Life

Centralele de apartament, interzise și în România. Decizia care va revolta milioane de români, discutată de Comisia Europeană

Centralele de apartament ar putea fi interzise și în România. Decizia va fi discutată de Comisia Europeană în cursul zilei de joi.
27.04.2023 | 08:36
Centralele de apartament interzise si in Romania Decizia care va revolta milioane de romani discutata de Comisia Europeana
Centralele de apartament, interzise și în România. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, centralele de apartament vor fi interzise și în România. Opt state deja au început să interzică montarea acestora. Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaz?

Centralele de apartament, interzise și în România. Decizia va revolta milioane de români

Începând cu 1 ianuarie 2029, vânzarea centralelor termice pe gaz ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană. Interdicția s-ar putea aplica și în România. Oprirea vânzării acestora apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, care va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene astăzi, 27 aprilie.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea fi publicat în 2024, textul noi reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an. Intenția Executivului European de a interzice vânzarea centralelor pe gaz a fost dezvoltată cu mai mult timp în urmă, dar urmează să fie discutată oficial astăzi.

În acest fel, Comisia Europeană va impune producătorilor, începând cu 2029, vânzarea de centrale individuale pe gaze, boilere, calorifere și alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili (gaz, petrol sau cărbune și derivate), care nu ating pragul de eficiență de 115%.

ADVERTISEMENT

Indicele minim de eficiență de 115% este imposibil de atins. Acesta reprezintă o interdicție de factor de introducere pe piață a tuturor centralelor termice. Este o valoare pe care nici un cazan pe gaz sau care funcționează cu alți combustibili hidrologici, cum ar fi hidrogenul sau biometanul, nu o poate atinge.

Din 2019, cu aceste limite, va fi permisă doar vânzarea pe piață a unor sisteme compuse dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică. Mai exact, este vorba despre pompe de căldură clasice sau hibride, notează click.ro.

ADVERTISEMENT

În ce state au fost interzise centralele pe gaz în apartamente

La nivelul Uniunii Europene, în acest moment există 65 de milioane de centrale termice individuale montate. Analiza a fost făcută de Asociația Energia Inteligentă. Având în vedere acest număr mare, înlocuirea gazului, ca formă de încălzire, nu va fi ușoară și nici rapidă. De altfel, și costurile mari ale noilor pompe de căldură reprezintă un obstacol.

Opt state au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în apartamente. Este vorba despre Franța, Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia.

ADVERTISEMENT

Din 2013, Danemarca a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. Totodată, s-a stabilit ca jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centralizată până în 2018. Din 2017, Norvegia a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. Olanda a început acest proces din 2018.

Începând cu 2012, Franța a interzis montarea de centrale pe gaz și pe produse petroliere, datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile. Din 2024, Austria va interzice repararea vechilor centrale termice, precum și montarea celor noi.

Germania a interzis montarea de centrale pe gaz și produse petroliere din 2022. Din 2014, țara va impune obligația ca 64% din energia utilizată pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă.

Marea Britanie va interzise, din 2025, montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în noi imobile. De asemenea, tot din 2025, Belgia va interzice montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Care e situația încălzirii cu resurse regenerabile în România

“În momentul de față, în România, încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a declarat, acum ceva timp, Dumitru Chisăliță, președintele Asociațoiei Energia Inteligentă, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT