News

Cel puțin 30 de morți după bombardamentele Turciei asupra teritoriilor kurde din Irak și Siria. Acțiunea, răspuns pentru atentatul din Istanbul

Ankara a răspuns atentatului din 13 noiembrie de la Istanbul cu o serie de atacuri aeriene asupra pozițiilor kurde din Irak și Siria
20.11.2022 | 19:24
Cel putin 30 de morti dupa bombardamentele Turciei asupra teritoriilor kurde din Irak si Siria Actiunea raspuns pentru atentatul din Istanbul
Turcia, bombardamente împotriva milițiilor kurde. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Avioane de război turcești au efectuat duminică lovituri aeriene asupra unor baze ale militanților kurzi din nordul Siriei și nordul Irakului, distrugând 89 de ținte, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca represalii la un atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu șase morți în urmă cu o săptămână.

Răspunsul Turciei după atentatul din Istanbul

Potrivit Reuters, atacurile purtate de armata turcă au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, și ale miliției kurde siriene YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK.

ADVERTISEMENT

Ankara a acuzat militanții kurzi pentru atentatul de pe bulevardul Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atentat, iar PKK și Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi au negat implicarea.

“Este timpul să dăm socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin.

ADVERTISEMENT

Atacurile aeriene turcești au fost efectuate în Qandil, Asos și Hakurk în Irak și Kobani, Tal Rifat, Cizire și Derik în Siria, a precizat ministerul.

Printre cele 89 de ținte distruse se numără adăposturi, tuneluri și depozite de muniții, a precizat acesta, adăugând că “mulți teroriști au fost neutralizați”, inclusiv “așa-numiți directori ai organizației teroriste”.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 30 de morți

Un purtător de cuvânt al FDS a declarat că loviturile turcești au distrus infrastructura, inclusiv silozuri de cereale, o centrală electrică și un spital. Unsprezece civili, un luptător al FDS și doi paznici au fost uciși, a declarat Farhad Shami, șeful centrului media al FDS pe Twitter.

FDS au afirmat într-o declarație că vor riposta la lovituri. “Aceste atacuri ale forțelor ocupate turcești nu vor rămâne fără răspuns”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

Opt membri ai personalului de securitate, inclusiv 7 polițiști, au fost răniți în urma unui atac cu rachete lansat de YPG din Tal Rifat, în Siria, asupra unui post de poliție din apropierea unei porți de frontieră din provincia turcă Kilis, a anunțat Ministerul de Interne.

Separat, o sursă militară siriană a declarat pentru mass-media de stat SANA că mai mulți militari au fost uciși în “agresiunea turcă pe teritoriul sirian” duminică dimineața, în zona rurală din apropierea nordului Alepului și a orașului Hasaka.

Rusia cere dialog între Damasc și Ankara

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat duminică dimineață că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita daunele provocate oamenilor nevinovați și împrejurimilor, adăugând că “au fost vizați doar și numai teroriștii și structurile aparținând teroriștilor”.

“Forțele armate turcești a fost din nou deasupra teroriștilor”, a adăugat el, în referire la operațiunea numită “Gheara Sabiei”.

Ministerul Apărării a declarat că a fost pentru prima dată când a lansat un atac aerian asupra localității Kobani.

În ceea ce privește atacurile aeriene, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a declarat pentru agenția de știri TASS că Moscova este în favoarea unor “soluții negociate”.

Moscova l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în războiul de 11 ani din țară, în timp ce Ankara i-a susținut pe rebelii care luptă pentru a-l răsturna.

Turcia a efectuat până în prezent trei incursiuni în nordul Siriei împotriva milițiilor YPG. Președintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea desfășura o altă operațiune împotriva YPG. Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, ucigând o serie de oficiali cheie ai FDS.

Ankara efectuează în mod regulat atacuri aeriene în nordul Irakului și a trimis comandouri pentru a-și sprijini ofensivele împotriva PKK.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie