News

Cele două județe din România care efectiv vor bubui. Devin noul centru de interes al Europei

Două județe din România vor deveni centre de interes pentru diverse companii occidentale. Vor deveni hub logistic cu valoare strategică
28.04.2024 | 13:41
Cele doua judete din Romania care efectiv vor bubui Devin noul centru de interes al Europei
Județe din estul țării vor deveni o platformă pentru companii din străinătate / Foto: captură, emag.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu sublinia recent, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții SUA, rolul României în procesul de reconstrucție al Ucrainei. Poziționarea geografică a țării noastre va aduce în prim plan două județe care vor deveni centre de intreres în cadrul eforturilor Occidentului pentru țara atacată de Rusia.

Marcel Ciolacu vrea un rol activ al României în reconstrucția ucrainei

În cadrul discuțiilor pe care Marcel Ciolacu le-a avut cu Reprezentantul SUA pentru redresarea economiei Ucrainei, Penny Pritzker, la începutul acestei luni, premierul României declara: ”Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin și de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucția Ucrainei, în care România își dorește să joace un rol important”.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a precizat că, în privința procesului de reconstrucție a Ucrainei, România „ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro”. Bucureștiul dorește acțiuni de colaborări directe cu Kievul dar și în format extins, regional sau cu parteneri strategici.

La 1 februarie, țările UE au convenit asupra plății unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. „Un sprijin financiar continuu din partea Uniunii Europene va consolida stabilitatea financiară și economică a Ucrainei pe termen lung, ceea ce nu este mai puțin important decât asistența militară și sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat atunci președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acest ajutor, blocat anterior de Ungaria, este crucial pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

De la invazia rusă din februarie 2022, UE, statele sale membre și instituțiile sale financiare au plătit deja aproximativ 85 de miliarde de euro sub formă de ajutor pentru Ucraina, acoperind ajutor militar, umanitar și economic.

Consolidarea arhitecturii de securitate europene

Reconstrucția Ucrainei nu este crucială doar pentru această țară. De fapt, este crucială pentru consolidarea întregii arhitecturi europene de securitate și pentru păstrarea valorilor democratice pe vechiul continent. Pacea, securitatea și vigoarea economică a Europei depind astăzi de o Ucraină suverană, democratică și prosperă, care își revendică teritoriile și care este un participant deplin la instituțiile economice și de securitate euro-atlantice, potrivit NATO.

ADVERTISEMENT

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu vin după conferința internațională organizată la sfârșitul anului trecut de New Strategy Center, un think-tank românesc pe teme de politică esternă și securitate, cu tema „Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României”.

Participanții au subliniat dimensiunile planului de reconstrucție al Ucrainei, care le depășesc pe cele ale cunoscutului Plan Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

„Va fi cel mai amplu proces de reconstrucţie de după Al Doilea Război Mondial, depăşind ca magnitudine şi costuri celebrul Plan Marshall. Cele mai optimiste evaluări indică o valoare a costurilor de minim 400 miliarde USD, dar acestea cresc deoarece distrugerile provocate de Rusia continuă”, potrivit New Strategy Center.

Galați și Brăila, hub-uri logistice

În cadrul conferinței s-a arătat că România trebuie să fie o platformă pentru companiile implicate în reconstrucția Ucrainei. În special, județele Galați și Brăila pot devenit hub-uri logistice pentru ajutoarele occidentale către Ucraina, inclusiv via unui nou aeroport care va fi construit la Galați, un proiect în valoare de 500 de milioane de euro și care va lega Galațiul de județele limitrofe.

„Proximitatea faţă de regiuni precum Odesa, Mykolaiv, Herson sau Zaporojie creează un mare avantaj pentru România şi face din ţara noastră o platformă firească pentru companiile străine. Zona Galaţi-Brăila se poate dezvolta într-un hub logistic care, ulterior, cu finanţare europeană, să adauge şi porturile Giurgiuleşti, din Republica Moldova, şi Reni şi Izmail din Ucraina. Ar putea fi un exemplu de cooperare transfrontalieră, cu efecte benefice pentru toate cele trei ţări”, s-a arătat la conferință.

Această cooperare va cataliza prezența companiilor și investițiilor străine în estul României, și în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, unde există încă diferențe de dezvoltare față de țara noastră, s-a mai precizat în cadrul conferinței.

 

 

ADVERTISEMENT