Life

Cel mai prost obicei care îți strică somnul. Mulți îl consideră normal, dar te poate ține treaz toată noaptea

Obiceiul care îți strică somnul fără să-ți dai seama. Chiar dacă mulți îl consideră normal, riști să rămâi treaz toată noaptea.
21.07.2023 | 21:03
Cel mai prost obicei care iti strica somnul Multi il considera normal dar te poate tine treaz toata noaptea
Obiceiurile care te împiedică să ai un somn odihnitor. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii au dezvăluit care sunt obiceiurile care nu te ajută să ai deloc un somn odihnitor, din contră, te pot ține treaz toată noaptea. Dacă te confrunți des cu insomnii, este posibil să fii nevoit să elimini din rutina de seară câteva activități.

Ce obiceiuri te împiedică să ai un somn odihnitor

Lipsa unui somn odihnitor poate duce la numeroase probleme de sănătate atunci când privarea de odină are loc un timp îndelungat. Specialiștii recomandă oamenilor să doarmă minim șapte ore pe noapte, pentru a evita îmbolnăvirea.

ADVERTISEMENT

Printre afecțiunile enumerate sunt cele ale sistemului imunitar, dar și cele de natură psihică, deoarece funcțiile creierului sunt și ele afectate. Chiar dacă nu-ți dai seama, este posibil ca anumite obiceiuri banale să te țină treaz toată noaptea.

Dr Karak Rajan se mândrește cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, unde medicul obișnuiește să-și folosească cunoștințele pentru a-i ajuta pe aceștia să afle mai multe despre propriul corp. Astfel, el a dezvăluit o serie de lucruri care îți strică somnul.

ADVERTISEMENT

Într-un clip publicat recent pe TikTok, doctorul a oferit câteva sfaturi utile. El avertizează că nu este bine să consumi cantități mari de mâncare înainte de culcare, deoarece cresc șansele ca pe timpul nopții să apară indigestia și, astfel, nu te vei bucura de somn.

În schimb, recomandă ca ultima masă să fiu luat cu 2-3 ore înainte de somn. „Este nevoie de 90 de minute pentru ca 50% din stomac să se golească în intestinul subțire, așa că cu cât stomacul este mai plin, cu atât este mai mare șansa de reflux acid”, a declarat Dr Karak Rajan, citat de mirror.uk. 

ADVERTISEMENT

Nici dacă bei prea multă apă înainte de somn nu este bine. „Dacă bei multă apă înainte de culcare, poate suprima producția de ADH (n.r un hormon), așa că faci pipi mai mult și te trezești mai mult și îți distruge somnul”, a Dr Karak Rajan.

Alcoolul ar trebui să fie exclus din rutina de seară

De asemenea, dacă obișnuiești să te relaxezi cu un pahar de alcool în timpul serii, află că acest obicei îți afectează ciclul de somn REM, acela în care apar visele. Prin urmare, este posibil să te trezești la ore ciudate ale nopții.

ADVERTISEMENT

Nu este nicio surpriză că nici cafeaua nu este recomandată înainte de culcare. Cofeina poate bloca un neurotransmițător numit adenozină. Aceasta este molecula care te face să te simți obosit.

„Cofeina nu te face mai alert. Doar că te face să te simți mai puțin somnoros, pentru că previne acumularea moleculei de somn”, a concluzionat Dr Karak Rajan. Totodată, el a explicat că și un pat prea confortabil reduce calitatea somnului.

ADVERTISEMENT