România rămâne o țară care nu-și respectă și nu-și prețuiește bunicii. Peste 1,2 milioane de români ieșiți din câmpul muncii trăiesc cu pensia minimă pe economie, adică mai puțin de 1.200 de lei pe lună. Nici ajutoarele sociale cu care guvernul încearcă să mai îndrepte inechitățile sociale, nu mai sunt de ajuns.
Venirea sărbătorilor de iarnă i-a prins nepregătiți, din punct de vedere financiar, pe mulți dintre bunicii României. Scumpirea excesivă a produselor alimentare a făcut ca aceștia să nu-și mai poată permite să-și invite copii și nepoții la masa de Crăciun.
Unii dintre ei au găsit o soluție disperată: să împrumute bani. Cum băncile nu prea acordă credite persoanelor vârstnice și vulnerabile, a mai rămas varianta Casei de Ajutor Reciproc (CAR).
Așa se face că, în ultima perioadă, numărul împrumuturilor la CAR a crescut foarte mult, iar în ultima lună s-a înregistrat chiar o dublare a cererii pentru obținerea acestui tip de credit.
Mai exact, în medie s-au făcut circa 30 de împrumuturi pe zi la CAR, față de 15 împrumuturi pe zi, cât se înregistra în lunile trecute, anunță Observator.
Casa de Ajutor reciproc funcționează pe principiul cotizațiilor. Astfel, în funcție de nevoi și de fondul de cotizație la care fiecare membru a participat sau urmează să participe, se pot acorda unele împrumuturi. Valoarea maximă este echivalentă cu de până la șase ori fondul de cotizație, însă nu mai mult de 45.000 de lei.
Reprezentanții caselor de Ajutor Reciproc spun însă că numărul de cereri este în creștere, de la o zi la alta. Cel mai probabil, numărul solicitărilor vor ajunge la circa 60 de împrumuturi pe zi.
Mulți dintre cei care se împrumută la CAR sunt pensionari și spun că apelează la această variantă pentru a-și putea permite o masă caldă de sărbători.
Casa de Ajutor Reciproc reprezintă o instituție financiară nebancară (IFN), fără scop patrimonial, organizată în vederea sprijinirii membrilor asociați. În România, casele de ajutor reciproc funcționează în baza a două legi distincte, pentru salariați și pentru pensionari. În 2020, numărul de membrii ai caselor de ajutor social pentru pensionari era estimat la 1,4 milioane de membri.