News

Cea mai nouă metodă de înșelătorie face din ce în ce mai multe victime printre români. Mulți au rămas fără bani

O nouă metodă de fraudă online se folosește de identitatea Poștei Române. Multe persoane au rămas fără banii de pe card după ce au accesat un link
06.05.2023 | 20:08
Cea mai noua metoda de inselatorie face din ce in ce mai multe victime printre romani Multi au ramas fara bani
O nouă înșelătorie în numele Poștei Române Sursa foto: SRI
ADVERTISEMENT

Cea mai nouă metodă de înșelătorie se folosește de mesajul ”Coletul tău nu poate fi livrat pentru că adresa este incompletă!”. Linkul din mesaj duce către un site fals,  asemănător cu cel al Poștei Române.

Cea mai nouă metodă de înșelătorie face din ce în ce mai multe victime

Zeci de români au rămas fără bani din cauza unei noi înşelătorii după ce au accesat linkul și au plătit o taxă modică, oferind, de fapt, datele cardului autorilor înșelăciunii, care golesc imediat contul.

ADVERTISEMENT

Una dintre victime este Laura Charaba, influencer de beauty. Ea primește des colete de la colaboratori așa că SMS-ul nu i s-a părut suspect. ”Am dat click pe link fără să mă gândesc prea mult. Arăta exact ca site-ul Poştei Române. Mi-au cerut să completez datele de livrare, le-am completat din păcate.

Erau câteva greşeli de exprimare şi mi s-a aprins un beculeţ roşu iar când am intrat la pasul următor unde îmi cerea datele cardului am zis stai un pic că trebuie să analizez mai bine.

ADVERTISEMENT

La final îmi spunea că trebuie să mai plătesc 6,5 ron pentru reexpediere. Am pus cardul de salariu pe care aveam peste 5.000 de lei. Au fost făcute două plăţi de 1.178 de lei, echivalentul era de 34.800 de yeni şi unul de 34.811 yeni la Don Quijote, Shinjuku, un magazin de de toate din Tokyo”, a povestit ea pentru Observator News.

Cum recunoaștem o înșelătorie

Specialiștii arată cum putem face diferența între un site real şi unul înşelător. Experții antifraudă spun că o diferenţă majoră este adresa URL. Linkurile către aceste site-uri nu conțin sintagma poșta română. De asemenea, mesajele conțin deseori greșeli gramaticale.

ADVERTISEMENT

”Noi nu dăm mesaje oamenilor prin care cerem bani de pe card. În niciun caz nu cerem date clienţilor”, subliniază Cosmin Petre, Cyber Security Poşta Română.

ADVERTISEMENT

Zeci de sesizări despre asemenea mesaje au ajuns la experții antifraudă. Păgubiții trebuie să facă reclamație la poliție și la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

”Este practic ca un joc de-a şoarecele şi pisica. Noi încercăm să dăm cât mai rapid jos astfel de pagini, iar atacatorii încearcă să lanseze altele pentru a-şi continua tentativele de fraudă”, spune Mihai Rotariu, DNSC. ”Nu faceţi în grabă, fiţi vigilenţi şi concentraţi-vă atunci când activaţi în mediul online pe acţiunea pe care o faceţi”, mai spune Mihai Rotariu.

Specialiști mai sfătuiesc utilizatorii de telefoane inteligente să-și instaleze programe anti-virus şi aplicaţii care pot detecta eventualele pericole online, pentru a nu cădea în capcana escrocilor.