News

Cercetătorii britanici avertizează: 3 din 10 persoane care află că sunt „Covid-19 negativ” pot avea, în realitate, boala

25.05.2020 | 18:00
Cercetatorii britanici avertizeaza 3 din 10 persoane care afla ca sunt Covid19 negativ pot avea in realitate boala
ADVERTISEMENT

3 din 10 teste negative pentru Covid-19 s-ar putea înșela. Mai mult, specialiștii avertizează că acest lucru ar putea duce la răspândirea necontrolată a virusului în spitale.

Britanicii avertizează: 3 din 10 persoane ar putea fi infectate cu Covid-19, deși testul e „negativ”

Oamenii se reîntorc la lucru atunci când află că nu mai au Covid-19, însă testele s-ar putea înșela, cred reprezentanții Asociației Consultanților și Specialiștilor din Spital.

ADVERTISEMENT

Experții vorbesc despre testele „fals-negative”, efect care apare din cauza prelucrării incorecte a probelor biologice. Conform specialiștilor, 3 din 10 oameni care au Covid-19 ar putea să fie negativi după ce se testează. Problema e că acești oameni se vor întoarce la lucru și vor transmite boala mai departe.

Reprezentanții asociației sunt nemulțumiți de „secretomania” care planează în jurul procesului de testare. Serviciul de Sănătate Publică din Anglia nu a declarat niciodată public cât de sigure sunt testele făcute pe populația britanică, potrivit Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Doctorul Paul Donaldson, secretar general al asociației, s-a arătat „extrem de îngrijorat” de modul în care oamenii sunt testați.

Există un zid de tăcere în jurul procesului de testare. Alternativ, avem statistici care arată că 30% din teste sunt fals-negative. E o rată extrem de ridicată, care vorbește despre lipsa de acuratețe a testelor. Este îngrijorător că oamenii se întorc la lucru fără să fie testați din nou cu un test de tip PCR. Situația se poate înrăutăți, mai ales că sunt planificate măsuri de relaxare”, a punctat expertul.

ADVERTISEMENT

20% dintre britanici au luat Covid-19 în timp ce se aflau în spital

Aproximativ 20% dintre oamenii care au luat Covid-19 în Anglia au făcut acest lucru în timp ce erau internați într-un spital, din cu totul alte motive.

De celalaltă parte, medicul Nick Phin, cel responsabil de testare în Marea Britanie, a dat asigurări că testarea este de încredere. „Sistemul e construit bazându-ne pe cele mai bune sfaturi științifice și pe cele mai bune dovezi. Testele diferă în funcție de producător”, a punctat Phin.

ADVERTISEMENT

Problema o reprezintă modul în care oamenii se testează în Marea Britanie. Dacă un medic instruit știe cum să obțină mucus din nasul și gâtul pacientului, oamenii de rând ar putea face greșit întregul procedeu. Asta, în condițiile în care englezii primesc acasă, prin poștă, testele rapide pentru a se testa singuri și pentru a le retrimite la analiză.

Pe scurt, oamenii primesc acasă așa zisele teste rapide, mult criticate de experți pentru că nu oferă acuratețe 100%. Medicii testează cu mult mai complexele teste PCR, însă mulți află că ar fi „negativi” după un test rapid și se culcă pe o ureche. De multe ori acest „negativ” poate fi „fals-negativ”, așadar omul ar putea fi bolnav fără să știe.

Peste 40.000 de oameni primesc acasă teste rapide pe care trebuie să le retrimită autorităților. În condițiile în care mulți nu știu cum să își ia probele într-un mod corect, experții se întreabă care este logica acestor teste.

ADVERTISEMENT