News

Clujul lui Boc o ia înaintea Ministerului Mediului. Centralele de apartament, interzise de Consiliul Local

Cluj-Napoca, orașul condus de Emil Boc, a luat fața autorităților centrale și a decis, printr-un vot în Consiliul Local, interzicerea instalării centralelor de apartament.
19.01.2022 | 14:53
Clujul lui Boc o ia inaintea Ministerului Mediului Centralele de apartament interzise de Consiliul Local
Cluj-Napoca interzice centralele de apartament în blocurile noi. Decizia, votată în Consiliul Local. Sursa foto: giurgiuveanul.ro
ADVERTISEMENT

Municipiul Cluj-Napoca devine primul oraș din România care interzice montarea centralelor de apartament în construcțiile noi. Decizia a fost luat în această săptămână, într-o ședință a Consiliului Local.

Cluj-Napoca interzice centralele de apartament în blocurile noi. Decizia, votată în Consiliul Local

În luna decembrie a anului trecut, ministrul mediului, Tanczos Barna, anunța că din ianuarie 2022 centralele termice individuale din blocurile noi vor fi interzise. La acea vreme, oficialul guvernului spunea că va fi emis și un act normativ privind această măsură.

ADVERTISEMENT

Între timp, edilul Emil Boc nu a mai așteptat hotărârea din Guvern și a luat decizia pe plan local.

Astfel, conform unei măsuri adoptate marți, 18 ianuarie, de către consilierii locali, centralele termice individuale de apartament sunt interzise în Cluj-Napoca. Decizia vizează blocurile noi, cu mai mult de 6 apartamente.

ADVERTISEMENT

”Până la urmă toate aceste propuneri au două scopuri mari: să aducem tehnologii noi care aduc salarii mai bune și să promovăm soluții care nu ne afectează sănătatea”, a spus primarul, conform ȘtirideCluj.

Emil Boc a mai adăugat că acest proiect urmărește ca pe viitor clădirile noi cu mai mult de 6 unități locative să fie ori racordate la sistemul de termoficare a orașului, ori să aibă instalații de încălzire de scară sau de bloc.

ADVERTISEMENT

”Știm bine că astăzi, potrivit tuturor analizelor, clădirile sunt cel mai mare emitent de dioxid de carbon, aproximativ de 75%.

Aici este nevoie de o investiție pentru a coborî gradul de poluare în oraș. 74% dintre clujeni locuiesc la bloc, de aceea va trebui să completăm aceste politici publice cu măsuri de susținere eficientă a ceea ce înseamnă izolare termică”, a declarat Emil Boc, în cadrul ședinței Consiliului Local.

ADVERTISEMENT

Anunțul lui Tanczos Barna privind centralele termice de apartament

În urmă cu o săptămână, Tanczos Barna anunța că propunerea Ministerului Mediului de a fi interzise centralele termice individuale în blocurile noi de locuințe va fi înaintată coaliției de guvernare în această lună. Acesta a spus că interdicția nu o să apară ”de azi pe mâine”.

”Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului.

Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, a spus ministrul mediului Tanczos Barna, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: