Dr. Marius Sava a explicat care sunt cele șase reguli care ne ajută să ne menținem creierul sănătos. E important să avem zilnic aceste obiceiuri, care sunt necesare pentru prevenirea unor afecțiuni grave.
Pentru a avea o viață cât mai lungă, este important să avem grijă de sănătatea noastră, mai ales de creier. Dr. Marius Sava a fost invitat în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, acolo unde a vorbit despre cum putem preveni bolile neurologice.
Sunt unele afecțiuni care pot începe chiar mai devreme de 60 de ani, dar sunt șanse să le ținem la distanță dacă avem grijă de sănătatea creierului. În plus, unele boli pot fi tratate atunci când sunt descoperite la timp.
Neuronii își modifică forma pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cu toate acestea, încă sunt legați de alți neuroni, atâta timp cât nu există nicio afecțiune. Dacă legăturile se rup, înseamnă că ceva nu este în regulă.
“Toate lucrurile sunt mai ușor de tratat, dacă le găsești la timp.(…) Anumite afecțiuni încep de la vârste fragede, deși sunt cazuri rare. Parkinson poate începe foarte devreme, Alzheimer și demența, de bază, după 60 de ani. (…) Putem să facem lucruri.
Primul e să înțelegem ce se întâmplă în creier. În creier sunt unități structurale care se cheamă neuroni, ne fac pe noi să facem tot și sunt ca niște steluțe. (…) Ei nu pot supraviețui singuri.
Trebuie să se lege de alți neuroni. Se trimite de la neuron o structură care se cheamă axon și legătura se cheamă sinapsă. (…) Sinapsele și legăturile sunt puternice la tinerețe. (…) Pe măsură ce îmbătrânim, neuronii își modifică forma, dar rămân tot solizi, funcționează împreună.
La un moment dat, nu e normal să uiți că îmbătrânești, pentru că legăturile se păstrează. (…) Câteodată, legătura se rupe și e dezastru, asta se întâmplă în demență.(…) Dar putem să facem lucruri”, a explicat medicul în cadrul emisiunii La Măruță, de la Pro TV.
În continuare, medicul a explicat care sunt lucrurile pe care le putem face, în viața de zi cu zi, pentru a avea creierul sănătos cât mai mult timp. E vorba de niște obiceiuri simple, dar foarte importante.
Dr. Marius Sava a explicat, totodată, că pot apărea neuroni noi pe tot parcursul vieții. Pentru a menține creierul sănătos, e bine să ținem cont de șase reguli importante, cum ar fi să râdem cât mai mult. Iubirea are și ea un rol important în viața unei persoane.
De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la stres. Sedentarismul, zahărul, fumatul și drogurile trebuie evitate dacă vrei ca riscul apariției de boli grave să fie cât mai mic.
Medicul a recomandat cititul pentru a avea un creier sănătos. Cei care nu citesc sunt mai predispuși să sufere de demență la un moment dat. În plus, este foarte important să dormim suficient, adică 8 ore pe noapte.
Relațiile sociale sunt și ele importante în viața unei persoane. Cafeaua poate fi consumată și ajută la menținerea sănătății creierului, dar numai în cantitate moderată.