News

Cel puțin 34 de oameni au murit în Columbia, după o alunecare de teren. Mai multe mașini au fost ”înghițite” de pământ

Cel puțin 34 de oameni au murit după o alunecare de teren din Columbia, care a înghițit un autobuz și mai multe vehicule.
06.12.2022 | 08:31
Cel putin 34 de oameni au murit in Columbia dupa o alunecare de teren Mai multe masini au fost inghitite de pamant
Alunecări de teren în Columbia. Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Alunecarea de teren a îngropat efectiv un autobuz și alte câteva vehicule în nord-vestul țării, conform unor surse oficiale citate de AFP.

Cel puțin 34 de morți în Columbia, după o alunecare de teren

“În total de 34 de persoane au murit şi nouă au fost rănite. Dintre cei răniţi, trei au reuşit să iasă în viaţă din autobuz şi alte şase persoane dintr-un vehicul particular care se afla de asemenea la locul accidentului”, a transmis Diana Ramirez, directorul serviciilor de urgenţă columbiene (UNGRD).

ADVERTISEMENT

Potrivit martorilor, un tată a făcut tot posibilul pentru a-și salva familia. Bărbatul și-a ajutat atât soția cât și cei doi copii să iasă din autobuz, înainte ca acesta să fie îngropat în noroi.

”Tata m-a ajutat să ies din autobuz printr-o gaură mică. A trebuit să mă arunc în râpă. Când am sărit, noroiul acoperise totul”, a rememorat scenele cmplite fiul bărbatului, Andres.

ADVERTISEMENT

Președintele Gustavo Petro a anunțat că sunt momentan 27 de morți, printre care trei minori, însă bilanțul ulterior a devenit mult mai tragic. Alunecarea de teren a fost produsă de ploile abundente, care au determinat o zonă de munte să cadă și să îngroape pe drumul din aval mai multe vehicule.

Printre acestea se numără o motocicletă și un autobuz de transport în comun în care se aflau aproximativ 30 de persoane. Autobuzul venea din Cali și mergea spre Quibdo, capitala departamentului Choco și traversa Anzii Cordilieri atunci când a fost surprins de avalanșa de pământ.

ADVERTISEMENT

Columbia se află de mai bine de jumătate de an în stare de ”dezastru natural” din cauza celui mai grav sezon de ploi din ultimul secol. Până în prezent ploile au provocat 271 de decese și peste 700.000 de persoane și-au pierdut locuințele doar în 2022.

În Italia, la mijlocul lunii septembrie, șapte persoane mureau și trei erau date dispărute, după ce țara era lovită de inundații catastrofale. Printre victime se afla inclusiv un copil mic.

ADVERTISEMENT

Autoritățile italiene au fost luate prin surprindere de viitura neanunțată de nimeni. ”Nu era așteptat la aceste niveluri, nu aveam alertă activă pentru așa ceva. Inundația a fost bruscă. Nu a fost timp să intervenim. Sunt oameni care poate au fost pe stradă sau care au ieșit fără să-și dea seama de pericol”, a transmis consilierul regional pentru protecție civilă, Stefano Aguzzi.

ADVERTISEMENT