News

Cele mai sigure companii aeriene din lume, în 2022. Câţi oameni au murit în accidente aviatice anul trecut

Analiza traficului aerian în 2022. Cât de riscant este zborul cu avionul şi care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume
03.01.2023 | 16:07
Cele mai sigure companii aeriene din lume in 2022 Cati oameni au murit in accidente aviatice anul trecut
Traficul aerian a fost revitalizat în 2022 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Companiile aeriene Etihad și Emirates se află în fruntea clasamentului global al celor mai sigure companii aeriene în 2022, potrivit analizei făcute de Agenția JACDEC, din Hamburg, care studiază parametrii de siguranţă în aviația comercială.

În 2022 au murit 233 de oameni în accidente aviatice

Distanţa dintre locul 2 şi locul 3, ocupat de KLM, este însă foarte mică, spun experţii germani, care şi-au publicat studiul din revista Aero International. Lufthansa, una dintre cele mai mari companii din lume, se află abia pe locul 14, după ce în clasamentul de anul trecut era pe 17.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, traficul aerian internațional a fost în mare parte sigur în 2022, după întreruperile şi restricţiile din precedenţii doi ani, cauzate de pandemia de coronavirus.

Analiştii avertizează însă că o nouă sursă de incertitudine este războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Compania aeriană rusă Aeroflot a fost evaluată semnificativ mai prost în noul clasament, ocupând locul 25, din cauza includerii ilegale în registrul rus al aeronavelor închiriate în Occident. O problemă suplimentară este întreruperea furnizării de piese de schimb pentru avioane către Rusia, din cauza sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților, cel mai grav accident de aviație din ultimul an a fost prăbușirea avionului China Eastern Airlines, un Boeing 737-800, în 21 martie, în care au murit toți pasagerii și membrii echipajului. În total, 132 de persoane și-au pierdut viața.

Anul trecut, JACDEC a înregistrat un total de 19 accidente de aviație în întreaga lume, în care nu au existat supraviețuitori, cu un total de 233 de persoane decedate, adică cu 60 mai multe decât în ​​2021, când însă, după cum am menționat, numărul zborurilor a fost semnificativ mai mic.

ADVERTISEMENT

Pentru comparație, în ultimii 10 ani, în medie, 372 de persoane au murit anual în accidente aviatice. Indicele de risc al JACDEC se bazează pe datele despre accidente ale fiecărei companii aeriene din ultimii 30 de ani, mediul specific al țării în care operează și factorii de risc specifici.

Deși teoretic este posibil să se obțină o valoare a indicelui de 100 de puncte, nici cele mai bune companii aeriene nu reușesc să facă acest lucru. Ratingul companiei ține cont și de kilometrii parcurși, astfel că o companie aeriană care parcurge mai mulți kilometri fără un accident se clasează mai bine pe scala de siguranță.

ADVERTISEMENT