Fotbal international

Cele mai influente femei din fotbalul mondial. Titlul câştigat la bărbaţi + ea l-a vândut pe cel mai scump fundaş din lume!

17.12.2019 | 17:02
Cele mai influente femei din fotbalul mondial Titlul castigat la barbati  ea la vandut pe cel mai scump fundas din lume
ADVERTISEMENT

Clişeul cu “fotbalul e un sport al bărbaţilor”  e încă valabil, dar asta nu înseamnă că, în ultimii ani, femeile nu şi-au tras “partea leului” în acest sport. Şi aici nu vorbim neapărat despre fotbaliste, ci despre cele care au reuşit în fotbalul de mulţi bani, cel “masculin”.

FANATIK vă prezintă cinci figuri importante care în general sunt necunoscute publicului larg, însă care sunt adevărate lidere şi pioniere în tot ceea ce înseamnă “femei în fotbalul mondial”.

ADVERTISEMENT

Cele mai influente femei din fotbal. În spatele ascensiunii lui Chelsea nu e doar Abramovich!

44 de ani, zâmbăreaţă, drăguţă, elegantă, o prezenţă fresh în tribunele oficiale ale Angliei. Numai că nu e vorba de vreo soţie de fotbalist sau de antrenor. Marina Granovskaia este cunoscută drept cea mai puternică femeie din fotbal. Absolventă a Universităţii de stat din Moscova imediat după căderea comunismului, Marina a studiat baletul şi a visat, ca orice adolescentă din Rusia, să ajungă pe scena de la Balşoi Teatrî.

În loc de asta, în capitalismul sălbatic care se instaurase după colapsul Uniunii Sovietice, a preferat o cale mai “corporatistă”: s-a angajat în compania unui tânăr oligarh, bine văzut în cercurile puterii, pe numele său Roman Abramovich.

ADVERTISEMENT
Marina Granovskaia, în tribuna oficială alături de membrii ai Consiliului de Administraţie de la Cheslea şi Manchester United la un meci din Premier League între cele două echipa
Marina Granovskaia, în tribuna oficială alături de membrii ai Consiliului de Administraţie de la Cheslea şi Manchester United la un meci din Premier League între cele două echipa

Marina a ajuns director de marketing pe toate companiile cu produse petrolifere ale lui Abramovich, iar acesta a remarcat-o destul de repede.  A urcat în trustul de firme, ajungând în preajma magnatului, care în 2014 a decis să o transfere la Chelsea. Şi nu departamentul de marketing, ci direct ca director! Prima lovitură a Marinei a fost un contract de sponsorizare cu Nike, de 75 de milioane de lire anual, care i-a adus pe albaştri în top 10 al sponsorizărilor primite de la firmele de echipament sportiv.

Granovskaia negociază transferurile,discută tot timpul cu antrenorii şi este cea care l-a “curăţat” pe Maurizio Sarri, tocmai pentru a-l aduce la echipă pe preferatul ei, legenda clubului de pe Stamford Bridge, Frank Lampard.

ADVERTISEMENT

Susan Whelan, irlandeza care a luat titlul cu Leicester şi a scos 80 de milioane de lire de la Manchester United

2011 este anul în care, în postura de director executiv la Leicester City, a fost instalată o femeie. Vichai Srivaddhanaprabha, cel care devenise de un an noul patron al “vulpilor”, a mizat pe Susan şi aşteptările i-au fost răsplătite.

Susan Whelan pe numele ei, o irlandeză mică, aprigă şi deloc atractivă, cu capul doar la afaceri şi cifre. Susan a pus imediat clubul pe picioare din punct de vedere financiar, reuşind promovarea mult aşteptată înapoi în Premier League.

ADVERTISEMENT
Susan Whelan, alături de vicepreşedintele lui Leicester
Susan Whelan, alături de soţul ei

S-a implicat la transferuri, a adus antrenori (ea a insistat pentru Claudio Ranieri, omul care în 2015-2016 a creat epopeea incredibilă, făcând-o pe Leicester campioană a Angliei în premieră) şi şi-a arătat abilităţile de negociator la cea mai mare realizare pe piaţa transferurilor a clubului, vânzarea lui Harry Maguire la Manchester United pentru 87 de milioane de euro, ceea ce l-a făcut pe englez cel mai scump fundaş din istoria fotbalului.

Florence Hardouin, secretul din spatele ascensiunii Franţei

Se spune că în spatele fiecărui bărbat de succes este o femeie. Şi se mai spune şi că nicio echipă nu poate să câştige un trofeu important dacă nu are “spate” serios în conducere. Poate aşa se explică şi ascensiunea Franţei din ultimii ani, cu o finală de Euro jucată şi cea de Mondial câştigată. Florence Hardouin se numeşte femeia care a ajuns în conducerea FIFA.

Florence Hardouin, vicepreşedintele Federaţiei Franceze şi una din cele mai influente persoane de la UEFA
Florence Hardouin, vicepreşedintele Federaţiei Franceze şi una din cele mai influente persoane de la UEFA

Fostă scrimeră paricipantă la Olimpiadă, a ajuns în conducerea Federaţiei Franceze de Fotbal, iar acum e vicepreşedinte al FFF şi membru în comitetul executiv al UEFA, ceea ce o plasează într-un a din cele mai puternice posturi din fotbalul european şi mondial. Se spune că ea e cea care a asigurat influenţa de care a avut nevoie Franţa pentru a fi ferită de arbitraje potrivnice în drumul spre finale.

Chan Yuen-Ting, antrenoarea campioană la masculin

Prima femeie care a câştigat un titlu antrenând o echipă de bărbaţi este Chan Yuen Ting, din Hong Kong. A fost fotbalistă, iar apoi, după ce şi-a terminat cariera, a devenit antrenor, nu înainte de a-şi lua masterul în geografie. A fost angajată imediat ce şi-a luat carnetul de antrenor la Eastern, în prima ligă din Hong Kong, devenind astfel prima femeie care antrenează în prima ligă a unui campionat masculin. Iar în sezonul 2015-2016 a şi luat titlul, cu o singură înfrângere!

Chan Yuen-Ting, femeia care a câştigat campionatul în Hong Kong. La bărbaţi!
Chan Yuen-Ting, femeia care a câştigat campionatul în Hong Kong. La bărbaţi!

Ting a fost recunoscută pentru valoarea ei în antrenorat în China, fiind numită în postura de antrenor principal a lui Guangzhou Evergrande, în 2017, fiind şi prima femeie care antrenează într-o competiţie continentală. Acum, antrenor al celei mai bogate echipe din China este Fabio Cannavaro, plătit cu peste 12 milioane de euro pe an!

Stephanie Frappart, femeia care a arbitrat Supercupa Europei

Stephanie Frappart a intrat pe lista FIFA în 2009 şi de atunci a început “urcarea” ei spre cele mai înalte sfere ale fotbalului mondial. A ajuns prima femeie care arbitrează în Liga a doua a Franţei, în 2014, iar în aprilie 2019 a debutat şi pe prima scenă a Hexagonului, la un meci între Amiens şi Strasbourg.

Tot 2019 a fost anul în care i s-a acordat Supercupa Europei, Liverpool – Chelsea. A încheiat anul “en-fanfare”, cu debutul în Champions League.

Stephanie Frappart, alături de fundaşul lui Liverpool, Joe Gomez, în finala Supercupei Europei
Stephanie Frappart, alături de fundaşul lui Liverpool, Joe Gomez, în finala Supercupei Europei

Stephanie are 36 de ani în acest moment şi spune că visul ei e să oficieze la Campionatul Mondial. Acest vis i se va îndeplini, cel mai probabil, în 2022, în Qatar.

 

 

 

ADVERTISEMENT