Sport

Cel mai cunoscut jurnalist de tenis, veste rea pentru Simona Halep: „Nu poate schimba ceva la TAS”

Ben Rothenberg consideră că suspendarea Simonei Halep este cea mai importantă din istoria tenisului. Ce spune cel mai cunoscut jurnalist din lumea tenisului.
18.11.2023 | 14:11
Cel mai cunoscut jurnalist de tenis veste rea pentru Simona Halep Nu poate schimba ceva la TAS
Simona Halep a așteptat 1 an decizia tribunalului Sport Resolutions, iar la TAS va fi judecată cel mai devreme la finalul lui ianuarie 2024. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ben Rothenberg a vorbit despre cazul Simonei Halep. Americanul a analizat pe larg situația fostului număr unu mondial și care sunt șansele pentru ca suspendarea ei să fie redusă.

Ben Rothenberg vorbește despre relația Simona Halep – Patrick Mouratoglou: „Sunt legați foarte strâns”

Ben Rothenberg nu este deloc impresionat de „mărturia” lui Patrick Mouratoglou cu privire la dopajul Simonei Halep„Nu cred că video-ul de pe Instagram, în care vorbea despre faptul că se simte, accent pe ‘se simte’ (n.r. – dar nu a zis că ‘este’), responsabil poate schimba ceva la TAS”.

ADVERTISEMENT

Ziaristul american e de părere că Halep ar trebui să schimbe total strategia la TAS: „Simona are acum posibilitatea de a-și construi o cu totul altă apărare la forul de la Lausanne. Însă nu cred că declarația lui Mouratoglou în ceea ce privește rolul său în recomandarea suplimentului Keto MCT va fi utilă în procesul româncei”.

Rothenberg nu exclude posibilitatea ca Simona să fi fost sabotată din interior: „Dacă Halep poate aduce în discuție acest lucru, că cineva din echipa ei a dopat-o fără știința ei, fără acceptul ei, asta sigur o poate ajuta extrem de mult. Dar ar trebui să și demonstreze acest lucru, iar asta poate fi dificil”.

ADVERTISEMENT

Ben Rothenberg, mesaj clar pentru Simona Halep: „Apărarea legată de contaminare nu i-a folosit”

Ben Rothenberg e de părere că avocații Simonei Halep au abordat greșit cazul„Apărarea legată de contaminare, cu care a mers prima dată, nu i-a folosit. Așa că scenariul acesta nu ar fi desprins din cărțile science fiction, însă ar fi o schimbare majoră pentru Halep. Și, cel mai important, nu știu cine și-ar asuma așa ceva în cazul ei”.

Jurnalistul e convins că antrenorul francez are și el un mare prejudiciu de imagine din cauza acestui scandal: „Cred că de orice beneficiază Halep în acest moment este benefic și pentru Mouratoglou. Sunt legați foarte strâns. Dar nu cred că este și reciproc valabil. Așa cum stau lucrurile acum, este o mare problemă, la nivel mondial, pentru Patrick, deoarece s-a întâmplat ceva incredibil sub ceea ce trebuia să fie ‘atenta sa supraveghere’.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Rothenberg îl apreciază pe avocatul din SUA al Simonei Halep: „Howard Jacobs a fost implicat și în procesul de la Sport Resolutions. Este un fel de eminență cenușie a cazurilor de dopaj, deci sigur are o experiență extrem de vastă. I-a apărat pe Sharapova, Cilic, și nu numai. Dar nu știu dacă ar putea să schimbe radical strategia apărării pentru ceea ce se va întampla la TAS”.

În România s-a vorbit mult despre faptul că aproximativ 70% din tinerii de la academia lui Mouratoglou au plecat:„Nu am auzit de o asemenea cifră, ar fi un adevărat exod, deci nu pot spune nimic despre asta. Dar sigur că, la nivel macro, nu-l ajută deloc să fi fost antrenorul Simonei în perioada în care ea este acuzată de dopaj. Însă, pe de altă parte, nici nu avem nicio informație despre faptul că el a fost implicat în ceva ilicit”.

ADVERTISEMENT

Cum vede situația Simonei Halep: „Cred că este foarte greu de acceptat”

Ben Rothenberg s-a pus în pielea Simonei Halep: „Îmi imaginez că se simte cel puțin dezamăgită de cum au decurs lucrurile. A învestit încredere uriașă în el, totală, până acolo unde a renunțat la autonomia ei, și iată unde a ajuns. Cred că este foarte greu de acceptat.

Ziaristul din SUA a comentat și lipsa pozițiilor oficiale în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Nu știu care e poziția PTPA (n.r. – Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis) în asemenea situații, de cazuri doping, sincer să fiu. Dar, oricum, rolul lor rămâne neoficial în tenis, deocamdată. Sigur, pot da comunicate de presă în care s-o susțină pe Simona sau să critice ITIA (n.r. – Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis), dar ar avea același impact ca orice comunicat dat de orice altă parte neimplicată”.

Critici au venit și pentru Tribunalul Sportiv de la Londra, care este finanțat de ITIA, acuzatorul Simonei Halep: „Cu siguranță mulți dintre cei care au fost acuzați, și au ajuns acolo, spun asta, dar e dificil de știut cu adevărat. Dar, pe de altă parte, la fel spun alții despre TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv). Că este excesiv de favorabil sportivilor care fac apel acolo, deoarece, astfel, încurajează mai multe astfel de acțiuni care îl mențin în activitate”.

Simona Halep mai are de așteptat cel puțin 2 luni până se va judeca procesul la TAS: „Cazul ei a fost foarte complex”

Rothenberg a explicat și de ce decizia în cazul Simonei Halep vine atât de greu, lucru care se întâmplă și la TAS: „Așa este, a pierdut mult timp cu această problemă. Dar cazul ei a fost foarte complex, în special cu problemele din pașaportul biologic. Plângerile ei, de-a lungul anului 2023, că amânările erau nedrepte, au părut o inutilă formă de diversiune.

Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că suspendarea Simonei, dacă va fi menținută, este cea mai importantă din istoria tenisului. De departe. De ceea ce este acuzată ea, în termeni de dopaj, este mult mai serios decât în orice alt caz. Ca de exemplu cel al Sharapovei”.

Iregularitățile din pașaportul biologic vor cântări însă greu și la TAS mai crede Rothenberg: „Absolut! Halep are de dat o bătălie extrem de dificilă în apelul său, deoarece trebuie să anuleze DOUĂ condamnări, nu doar una. Și, din înțelegerea mea, nu la nivelul experților, a condamnării pentru pașaport biologic, nu știu cum va reuși să obțină schimbarea, în favoarea ei, a acestei pedepse”, a concluzionat jurnalistul pentru iamsport.ro.

ADVERTISEMENT