News

Mexicul, lovit de un cutremur puternic. Cel puțin un mort, clădiri distruse și alertă de tsunami în urma seismului. Video

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs luni în largul localității La Placita de Morelos din Mexic. Cel puțin un mort, clădiri avariate și alertă de tsunami emisă.
20.09.2022 | 07:15
Mexicul lovit de un cutremur puternic Cel putin un mort cladiri distruse si alerta de tsunami in urma seismului Video
Cutremur cu magnitudinea 7.6 în Mexic. Risc de tsunami. Un mort și mai multe clădiri avariate. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter.com
ADVERTISEMENT

Mexicul a fost lovit, luni, de un cutremur puternic. Cel puțin un mort, mai multe clădiri distruse și alertă de tsunami emisă în urma seismului.

Cutremur cu magnitudinea 7.6 în Mexic. Risc de tsunami. Un mort și mai multe clădiri avariate

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 a zguduit luni, la ora locală 13:05, vestul Mexicului. Seismul a ucis cel puțin o persoană și a provocat inundații pe coasta Pacificului.

ADVERTISEMENT

Epicentrul cutremurului a fost semnalat lângă orașul La Placita de Morelos din statul Michoacan, la o adâncime de 15 km, notează The Guardian.

Președintele statului, Andres Manuel Lopez Obrador, a scris pe contul său de Twitter că secretarul marinei l-a informat de faptul că o persoană a fost ucisă în orașul-port Manzanillo, Colima, după ce un zid dintr-un mall s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Michoacan au spus că mai multe clădiri din orașul Coalcoman au fost serios avariate.


Cutremurul a fost resimţit în Capitala Ciudad de Mexico, unde clădirile s-au zdruncinat, iar locuitorii au ieşit în fugă pe străzi. Primarul Claudia Sheinbaum a spus că până acum nu au fost raportate pagube.

ADVERTISEMENT

Sistemul de avertizare pentru tsunami din SUA a declarat că există riscul producerii de valuri mari în apropiere de coastă. Imaginile postate pe rețelele de socializare par să arate inundații în orașul Manzanillo.

Potrivit sistemului de avertizare în caz de tsunami american PTWC, sunt aşteptate valuri seismice în Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama şi Peru.

ADVERTISEMENT


Cutremurul de luni, produs într-o zi neagră pentru Mexic. Zeci de mii de oameni, uciși de un seism în 1985

Evenimentul teluric din această săptămână s-a produs chiar în ziua aniversării cutremurelor din 19 septembrie 1985 şi 2017, două cele mai distructive din istoria recentă a Mexicului.

Pe 19 septembrie 1985, un cutremur cu magnitudinea 8,0 a lovit orașul Mexico City. Drumurile au fost înghițite de cratere și peste 420 de blocuri și spitale s-au prăbușit. Rapoartele privind victimele au indicat peste 10.000 de persoane ucise, dar unele estimări se ridică la 60.000.

Electricitatea, comunicațiile și transportul public au fost paralizate mai multe zile.

Trei decenii mai târziu, pe 19 septembrie 2017, un alt cutremur devastator a lovit Mexico City. Având magnitudinea 7,1, acesta s-a produs la sud de orașul Puebla. Acest seism a ucis 468 de persoane și a rănit peste 6.000.

ADVERTISEMENT
Tags: