News

Centrala nucleară de la Cernobîl este conectată din nou la energie electrică. Anunțul Rusiei

Rămasă fără curent la mijlocul acestei săptămâni, centrala nucleară de la Cernobîl este din nou alimentată. Rusia anunță că specialiștii din Belarus au restabilit furnizarea de energie electrică.
10.03.2022 | 17:19
Centrala nucleara de la Cernobil este conectata din nou la energie electrica Anuntul Rusiei
ADVERTISEMENT

Rusia a anunțat, joi, că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.

S-a restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Anunțul Rusiei

Anunțul referitor la reluarea furnizării de energie electrică la Cernobîl a fost făcut de Ministerul Energiei de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Reamintim că furnizarea energiei către această centrală nucleară a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene.

Cele două statele aflate în război, Ucraina şi Rusia, s-au acuzat reciproc că au lovit rețeaua electrică ce alimentează centrala.

ADVERTISEMENT

Tot miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susținut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Marți, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că a pierdut contactul cu sistemele automate care monitorizează centrala nucleară de la Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ucrainenii au anunțat că alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil pentru doar 48 de ore.

Specialiștii din domeniul nuclear de la Kiev au mai indicat faptul că zona este sub controlul rușilor și nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate.

ADVERTISEMENT

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, anunț important după probleme electrice de la Cernobîl

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, miercuri, că întreruperea curentului electric la centrala nucleară de la Cernobîl nu are un ”impact critic asupra siguranței”.

”Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate”, se arată într-o declarație AIEA.

AIEA nu considera că în acest moment există riscul unor efecte grave. Agenția a precizat că, momentan, nu s-a observat vreun impact asupra securității.

ADVERTISEMENT