News

Cele mai ciudate reguli de circulaţie de pe glob. Unde eşti amendat dacă rămâi fără combustibil şi unde trebuie să opreşti dacă vezi un om călare

Reguli de circulaţie neobişnuite, în ţările obişnuite. Într-o ţară din Europa n-ai voie să rămâi fără combustibil, iar în alta e interzis să-ţi speli maşina duminica.
04.03.2023 | 22:04
Cele mai ciudate reguli de circulatie de pe glob Unde esti amendat daca ramai fara combustibil si unde trebuie sa opresti daca vezi un om calare
Cele mai ciudate reguli de circulaţie de pe glob
ADVERTISEMENT

Când călătorim cu mașina prijn România, multe lucruri pe care le întâlnim în drum ni se pot părea ciudate. Adesea le cpnsiderăm complet de neînțeles și trebuie să le privi de mai multe ori pentru a verifica dacă vederea nu ne înşală. Cu toate acestea, absurditățile noastre privind traficul intern sunt mici în comparație cu regulile de trafic incredibile din alte ţări ale lumii.

În Massachusetts n-ai voie să ţii o gorilă pe bancheta din spate

Aproape fiecare țară are un paragraf din Codul Rutier, o formulare sau un semn de circulaţie care este absurd și potrivit pentru fi filmat sau fotografiat pe ascuns, pentru a-l arăta apoi prietenilor la întoarcerea în patrie. Iată un clasament al celor mai interesante astfel de exemple, din diferite țări ale lumii.

ADVERTISEMENT

Statele Unite este una dintre ţările care se descurcă cel mai bine în clasamentul World’s Stranger Things. Și, deși multe dintre aceste prevederi nu au mai fost puse în aplicare de mulți ani, în sens legal ele sunt încă valabile și se pot face referire la verificarea șoferilor.

De exemplu, șoferii din Pennsylvania care întâlnesc pe drum un călăreț pe un cal, trebuie să observe cu atenție reacția animalului. În cazul în care calul este speriat de mașină, șoferul trebuie să oprească automobilul și să se acopere cu o pătură. Dacă acest lucru nu ajută, iar calului încă îi este frică să meargă, mașina ar trebui să fie ascunsă în tufișurile din apropiere.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în statul Alabama este interzis să conduci o mașină desculț. Decizia a fost luată după ce un şofer care a comis un accident în timp ce conducea desculţ a declarat că nu a putut opri mașina deoarece pedala de frână era prea fierbinte.

Tot în Alabama există o regulă de circulație care îţi interzice să şofezi dacă eşti legat la ochi. În schimb, în statul California nu vă puteți exersa abilitățile de cascadorie. Încalci legea dacă sari dintr-o mașină care se mișcă cu 100 km/h. În Massachusetts, este ilegal să ai o gorilă pe bancheta din spate a mașinii.

ADVERTISEMENT

În Alaska, șoferilor le este interzis să transporte un câine pe plafonul unei mașini. O astfel de interdicție este legată de povestea candidatului la președinția SUA, Mitt Romney, care într-un interviu a menționat că, în timpul călătoriei sale anuale de vacanță, din cauza lipsei de spațiu din maşină, a atașat o cușcă specială de plafonul automobilului și a pus câinele acolo. Seamus, un Setter irlandez, a petrecut 12 ore într-o astfel de călătorie. Când a venit vorba de alegeri, mulți au apreciat comportamentul lui Romney ca fiind inuman.

În Manila, capitala Filipinelor, pentru a combate problemele de trafic, autoritățile au stabilit reguli incredibile de circulație. Aici, permisiunea de a conduce depinde de plăcuța de înmatriculare. Mașinile cu ultima cifră de înmatriculare 1 și 2 nu pot circula pe străzi în zilele de luni. În zilele de marți, șoferii ale căror numere de înmatriculare se termină în 3 și 4 trebuie să lase maşinile acasă, miercurea – 4,5,6, joia – 7 și 8, vinerea – 9 și 0. Interdicția este valabilă de la 7:00 la 19:00.

ADVERTISEMENT

În Japonia, pietonii se simt mereu în siguranță, pentru că un șofer care stropește un trecător cu apa dintr-o băltoacă riscă să fie amendat. Aceeași regulă se aplică și în New South Wales (Australia), unde, conform regulilor de circulație, este considerat o infracțiune ca șoferii de autobuz să stropească cu noroi pe pasagerii care așteaptă într-o stație de autobuz.

Nici în Europa nu lipsesc regulile de circulație ciudate. În Germania nu ai voie să rămâi fără benzină sau motorină, iar dacă ești prins că ai rămas fără combustibil pe o autostradă, plăteşti o amendă de 70 de euro. În Luxemburg, toate mașinile trebuie să fie echipate cu ștergătoare de parbriz, chiar dacă nu aveți geamuri. Bărbații britanici au permisiunea legală de a urina în public dacă o fac pe roata din spate a mașinii lor, iar în Elveția nu ai voie să-ți speli mașina duminica.

ADVERTISEMENT