News

Vești bune pentru pacienții cu afecțiuni neurologice. Noi scheme terapeutice destinate celor cu AVC

Vin vești bune de la Lyon pentru pentru pacienții cu afecțiuni neurologice. Orașul francez a găzduit al 7-lea Congres European de Neuroreabilitare (ECNR).
06.09.2023 | 17:03
Vesti bune pentru pacientii cu afectiuni neurologice Noi scheme terapeutice destinate celor cu AVC
Congres European de Neuroreabilitare de la Lyon aduce vești bune pentru pacienții cu afecțiuni neurologice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pacienții cu afecțiuni neurologice din România și din întreaga Uniune Europeană primesc vești bune de la specialiștii. În urmă cu câteva zile, la Lyon a avut loc un nou Congres European de Neuroreabilitare (ECNR). La această manifestare științifică au fost prezentate idei din partea unor experți de renume mondial în domeniul neuroreabilitării.

Congres European de Neuroreabilitare de la Lyon aduce vești bune pentru pacienții cu afecțiuni neurologice

La evenimentul din Franța au fost prezentate metode emergente de neuromodulare, inovații interdisciplinare pentru reintegrarea în comunitate, tratamente pentru “Covid lung”, noi scheme terapeutice sau algoritmi de prognostic care permit o selecție mai largă și mai eficientă a pacienților cu accident vascular cerebral cu potențial maxim de recuperare.

ADVERTISEMENT

Această manifestare științifică a scos în evidență contribuțiile importante pe care medicina românească le-a adus în ultimii ani domeniului neuroreabilitării. În țara noastră, acest domeniu a fost dezvoltat de către Prof.Univ.Dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europeane a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR). Vorbim de unul dintre cei mai respectați experți în neuroreabilitare pe plan internațional.

Expertul român în domeniu neurologiei a prezentat și dezvoltat o serie de subiecte de interes științific în domeniu. Principalele teme s-au concentrat pe conceptul de “rezervă neurobiologică” sau pe capacitatea creierului de a rezista la boli sau traume, în condițiile funcționării normale a acestuia chiar și în fața unor asemenea provocări de ordin medical.

ADVERTISEMENT

Dr. Dafin Mureșanu: ”Neurologia românească, pas important către standardele sistemelor de sănătate avansate”

Dr. Dafin Mureșanu a prezentat audienței noile abordări multidisciplinare pentru tratamentul afaziei post-AVC. În acest sens, a subliniat importanța factorilor neurotrofici în combinație cu terapia logopedică, în baza celor mai noi studii clinice derulate în acest domeniu.

Același specialist a scos în evidență importanța utilizării unor medicamente care vizează microcirculația în patologii neurologice grave, precum accidentele vasculare cerebrale care reprezintă în present, la nivel mondial , una dintre cele mai mari cauze de mortalitate și dizabilitate.

ADVERTISEMENT

Putem spune că prin reprezentarea României la acest maraton științific internațional de către numeroși profesori , medici și pacienți, neurologia românească a mai făcut un pas important către standardele sistemelor de sănătate avansate atât din punct de vedere clinic, dar și din perspectiva cercetării științifice medicale, oportunitățile momentului din vasta plajă a neuroreabilitării putând fi de-acum exploatate mult mai mult și mai ușor de către neurologii români, ceea ce va conduce în viitor la implementarea unor măsuri de îngrijiri medicale mai bine definite de care vor beneficia pacienții noștri”, a declarat Prof. Univ.Dr. Dafin Mureșanu.

Președintele COPAC, Radu Gănescu: ”Noi, pacienții, suntem conștienți de cât de importantă este neuroreabilitarea”

Prezent la evenimentul de la Lyon, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România ( COPAC) și membru în board-ul European Patients Forum a ținut să evidențieze importanța colaborării dintre medici și pacienți, dar și rolul extrem de important pe care îl au asociațiile de pacienți în îmbunătățirea calității vieții acestora.

ADVERTISEMENT

”Noi, pacienții, suntem conștienți de cât de importantă este neuroreabilitarea celor care au suferit un accident cerebral, un traumatism cranio-cerebral sau au o altă formă de boală neurodegenerativă. Vedem nevoia creșterii accesibilității acestor pacienti la echipe multidisciplinare care să creeze o abordare integrată în cel mai rapid interval posibil pentru a avea cât mai multe cazuri rezolvate cu succes -oameni reabilitați și reintegrați în societate – și nu pacienti cu dizabilități care cu siguranță resimt un impact dur asupra calității vietii lor cât și în rândul familiilor lor.

Importanța deschiderii și implicării asociațiilor de pacienți împreuna cu societatea profesională de neurologie în crearea unor programe și circuite clare și accesibile pentru pacient este cheia succesului neuroreabilitării bolnavilor din România”, a spus Gănescu.

Congresul Federației Europene de Neuroreabilitare de la Lyon, din perioada 30 august – 2 septembrie, a reunit peste 700 de neurologi (cercetători științifici, lectori, medici primari și medici specialiști). Aceștia vin din 57 de țări de pe cinci continente: Africa, America, Asia, Australia și Europa.

ADVERTISEMENT