Life

Cele 5 obiceiuri banale care te lasă fără energie. Le faci zilnic și poate nu îți dai seama de efectul lor

Există 5 obiceiuri banale care te lasă fără energie. Poate și tu le ai zi de zi, însă nu știi ce efect au acestea asupra organismului tău.
02.07.2023 | 17:46
Cele 5 obiceiuri banale care te lasa fara energie Le faci zilnic si poate nu iti dai seama de efectul lor
Cele 5 obiceiuri banale care te lasă fără energie. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Un studiu recent prezintă cele cinci obiceiuri banale care te lasă fără energie. Ajungi să te simți obosit întreaga zi, iar asta în ciuda faptul că poate te-ai odihnit bine noaptea. De asemenea, în unele cazuri, atunci când se repetă, ele pot duce la epuizare.

Cele 5 obiceiuri banale care te lasă fără energie

Studiul YouGov a constatat că 13% dintre participanți se simt epuizați tot timpul. Cea mai mare problemă o au femeile, 61% dintre ele spunând că se trezesc epuizate chiar de dimineață. De cealaltă parte, 49% dintre bărbați au susțin același lucru.

ADVERTISEMENT

Iar atunci când rămâi fără energie, evident, e dificil să te concentrezi ori să fii productiv. Munca poate să devină mai obositoare ca oricând, iar anumite lucruri care odată îți aduceau plăcere parcă nu îți mai vine să le faci.

Să aflăm deci cele cinci obiceiuri banale care te lasă fără energie. Primul dintre ele îl reprezintă alimentația. În cazul în care nu știai, dacă mănânci prea mulți carbohidrați, riști să te simți obosit mai tot timpul.

ADVERTISEMENT

“Deși tânjim după alimente dulci atunci când suntem lipsiți de energie, acestea cresc rapid nivelul de zahăr din sânge și declanșează eliberarea hormonului insulină. Acest lucru împinge glucoza în celulele musculare și adipoase, ceea ce duce la oboseală, care de obicei se agravează la câteva ore după ce mâncăm,”, spune medicul nutriționist și autorul Dr. Sarah Brewer.

Cum te poate lăsa cafeaua fără energie

Tocmai din acest motiv, dacă obișnuiești să mănânci prăjituri, ori biscuiți sau cartofi prăjiți, mai bine elimini aceste alimente din rutina ta zilnică. Iar dincolo de alimentație, al doilea obicei banal care te lasă fără energie este consumul în exces de cafea.

ADVERTISEMENT

Nu este nimic în neregulă să bei o cafea dimineață. În momentul în care exagerezi însă, te poți confrunta cu alte probleme. Când este consumată în exces, cofeina blochează adenozina, spune specialistul.

“Cofeina blochează adenozina, o substanță chimică liniștitoare a creierului, care este, de asemenea, implicată în producerea de energie, astfel încât excesul de cofeină vă face să vă simțiți fără energie mai repede”, spune Dr. Brewer.

ADVERTISEMENT

Astfel, este bine să fii atent la cantitate când vine vorba de cafelele pe care le bei zilnic. Iar un alt obicei banal care te lasă fără energie este consumul zilnic de alcool. Tocmai din acest motiv, mai bine limitezi cantitatea sau optezi pentru alte băuturi.

Cum îți afectează o relație energia

Un alt lucru care îți poate lua toată energia este relația cu o persoană. Psihologii spun că orice stres emoțional, ori vreo stare de tristețe constantă te face să te simți epuizat și nemulțumit de tot ceea ce faci.

“Potrivit psihologilor, o relație negativă poate avea un impact de patru până la șapte ori mai mare asupra stării tale de bine și a nivelului de energie decât efectele opuse ale unei relații pozitive sau energizante”, adaugă specialistul, potrivit The Sun.

Ultimul obicei care te lasă fără energie și de altfel extrem de important este timpul petrecut afară. Dacă ai un job la birou, cel mai probabil simți nevoia să petreci și timp în aer liber. Află că lumina zilei are un efect benefic asupra ciclurilor ritmului din organism.

De asemenea, lumina zilei ajută la secreția melatoninei, hormonul somnului. Nu doar că te odihnești mai bine dacă petreci timp în aer liber, dar de asemenea ajungi să nu te mai simți atât de epuizat zi de zi.

ADVERTISEMENT
Tags: