată probabilă de 17-18 aprilie.

ADVERTISEMENT

Până atunci, însă, am încercat să pătrundem cât mai mult în secretele acestei noi expediții spațiale, care va deschide drumul unui adevărat exod către planeta Marte. Alexandru Mironov a menționat faptul că, după decolarea SpaceX Starship, va urma un adevărat val de nave spațiale, menite să pregăteasă și ulterior să susțină o adevărată colonizare, prevăzută în opinia sa pentru anul 2100.

Navă spațială
Odată cu SpaceX Starship, Odiseea spațială va depăși o nouă frontieră (sursa hepta.ro)

 

„Personalul care va urca la bordul navetelor spațiale cu destinația Marte va fi ales după criteriile lui Elon Musk, adică într-un mod total imprevizibil… Glumind mai mult sau mai puțin, nu m-am gândit ce steag va purta această stație, dar nu mă îndoiesc că Elon Musk nu va inventa și un drapel special al Republicii Marțiene. Important este că va exista o colaborare între roboții specializați și „nebunii”, cu ghilimelele de rigoare, care vor să meargă pe Marte”, a completat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Comparația la care Alexandru Mironov a recurs, între expediția temerarului Cristofor Columb și ceea ce întreprinde Elon Musk nu este deloc forțată. Potrivit spuselor interlocutorului nostru, la scară largă, impactul ar putea fi unul asemănător, evident făcând o distincție între detaliile istorice și mai ales tehnice, care diferențiază cele două perioade.

„Într-adevăr, Cristofor Columb nu a ajuns în India, însă a descoperit America, „Lumea nouă”. Este greu de estimat perioada după care am putea asista la un nou moment istoric, însă, potrivit experților NASA, în anul 2031 un american va pune piciorul pe Marte. Chiar am fost de față, la Belfast, atunci când unul dintre directorii NASA a făcut această previziune. Ca o prognoză personală, eu cred că, înspre anul 2100, un milion de pământeni vor deveni marțieni. Așadar, SpaceX reprezintă unul dintre primii pași în vederea evenimentului care se va petrece în anul 2031”, a continuat scriitorul.

ADVERTISEMENT

Ipoteza Wagner-Zubrin pornește de la folosirea „ferestrelor” dintre Pământ și „Planeta Roșie”

Pentru că am amintit deja despre amânarea datei lansării din pricina importanței deosebite a unor verificări amănunțite, trebuie spus că „testele la care va fi supusă naveta Starship vor fi variate, de la cele de natură electronică, la cele de natură mecanică și informatică, adică atât de minuțios cât este cazul pentru o rachetă prevăzută să decoleze spre Lună, dar pe care Elon Musk o vede zburând către Marte. Însă, se vorbește mai puțin despre faptul că Elon Musk repetă o idee lansată în urmă cu 15 – 20 de ani”.

Cucerirea „Planetei Roșii”, așa cum mai este numită Marte, este un vis vechi al astronauților. Dincolo de ficțiune și chiar de unele teorii ale conspirației, specialiștii au studiat cu atenție absolut toate detaliile privitoare la o astfel de expediție de amploare.

ADVERTISEMENT

Am aflat de la Alexandru Mironov că „proiectul inițial, mai exact ipoteza Wagner – Zubrin a pornit de la o idee logică, ea presupunând folosirea ferestrelor de pe parcursul dintre Pământ și Marte. La aproape fiecare 18 luni, planetele se apropie, astfel că transferul de oameni și de materiale se poate face, eventual mai ieftin și cu o durată mai scurtă”.

„În prima fază, acest proiect va merge încărcat cu materiale tehnice, cu roboți și cu viitoarea așezare marțiană, care va fi parașutată de la bordul navei, pe scoarța planetei. Fiind vorba despre roboți, ei se vor rearanja și își vor construi primul adăpost, care va fi unul mecanic, electronic și evident, robotic. Va urma a doua etapă, care presupune completarea cu materiale, pe care le vor folosi pământenii care vor veni, în carne și oase, abia în timpul etapei a treia”, a punctat intervievatul nostru.

De asemenea, „în același timp, pe orbită, în jurul Planetei Marte, va fi plasată o navă de recuperare. De fapt, la ora actuală, în jurul lui Marte se află trei nave spațiale, una de proveniență americană, una chineză și una arabă, iar numărul lor va crește. Lansarea acestei nave de recuperare presupune că, în cea de a treia etapă, atunci când va ajunge acolo o altă navetă, care îi va purta la bord pe viitorii marțieni, aceștia vor găsi o așezare aproape construită sau aflată în curs de construcție”.

Elon Musk
Elon Musk, un vizionar în privința cuceririi spațiului cosmic (sursa hepta.ro)

Planul lui Elon Musk, transferul de oameni și de roboți la fiecare 18 luni

Modul în care va decurge colonizarea spațială are unele nuanțe de tip „SF”, însă ne aflăm mai aproape ca niciodată în fața unui vis care poate deveni realitate. Totul se bazează pe calcule amănunțite și Elon Musk se dovedește a fi un vizionar, care după ce a lansat în spațiu Tesla se pregătește de o nouă aventură. Dacă, nu demult, miliardarul intenționa să-și construiască propriul oraș pe Terra, iată că viziunea sa depășește puterea de imaginație… „pământeană”. Alexandru Mironov are cuvântul și pe această temă:

„Oamenii vor locui o perioadă în acea așezare, vor aranja lucrurile așa încât aceasta să devină un prim centru stabil pe Marte, iar la lansarea următoarei nave robotice vor completa restul construcției, pentru ca la bordul celei de-a cincea nave să se afle, din nou, oameni și cu această ocazie să se realizeze schimbul de personal. Persoanele aflate deja pe Marte se vor ridica la bordul unui modul, vor face joncțiunea cu racheta aflată pe orbită și vor reveni pe Terra. De aici încolo, la fiecare 18 luni, se va produce o alternanță de roboți și de oameni, care încet, încet, se vor așeza pe Marte. Acesta este planul lui Elon Musk…”.

Este, însă, foarte important să zăbovim și asupra contextului general în care se petrec aceste evenimente. Dacă despre colonizarea „Planetei Roșii”, exclusiv în condițiile la care facem referire, se vorbește de mai bine de 20 de ani, proiectul este mult mai amplu și se întinde pe o perioadă îndelungată. Ce presupun și ce nu implică neapărat aceste planuri am avut ocazia să aflăm la finalul discuției noastre.

„Așa cum spuneam, ideea nu este neapărat originală, pentru că teza face parte din proiectul Wagner Zubrin, care a fost propus la NASA în anul 2000.  Cu toate că, încă din start, a produs senzație, ulterior a fost blocat din pricina faptului că, practic, încă nu venise timpul său. Acum, a venit vremea… Dar, să nu uităm că încă nu am ajuns la momentul prezis de inventatorul american Ray Kurzweil, în care ar urma ca acel homo sapiens de protoplasmă să se unească pur și simplu cu inteligența artificială. Acest proiect nu are, însă, nicio legătură cu ceea ce le povesteam cititorilor în trecut, cu privire la faptul că, până în anul 2040, roboții dotați cu creiere foarte puternice își vor cere drepturile”, a încheiat Alexandru Mironov.

 

 

ADVERTISEMENT