News

Cel mai cunoscut căutător de oameni din Mexic e de negăsit. Țara are peste 100.000 de dispăruți

Un antropolog, specializat în găsirea dispăruților din Mexic, e de negăsit Președintele țării vrea să facă un nou recensământ al celor ce lipsesc
03.09.2023 | 06:12
Cel mai cunoscut cautator de oameni din Mexic e de negasit Tara are peste 100000 de disparuti
Juan Carlos Tercero (foto st) și-a dedicat viața găsirii persoanelor dispărute Sursa foto: Arhiva familiei Tercero, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Juan Carlos Tercero, specialist în criminalistică subacvatică, și-a dedicat viața ajutării familiilor dispăruților din Mexic. De patru luni, criminalistul pare să fi devenit, la rândul său, o victimă a epidemiei de dispariții din această țară.

Cel mai cunoscut căutător de dispăruți din Mexic, de negăsit

La începutul lunii aprilie, Juan Carlos Tercero a ieșit din casa sa din orașul Tepic, în vestul Mexicului. Apoi a dispărut. Într-o țară măcinată de violență, în care în medie 25 de persoane sunt date dispărute în fiecare zi, situația a devenit obișnuință.

ADVERTISEMENT

Expert în criminalistică subacvatică, Tercero a călătorit prin Mexic și în întreaga regiune, susținând cursuri de recuperare a rămășițelor umane și a altor probe de sub apă.

În statul Nayarit, el preda la colegiile locale și ajuta grupurile care își căutau apropiații. De asemenea, era pe cale să se alăture oficial comisiei de stat însărcinată cu localizarea persoanelor dispărute.

ADVERTISEMENT

În schimb, la patru luni de când a fost văzut ultima dată, Tercero s-a alăturat celor peste 100.000 de persoane dispărute în Mexic. “Nu că dispariția lui este mai importantă decât a celorlalți”, a declarat Marisol Madero, o prietenă și colegă criminolog, care a devenit purtător de cuvânt al familiei lui Tercero, relatează The Guardian.

“Dar dacă oamenii care fac căutările dispar, imaginați-vă teama mamelor sau altor grupuri dedicate căutării dispăruților.”

ADVERTISEMENT

Grupurile de mame, implicate activ în căutări

În fața inacțiunii guvernului, grupurile de mame au devenit o forță în căutarea celor dispăruți în Mexic, străbătând tufărișuri și deșerturi în căutarea vreunei urme a copiilor lor dispăruți, scormonind pământul pentru a detecta mirosul de carne în descompunere.

În ultimii ani, și ele au devenit și ele ținte ale criminalității: din 2021, cel puțin șase mame care efectuau căutări au fost ucise în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce dispariția lui Tercero a fost raportată, procurorul statului Nayarit, Petronilo Díaz Ponce, a sugerat că antropologul ar fi putut dispărea din cauza unor “probleme personale”, potrivit presei locale.

Sugestia a fost respinsă în mod categoric de familia și prietenii lui Tercero. Bărbatul și-a lăsat în urmă tot echipamentul, aparatul foto, hard disk-urile, ceea ce sugerează că intenționa, cel puțin, să se întoarcă acasă.

“Este dispărut pentru că l-au dispărut, nu pentru că a vrut să dispară”, a declarat în aprilie partenera lui Tercero, María Antonieta Castañeda. “Este destul de dureros că cineva care și-a dedicat viața căutării… acum trebuie să îl căutăm noi înșine.”

Violențele din Nayarit continuă să scape de sub control. Potrivit unui raport guvernamental din 2021, între 2016 și 2020, numărul de dispariții în acest stat a crescut cu 1.300%.

Până în prezent, în acest an, peste 100 de persoane au fost date dispărute sau au dispărut în acest stat, conform cifrelor oficiale, inclusiv Tercero.

Președintele Mexicului vrea un recensământ al dispăruților

În urmă cu un an, Mexicul a atins un prag cutremurător: 100.000 de persoane erau date dispărute, potrivit unei numărători oficiale, un simbol al violenței care a devastat țara de când guvernul a declarat război traficanților de droguri în 2006.

Acum, președintele Andrés Manuel López Obrador spune că numărul real este mult mai mic decât cel raportat oficial. Și încearcă să demonstreze acest lucru. În cadrul a ceea ce el numește un “nou recensământ”, a trimis oficiali pentru a verifica dacă persoanele declarate inițial dispărute s-au întors la familiile lor.

Inițiativa a stârnit reacții vehemente  din partea familiilor celor dispăruți și a avocaților acestora, care se tem că Lopez Obrador încearcă să reducă în mod artificial cifrele înainte de un an electoral.

Miercuri, șeful comisiei guvernamentale responsabile de înregistrarea oficială a dispăruților și-a dat brusc demisia “având în vedere contextul actual”. Comisarul, Karla Quintana, nu a oferit detalii.

În schimb, a trimis întreaga bază de date a persoanelor dispărute pe care o supraveghea la Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului “pentru păstrare”, relatează The Washington Post. Registrul conține mai mult de 110.000 de cazuri.

López Obrador se pregătește de alegeri

Disputa este cea mai recentă dintr-o serie de controverse legate de drepturile omului pentru López Obrador. Politicianul de stânga a preluat funcția în 2018, promițând să investigheze unele dintre cele mai întunecate secrete ale Mexicului, inclusiv dispariția în masă a 43 de studenți din mediul rural din orașul Ayotzinapa, în 2014, și dispariția din “Războiul murdar” a sute de studenți și gherile de stânga începând cu anii 1960. Dar agenda sa s-a blocat în mare parte în fața rezistenței din partea armatei, a incompetenței sistemului judiciar și a politicii.

Experții internaționali care investighează cazul Ayotzinapa au părăsit Mexicul în luna iulie în semn de frustrare, protestând împotriva a ceea ce au spus că este obstrucționarea anchetei de către armată. Membrii independenți ai unui comitet pentru adevăr condus de guvern privind Războiul murdar s-au plâns luna aceasta că și ei au fost blocați de forțele armate.

Acestui tablou i se adaugă o serie de descoperiri macabre. La 14 august, autoritățile au anunțat că au descoperit părți din cadavrele a cel puțin 13 persoane în frigidere din statul estic Veracruz. A doua zi, pe internet a circulat o înregistrare video cu un tânăr care tăia cu un cuțit gâtul altui tânăr, la ordinul răpitorilor săi. Se pare că cei doi făceau parte dintr-un grup de cinci tineri care dispăruseră în statul Jalisco, în vestul țării.

Pe măsură ce numărul dispăruților din registrul coordonat de Quintana a crescut, a devenit clar că López Obrador avea toate șansele să părăsească funcția în 2024 cu un număr record de dispariții înregistrate în baza de date.

Presată să demisioneze

Președintele a ripostat dur. “Acești impostori spun că sunt mai mulți dispăruți acum decât în mandatul lui Calderón”, le-a declarat el reporterilor săptămâna aceasta. Felipe Calderón a fost președintele care a inițiat ofensiva împotriva cartelurilor de droguri în 2006.

“Oricine nu este de acord cu o strategie pe care o aplicăm, ei bine, cel mai cinstit lucru este să spună: ‘Demisionez'”, a mai spus el ca răspuns la o întrebare legată de plecarea Karlei Quintana.

López Obrador a anunțat în iunie că a cooptat guvernele statelor și procurorii, precum și lucrătorii federali pentru a merge din ușă în ușă la familiile celor dispăruți, cu scopul de a realiza un “nou recensământ” al celor dispăruți.

În ultimele săptămâni, López Obrador a pus în mod repetat sub semnul întrebării numărul de persoane din registru. Atunci când Quintana s-a împotrivit eforturilor președintelui de a-l modifica, i s-a cerut să demisioneze, potrivit unui oficial guvernamental.

“Se temea că o vor obliga să modifice datele”, a declarat și un diplomat dintr-o țară europeană care a oferit finanțare comisiei condusă de Quintana. De asemenea, trei dintre principalii adjuncți ai lui Quintana au demisionat.

ADVERTISEMENT