News

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor. 40.000 de persoane sunt așteptate la Șumuleu-Ciuc

La Șumuleu-Ciuc are loc cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România.
22.05.2021 | 09:55
Cel mai mare pelerinaj al catolicilor 40000 de persoane sunt asteptate la SumuleuCiuc
ADVERTISEMENT

Peste 40.000 de persoane sunt așteptate la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, la Șumuleu-Ciuc. Este cel mai mare eveniment de acest fel organizat în Europa Centrală și de Est. În același timp va avea loc în localitate și un maraton al vaccinării.

Anul trecut, din cauza pandemiei, pelerinajul de Rusaliile Catolice nu a putut avea loc. Acum organizatorii au anunțat că au luat toate măsurile pentru desfășurarea evenimentului.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor

Pelerinajul de Rusaliile Catolice va începe sâmbătă. Organizatorii se așteaptă ca peste 40.000 de persoane din toată țara să sosească la Șumuleu-Ciuc, pentru liturghia care va începe de la ora 12.30. Au fost luate toate măsurile de siguranță, iar pelerinii au fost anunțați despre regulile pe care sunt obligați să le respecte.

Anul acesta a fost interzis accesul cu autobuze speciale așa cum se practica în alți ani. Pelerinii pot merge pe jos, cu mașinile sau cu căruța. Masca este obligatorie, dar și distanțarea. Și comerțul ambulant a fost interzis. Vineri, în județul Harghita, rata de infectare era de 0,61 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

“Sâmbătă se interzice desfășurarea oricăror acte și fapte de comerț atât pe carosabil și pe trotuar, cât și pe domeniul privat, atât în exterior cât și în curțile sau clădirile de pe străzile Szék, Ion Căianu, Șumuleu Mic și Câmpul Mare”, anunță Primăria Miercurea Ciuc

Trafic restricționat în Miercurea Ciuc

Între orele 6.00-18.00, pe mai multe străzi din Miercurea Ciuc a fost interzisă circulația autovehiculelor. Organizatorii au pus la dispoziția pelerinilor mai multe rute de acces, în funcție de zona de unde vin aceștia.

ADVERTISEMENT

De asemenea sunt prezenți și 150 de voluntari. Pentru evitarea aglomerației, după liturghia de la ora 12.30, va avea loc un spectacol care descrie Drumul Crucii.

Istoria pelerinajului de la Șumuleu-Ciuc

Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc are o istorie de mai bine de 450 de ani și este considerat cel mai mare eveniment de acest fel din Europa Centrală și de Est. Catolici din toată lumea vin în România în fiecare an pentru acest eveniment.

ADVERTISEMENT

În centrul pelerinajului este o statuie de lemn a Fecioarei Maria. Aceasta a fost realizată în anii 1500 și este cea mai mare statuie făcătoare de minuni.

În anul 1567, Ioan Sigismund, principele Transilvaniei, a încercat să-și impună religia sa unitariană, dar oamenii au reușit să se opună cu ajutorul acestei statui făcătoare de minuni. De atunci, în fiecare an, are loc pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc, în sâmbăta Rusaliilor.

Anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul nu a avut loc. Slujba s-a desfășurat la catedrala franciscană de la Șumuleu-Ciuc acolo unde este statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

ADVERTISEMENT