News

Cel mai sigur oraș din România. Cinci municipii din țara noastră, în top 100 mondial, conform unui site de specialitate

Cel mai sigur oraș din România este situat în Ardeal. Conform specialiștilor, cinci municipii din țara noastră sunt în top 100 mondial.
03.04.2023 | 07:33
Cel mai sigur oras din Romania Cinci municipii din tara noastra in top 100 mondial conform unui site de specialitate
Cel mai sigur oraș din România: Cluj - Napoca. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cel mai sigur oraș din România este din Transilvania, arată o cercetară publicată pe un site de specialitate. Țara noastră mai propune încă patru municipii în top 100 mondial.

Cel mai sigur oraș din România: Cluj – Napoca

Un studiu realizat de Ranking Royals indică faptul că Cluj – Napoca este cel mai sigur oraș din țară. La nivel mondial, municipiul de pe Someș ocupă un onorabil loc 25. Această platformă de specialitate adună informații din cele mai importante orașe ale lumii.

ADVERTISEMENT

Rata de siguranță din orașul ardelean este de 77,7. Asta îl situează peste multe metropole din Europa sau din Asia, cum ar fi Praga, Tokyo, Seul, Beijing sau Viena. Clujul ocupă acest loc după ce în ultimii ani aici s-au făcut investiții importante în infrastructură și sisteme de supraveghere.

În stabilirea acestei ierarhii s-au luat în considerare mai multe criterii:

  • Nivelul criminalității;
  • Cât de sigur e să te plimbi pe timp de zi și noapte în orașul respectiv;
  • Numărul cazurilor de furt și jaf;
  • Agresivitatea oamenilor, atât fizică, cât și verbală, în spațiul public;
  • Insultă sau agresiune fizică din motive etnice, religioase și gen;
  • Utilizarea și comercializarea drogurilor;
  • Încălcarea proprietății private și infracțiunile violente.
ADVERTISEMENT

Conform cercetării amintite, cel mai sigur oraș din lume este Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite (EAU). Urmează în top Doha din Qatar și Ajman din Emiratele Arabe Unite, iar Dubai este pe locul al 6-lea.

De notat că, Abu Dhabi, este pentru al 6-lea an la rând pe primul loc în topul celor mai sigure orașe din lume. Capitala EAU este un oraș în care cei mai mulți locuitori provin din alte țări. Infracțiunile aici sunt foarte rare.

ADVERTISEMENT

În top 10, primul oraș european este Berna (pe locul 8), urmat de San Sebastian, Spania (locul 9). Locul 10 în ierarhie este ocupat de Munchen. De notat că șapte din primele 10 poziții sunt ocupate de orașe din Asia.

Top 10 cele mai sigure orașe din lume:

  1. Abu Dhabi (EAU)
  2. Doha (Qatar)
  3. Ajman (EAU)
  4. Taipei (Taiwan)
  5. Sharjah (EAU)
  6. Dubai (EAU)
  7. Quebec (Canada)
  8. Berna (Elveția)
  9. San Sebastian (Spania)
  10. Munchen (Germania)
ADVERTISEMENT

Cinci municipii din țara noastră, în top 100 mondial

În top 100 mondial al celor mai sigure orașe din lume se mai află, în afară de Cluj-Napoca, încă patru orașe din România. E vorba de Timișoara (locul 32), Brașov (locul 54), București (locul 66) și Iași (88).

Interesant este faptul că Bucureștiul a depășit la acest capitol al siguranței alte capitale europene importante precum Lisabona (locul 75), Madrid (locul 77), Amsterdam (locul 87) sau Oslo (locul 108).

ADVERTISEMENT