News

Cele patru lucruri pe care le simți atunci când mori. Dezvăluirile medicilor 

Specialiștii dezvăluie care sunt cele patru lucruri pe care le simți atunci când mori. Corpul trece prin niște transformări extrem de interesante.
16.04.2023 | 16:29
Cele patru lucruri pe care le simti atunci cand mori Dezvaluirile medicilor
Cele patru lucruri pe care le simți atunci când mori. Sursa foto: discovermagazine.com
ADVERTISEMENT

Care sunt cele patru lucruri pe care le simți atunci când mori? Iată o întrebare la care cu siguranță că toate persoanele vor să afle un răspuns. Un specialist în medicină paliativă a încercat să ofere niște explicații.

Cele patru lucruri pe care le simți atunci când mori

Un lucru este cert: tuturor ne este frică de moarte și toți privim acest aspect din diferite perspective. Din păcate, la un moment dat fiecare persoană va muri. Moartea este un proces corporal. La fel ca nașterea, are stadii de progresie recunoscute.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, mai multe persoane și-au povestit experiențele pe care le-au trăit în momentele în care au fost aproape de moarte. De exemplu, un bărbat spune că a fost ”un somn pur, perfect, neîntrerupt, fără vise”. O altă persoană a afirmat că ”stătea în fața unui zid uriaș luminos”.

Nu este cert dacă astfel de afirmații sunt veridice. Știința, de cealaltă parte, vine cu alte răspunsuri. Medicii încearcă să explice ceea ce am putea simți. Ei au la bază simptomele pe care le văd în mod regulat la pacienții pe moarte.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu corpul după ce mori

Specialistul în medicină paliativă Dr. Kathryn Mannix spune, în Science Focus, că persoanele care se îndreaptă spre lumea de dincolo ceva mai încet vor avea simptome de oprire treptată a organismului lor. Se petrece asta în mai multe moduri.

Astfel, inima va începe să bată mai încet. Apoi, pe măsură ce sângele pompat în corpul nostru încetinește, tensiunea arterială începe să scadă. Unii oameni s-ar putea simți confuzi sau ciudați, în timp ce alții ar putea fi liniștiți.

ADVERTISEMENT

Respirația se schimbă radical

Fără îndoială, unul dintre cele mai evidente semne că un pacient este pe moarte este o schimbare în respirație. La spital se poate detecta cu ușurință semnele că cineva este aproape a părăsi această lume.

Cei aflați în prag de moarte ar putea începe să respire mai încet și mai superficial. Procesul ar fi putea fi și mai zgomotos. În final, respirația încetează și inima, care nu mai are oxigen, se oprește în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu conștiința persoanei

Oamenii aflați aproape de a-și da ultima suflare pot începe să intre și să iasă din starea de conștiență. ”Pot exista perioade de neliniște sau momente de confuzie, sau pur și simplu inconștiența se adâncește treptat.

Respirația persoanelor inconștiente urmează modele automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral. Pentru că nu sunt conștienți de gura și gâtul lor, muribunzii pot respira greu, zgomotos sau prin saliva din fundul gâtului, dar fără suferință aparentă”, spune dr. Kathryn Mannix.

Unele persoane pot auzi sunetele

Același specialist mai spune că, în ultimele momente de viață, corpul ar putea să mai audă sunetele. Persoana nu va mai reacționa. După ce a analizat activitatea creierului la pacienții aflați comă, medicul spune că o anumită formă de conștientizare ar putea fi posibilă la sfârșit.

În concluzi, medicii spun că s-ar putea să auziți, însă nu veți reușit neapărat să înțelegeți ceea ce se întâmplă. ”Nu avem nicio modalitate dovedită de a investiga ceea ce experimentează oamenii în timpul morții. Cercetări recente arată că, chiar și aproape de moarte, creierul inconștient răspunde la zgomotele din cameră. Cu toate acestea, nu știm cât de logic aude muzica sau vocile o persoană pe moartă”, a mai spus dr. Kathryn, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: