News

Totul despre „Pig Butchering”, cea mai recentă înșelătorie online. „Are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bani răufăcătorilor”

Înșelătoria online „Pig butchering” se bazează pe o serie de aplicații folosite de escrocii care construiesc o relație romantică cu victima
30.04.2023 | 13:05
Totul despre Pig Butchering cea mai recenta inselatorie online Are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bani raufacatorilor
Cum funcționează înșelătoria Pig Butchering. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Persoanele care doresc să facă bani pe piața criptomonedelor devin ținta escrocilor. Escrocii își caută următoarea victimă chiar și prin intermediul aplicațiilor de dating și de socializare.

Totul despre înșelătoria „Pig Butchering”

Escrocheriile cu criptomonede sunt în creștere. În 2022, paguba totală provocate de aceste înșelătorii s-a ridicat la suma de 5,9 miliarde de dolari, potrivit Chainalysis 2023 Crypto Crime Report. Un stil de înșelăciune amestecă romantismul și prietenia cu schemele de investiții. Numele acestei escrocherii, pig butchering, își trage numele din faptul că presupune câștigarea încrederii victimei înainte de a-i fura banii. Un exemplu de escrocherie de tip pig butchering a ținut prima pagină a ziarelor în 2022, când un bărbat a pierdut 1 milion de dolari după un contact inițial cu un escroc care pretindea că este un vechi coleg pe WhatsApp.

ADVERTISEMENT

Escrocheria „pig butchering”, cunoscută și sub numele de „romance scam”, este o fraudă pe termen lung care combină schemele de investiții, escrocheriile de dragoste și fraudele cu criptomonede. Această înșelătorie își are originea în Asia de Sud-Est, iar numele provine de la expresia chineză “Shāz Hū Pán”, care înseamnă măcelărire de porci. Ea are la bază faptul că un cerc de escroci de criptomonede caută victime pe site-urile de întâlniri și pe rețelele de socializare.

În mod obișnuit, escrocul creează un cont fals și contactează potențialele victime prin intermediul unor site-uri precum Tinder sau WhatsApp. Scopul este de a deveni “amantul” sau “prietenul” acestei victime prin discuții cordiale.

ADVERTISEMENT

Analogia vine din câștigarea încrederii victimei – îngrășarea porcului – apoi furtul criptomonedelor sau al banilor – măcelărirea. Escrocheria poate începe, de asemenea, ca un text de la un număr greșit sau un mesaj direct pe rețelele de socializare. Escrocul poate chiar să se dea drept o persoană de contact pierdută de mult timp pentru victimă.

Cum funcționează escrocheria Pic Butchering

Escrocul inițiază contactul cu potențiala victimă prin intermediul rețelelor de socializare, al aplicațiilor de dating sau al unui mesaj text. După ce a câștigat încrederea, escrocul încurajează victima să investească în tranzacționarea de criptomonede. Escrocul garantează că victima va face bani, fie printr-un pont din interior, fie prin intermediul unor cunoștințe de investitor. Apoi, escrocul îi spune victimei să descarce o aplicație sau să viziteze un site web pentru a face tranzacții cu criptomonede. Uneori, se oferă să tranzacționeze alături de victimă. Cu toate acestea, această platformă este controlată de escroci.

ADVERTISEMENT

Escrocii pot simula o tranzacție pentru a face să pară că victima câștigă bani sau chiar îi pot spune victimei să retragă o parte din “profituri” pentru a câștiga mai multă încredere. Victima este apoi încurajată să adauge mai mulți bani în cont. Cu toate acestea, dacă victima dorește să retragă fonduri, în cont i se spune că trebuie să plătească taxe sau impozite pentru a le accesa. După ce victima își dă seama că platforma este falsă, tranzacțiile dispar în blockchain, fără a mai fi văzute vreodată.

Avertizare pentru cetățenii români

Această înșelătorie a devenit atât de comună încât avertizările au apărut și în țara noastră, fiind publicate pe blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, Eset.

ADVERTISEMENT

„Această escrocherie nu este un gen cu totul nou de fraudă, deoarece împrumută din tehnicile unor tipuri de fraudă deja testate şi de succes, cum ar fi cea romantică, şi are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bunuri sau sume de bani către răufăcători. Discuţia în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunităţi de investiţii, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susţine că a câştigat profituri uriaşe.

Victima este invitată să participe şi deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate şi de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate. Abordarea nu ridică suspiciuni, deoarece vine de la cineva de încredere, iar scenariul în care cineva care a avut profituri substanţiale după ce s-a implicat în investiţiile cu criptomonede este deja un lucru obişnuit”, a explicat expertul Eset, Mark Szabo.

Acesta avertizează că multe astfel de înșelătorii pot începe cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis „din greşeală”, care în realitate poate conţine malware sau linkuri către pagini web sau aplicaţii false.

„Un alt aspect care înrăutăţeşte situaţia, devenind un avantaj pentru infractori, sunt aplicaţiile de traduceri online automate care ating un nivel ridicat de calitate şi pe care le pot exploata pentru crearea de texte convingătoare într-o varietate de limbi. Împreună cu apariţia noilor chatbot-uri bazate pe învăţare automată, cum ar fi ChatGPT, escrocii pot genera mesaje şi mai persuasive şi la un ritm mai mare decât oricând, deschizând probabil calea către şi mai multe operaţiuni globale”, se mai arată în analiza experților de la Eset.

ADVERTISEMENT