News

Cea mai populată țară din lume devine un canal care refulează. Criza apelor uzate în India: “Totul miroase urât. Copiii se îmbolnăvesc”

Criza apelor uzate lovește cea mai populată țară din lume. În india, râurile mor, iar lacurile iau foc din cauza poluării.
04.05.2023 | 13:33
Cea mai populata tara din lume devine un canal care refuleaza Criza apelor uzate in India Totul miroase urat Copiii se imbolnavesc
Apele uzate afectează sănătatea și mediul în majoritatea aglomerărilor urbane din India / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deja aflată în dificultate de aprovizionare a populației cu apă potabilă, India se confruntă cu încă un pericol major: o gravă criză a apelor uzate. O criză care se datorează atât schimbărilor climatice, cât și activităților dezastruoase provocate de om. India este clasificată de Organizația Națiunilor Unite ca fiind o țară cu stres hidric.

Urbanizare necontrolată și creștere demografică

Aprovizionarea cu apă este o problemă din ce în ce mai presantă în India, în condițiile în care decenii de urbanizare necontrolată și de creștere demografică au dus la o criză a apei în întreaga țară. India se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de apă de până acum. Un raport publicat de guvernul indian în luna iunie a anului trecut a dezvăluit că schimbările în sezonul musonic tipic al țării și exploatarea tot mai intensă a apelor subterane sporesc deficitul de apă într-un ritm alarmant.

ADVERTISEMENT

Cu nepoțica sa mică în brațe, Mohammed Azhar privește pe o stradă din New Delhi la un canal de scurgere plin de deșeuri din plastic și de nămol urât mirositor. O imagine care reflectă incapacitatea Indiei de a trata aproape două treimi din apele uzate urbane. ”Nu mai ieșim des, rămânem la noi acasă”, a declarat pentru tânărul de 21 de ani care locuiește în cartierul Seelampur, unde canalizări deschise pline de gunoaie și apă negricioasă și insalubră se revarsă pe alei.

72 de miliarde de litri de ape uzate, zilnic

”Totul miroase urât. Atrage țânțarii. Te îmbolnăvești, copiii se îmbolnăvesc”, adaugă el, ”nu este nimeni care să curețe toată mizeria asta”. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, India a devenit la sfârșitul lunii aprilie cea mai populată țară din lume, devansând China, cu aproape 1,43 miliarde de locuitori.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă ca populația urbană să explodeze în următoarele decenii, cu peste 270 de milioane de orășeni în plus până în 2040. Din cele 72 de miliarde de litri de ape uzate generate zilnic în centrele urbane, 45 de miliarde – echivalentul a 18.000 de bazine olimpice de înot – sunt netratate, potrivit cifrelor guvernamentale pentru 2020-2021.

Două treimi din gospodăriile urbane din India nu sunt conectate la canalizare, potrivit Alianței Naționale pentru Gestionarea Nămolurilor (NFSSM). Potrivit presei indiene, multe stații de epurare a apelor uzate, aflate în funcțiune nu sunt conforme cu standardele cerute, inclusiv 26 dintre cele 35 de instalații din Delhi.

ADVERTISEMENT

55.000 de copii morți de dizenterie într-un an

Împreună cu volume uriașe de ape reziduale industriale, aceste ape uzate provoacă boli, poluează râurile, ucid fauna și flora și se infiltrează în pânzele freatice. Dizenteria, cauzată în principal de alimente și apă contaminate, rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, în ciuda progreselor semnificative înregistrate de India în reducerea acesteia.

Mai mult de 55.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au murit din cauza dizenteriei în India în 2019, potrivit unui studiu realizat anul trecut de revista științifică BMC Public Health. Râul Yamuna din Delhi este unul dintre cele mai poluate râuri din lume și, în unele locuri, este considerat mort din punct de vedere ecologic. Cu toate acestea, oamenii săraci încă își spală hainele și își fac abluțiunile de dimineață sau cele rituale în el, scrie Boursorama.

ADVERTISEMENT

Pe suprafața sa apare în mod regulat o spumă groasă și albicioasă, iar instalațiile de tratare a apei potabile pentru cei 20 de milioane de locuitori din Delhi sunt închise în mod regulat din cauza nivelurilor periculoase de amoniac. În ciuda unor aspecte pozitive, cum ar fi eforturile de a planta mai mulți copaci de-a lungul râurilor, situația nu este cu mult mai bună în alte orașe mari, cum ar fi Mumbai și Madras.

Uriașul lac Bellandur a luat foc din cauza poluării

În Bangalore, se știe că imensul lac Bellandur, care este puternic contaminat de apele uzate și de substanțele chimice din oraș, a luat foc din cauza gazului metan produs de dezvoltarea bacteriilor. Potrivit Băncii Mondiale, India este una dintre cele mai ”lipsite de apă” țări din lume, în condițiile în care apele subterane secătuiesc, iar ploile musonice devin din ce în ce mai neregulate.

Madras a rămas pentru scurt timp fără apă în vara anului 2019 și se așteaptă ca și alte orașe să se confrunte cu crize similare în ritmul actual, din cauza pompării excesive a apelor subterane și a infrastructurii deficitare. Potrivit lui Mridula Ramesh, autoarea cărții ”Watershed”, o carte despre criza apei din India, tratarea adecvată a apelor uzate ar ajuta la prevenirea penuriei de apă prognozate de specialiști.

”Apele uzate pot fi captate ușor, pentru a evita acest lucru și pentru a ne ajuta într-o foarte mare măsură să rezolvăm problema orașelor noastre”, a declarat pentru autoarea, care locuiește într-o casă cu ”aproape” zero deșeuri. Ar fi suficient să se instaleze stații de epurare locale care ar putea fi finanțate în parte de sectorul privat sau de ONG-uri, susține ea.

”Apa din India este mare parte sezonieră. În multe orașe indiene plouă doar 50 de zile (…), dar apele reziduale sunt disponibile în fiecare zi (…)”, adaugă ea. Pentru Khalil Ahmad, care stă lângă canalizarea din Seelampur, înconjurat de muște , în timp ce așteaptă o soluție ”copiii continuă să se îmbolnăvească (…) Și dacă nu sunt tratați, ei vor muri”.

Gestionarea apei, problemă de securitate națională

Cu toate acestea, schimbările climatice nu pot fi considerate singurele responsabile de criza apei din India. Urbanizarea frenetică a gigantului sud-asiatic din ultimele decenii s-a făcut adesea în detrimentul considerentelor ecologice. La aceasta a contribuit și corupția.

India a cunoscut o creștere demografică și economică foarte puternică în ultimele trei decenii: este acum una dintre principalele puteri economice ale lumii și cea mai populată țară din lume. Dar, din cauza secetelor, a reducerii drastice a nivelului apelor subterane și a poluării rețelelor de apă, gestionarea apei în India este o problemă crucială din punct de vedere economic, ecologic, social și sanitar. Este nevoie urgentă de servicii de apă și de canalizare accesibile și fiabile pentru toți, precum și de infrastructuri eficiente pentru agricultură și industrie, apreciază specialiștii.

 O criză majoră până în 2050

India este clasificată de Organizația Națiunilor Unite ca fiind o țară cu deficit de apă, cu o medie anuală de apă disponibilă pe cap de locuitor mult sub pragul categoriei. Potrivit raportului Niti Ayog, un think tank al guvernului indian, 9 state indiene se confruntă cu crize grave de apă începând din 2018 și, potrivit Băncii Asiatice de Dezvoltare, India s-ar putea confrunta cu o criză severă de apă  până în 2050.

În ceea ce privește calitatea apei, poluarea este o problemă majoră de sănătate și de mediu. Mai mult de jumătate din râurile monitorizate din India sunt poluate, în principal din cauza apelor uzate netratate. Apa poluată cu arsenic afectează peste 900 de milioane de persoane din India, iar două treimi din teritoriul indian este grav afectat de conținutul ridicat de fluor în apă, potrivit Ministerului Sănătății și Protecției Familiei.

 

ADVERTISEMENT
Tags: