News

Cel puțin 30 de morți după bombardamentele Turciei asupra teritoriilor kurde din Irak și Siria. Acțiunea, răspuns pentru atentatul din Istanbul

Ankara a răspuns atentatului din 13 noiembrie de la Istanbul cu o serie de atacuri aeriene asupra pozițiilor kurde din Irak și Siria
20.11.2022 | 19:24
Cel putin 30 de morti dupa bombardamentele Turciei asupra teritoriilor kurde din Irak si Siria Actiunea raspuns pentru atentatul din Istanbul
Turcia, bombardamente împotriva milițiilor kurde. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Avioane de război turcești au efectuat duminică lovituri aeriene asupra unor baze ale militanților kurzi din nordul Siriei și nordul Irakului, distrugând 89 de ținte, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca represalii la un atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu șase morți în urmă cu o săptămână.

Răspunsul Turciei după atentatul din Istanbul

Potrivit Reuters, atacurile purtate de armata turcă au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, și ale miliției kurde siriene YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK.

ADVERTISEMENT

Ankara a acuzat militanții kurzi pentru atentatul de pe bulevardul Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atentat, iar PKK și Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi au negat implicarea.

“Este timpul să dăm socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin.

ADVERTISEMENT

Atacurile aeriene turcești au fost efectuate în Qandil, Asos și Hakurk în Irak și Kobani, Tal Rifat, Cizire și Derik în Siria, a precizat ministerul.

Printre cele 89 de ținte distruse se numără adăposturi, tuneluri și depozite de muniții, a precizat acesta, adăugând că “mulți teroriști au fost neutralizați”, inclusiv “așa-numiți directori ai organizației teroriste”.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 30 de morți

Un purtător de cuvânt al FDS a declarat că loviturile turcești au distrus infrastructura, inclusiv silozuri de cereale, o centrală electrică și un spital. Unsprezece civili, un luptător al FDS și doi paznici au fost uciși, a declarat Farhad Shami, șeful centrului media al FDS pe Twitter.

FDS au afirmat într-o declarație că vor riposta la lovituri. “Aceste atacuri ale forțelor ocupate turcești nu vor rămâne fără răspuns”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

Opt membri ai personalului de securitate, inclusiv 7 polițiști, au fost răniți în urma unui atac cu rachete lansat de YPG din Tal Rifat, în Siria, asupra unui post de poliție din apropierea unei porți de frontieră din provincia turcă Kilis, a anunțat Ministerul de Interne.

Separat, o sursă militară siriană a declarat pentru mass-media de stat SANA că mai mulți militari au fost uciși în “agresiunea turcă pe teritoriul sirian” duminică dimineața, în zona rurală din apropierea nordului Alepului și a orașului Hasaka.

Rusia cere dialog între Damasc și Ankara

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat duminică dimineață că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita daunele provocate oamenilor nevinovați și împrejurimilor, adăugând că “au fost vizați doar și numai teroriștii și structurile aparținând teroriștilor”.

“Forțele armate turcești a fost din nou deasupra teroriștilor”, a adăugat el, în referire la operațiunea numită “Gheara Sabiei”.

Ministerul Apărării a declarat că a fost pentru prima dată când a lansat un atac aerian asupra localității Kobani.

În ceea ce privește atacurile aeriene, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a declarat pentru agenția de știri TASS că Moscova este în favoarea unor “soluții negociate”.

Moscova l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în războiul de 11 ani din țară, în timp ce Ankara i-a susținut pe rebelii care luptă pentru a-l răsturna.

Turcia a efectuat până în prezent trei incursiuni în nordul Siriei împotriva milițiilor YPG. Președintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea desfășura o altă operațiune împotriva YPG. Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, ucigând o serie de oficiali cheie ai FDS.

Ankara efectuează în mod regulat atacuri aeriene în nordul Irakului și a trimis comandouri pentru a-și sprijini ofensivele împotriva PKK.

ADVERTISEMENT