Sport

Simona Halep a făcut apel la TAS! Când urmează să fie audiată și șansele unui verdict favorabil

Simona Halep, alături de echipa sa de avocați, a făcut apel la TAS după ce a fost suspendată patru ani din tenis pentru dopaj. Când ar urma să fie audiată.
24.10.2023 | 15:15
Simona Halep a facut apel la TAS Cand urmeaza sa fie audiata si sansele unui verdict favorabil
Simona Halep a depus apelul la TAS. Anunțul americanilor. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis pentru dopaj. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) la mijlocul lunii septembrie. Românca a anunțat la scurt timp după suspendarea oficială că va depune recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Americanii au anunțat că Halep a atacat în mod oficial decizia tribunalului Sport Resolutions.

Simona Halep a făcut apel la TAS! Când urmează să fie audiată

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis pentru două încălcări separate ale programului anti-doping. Dubla campioană de Grand Slam a fost testată pozitiv cu roxadustat în timpul US Open 2022, iar în mai a.c. a fost anunțată că i s-au descoperit nereguli în pașaportul biologic.

ADVERTISEMENT

Sportiva născută la Constanța a anunțat că va ataca decizia la TAS în speranța ca sancțiunea să fie diminuată. Americanii de la The Athletic au anunțat că Halep a depus în mod oficial recurs la instanța de la Lausanne.

„Echipa de avocați a Simonei Halep, condusă de Howard Jacobs, avocatul din Los Angeles care a reprezentat unele dintre cele mai mari nume din sport în litigii legate de dopaj, a depus recursul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

ADVERTISEMENT

Sesizările lor juridice vor fi făcute în următoarele câteva zile, apoi Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), care supraveghează programul anti-doping în tenisul profesionist, va avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde. Instanța va stabili apoi o dată de audiere, în lunile următoare”, au scris jurnaliștii de la The Athletic.

Simona Halep a atacat decizia tribunalului la TAS. Șansele unui verdict favorabil

Simona Halep a ispășit deja un an de pedeapsă. Campioana la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 a fost suspendată provizoriu până la verdictul final venit de la Sport Resolutions. Dacă pedeapsa de 4 ani va fi menținută, Simona Halep ar urma să revină pe teren pe 6 octombrie 2026.

ADVERTISEMENT

Totuși, americanii scriu că Simona Halep ar putea primi o suspendare de doi ani sau mai puțin, dacă românca îi va convinge pe judecătorii TAS că testul pozitiv al dopajului nu a fost intenționat.

Dacă sancțiunea va fi diminuată la o perioadă de doi ani în urma unui verdict favorabil la TAS, Simona Halep ar urma să revină pe teren pe 6 octombrie 2024. „Se întâmplă ca TAS să reducă suspendările, având în vedere că apelurile duc la rejudecarea cazului, posibil cu dovezi noi din partea părților.

ADVERTISEMENT

Dacă Halep poate convinge judecătorii că testul ei pozitiv a fost rezultatul dopajului neintenționat, este probabil să fie suspendată pentru doi ani sau mai puțin, iar un an de suspendare l-a ispășit deja”.

Anunțul TAS după apelul Simonei Halep

„Tribunalul de Arbitraj Sportive (TAS-CAS) a înregistrat apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep împotriva deciziei luate de tribunalul Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 22 septembrie, în care a fost găsită vinovată de încălcarea unor reguli antidoping şi sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 7 octombrie 2022 şi cu descalificarea rezultatelor obţinute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte şi premii în bani. 

Procedurile de arbitraj ale TAS au început. În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului.

Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri. După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei.

În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în teren de 30 de zile”, se arată în anunțul celor de la TAS.

ADVERTISEMENT
Tags: