News

Taxa care trebuie plătită la ANAF până pe 30 aprilie. Ce români sunt obligați să facă acest lucru

ANAF introduce „taxa pe lux” care trebuie plătită până pe 30 aprilie. Detalii despre noua taxă fiscală din România
29.04.2024 | 08:35
Taxa care trebuie platita la ANAF pana pe 30 aprilie Ce romani sunt obligati sa faca acest lucru
Românii, în fața unei noi taxe. Ce presupune și cum îi afectează. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România intră în vigoare o nouă cerință fiscală. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să expedieze notificări pentru achitarea „taxei pe lux”.

Noua taxă fiscală din România

Această taxă a fost adoptată încă din anul anterior și este aplicabilă începând cu acest an. Prin urmare, conform legislației, cetățenii români care dețin proprietăți imobiliare sau mașini costisitoare trebuie să achite o nouă taxă. ANAF va începe să trimită notificări către persoanele care dețin proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro.

ADVERTISEMENT

Conform reglementărilor, persoanele care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligate să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Aceeași taxă se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Astfel, conform prevederilor legale, impozitul special vizează casele și mașinile cu valoare ridicată, respectiv:

ADVERTISEMENT
  • persoanele fizice care, la sfârșitul anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau în proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
  • persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).

Taxa trebuie plătită până pe 30 aprilie

În altă ordine de idei, „taxa pe lux” trebuie achitată pe întregul an fiscal, iar contribuabilii trebuie să o calculeze, să o declare și să o plătească la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie inclusiv, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.

ADVERTISEMENT

Referitor la impozitul aplicabil mașinilor, suma se achită pentru o perioadă de cinci ani, care se calculează de la data predării-primirii autovehiculului. Această regulă are scopul de a corecta aspectele temporale, având în vedere durata de utilizare și deprecierea autoturismului.

În ceea ce privește imobilele, rămâne de văzut cum va fi declarat impozitul special în cazul în care clădirile sunt deținute în cotă-parte de către români.

ADVERTISEMENT

În mod specific, este incert dacă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar este suficientă sau dacă fiecare coproprietar va trebui să declare impozitul special pentru cota sa de proprietate.

În această situație, obligația de raportare poate fi influențată de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar, conform unei analize realizate de EY România.

ADVERTISEMENT