News

Cercetătorii suedezi sunt convinși că numărul oamenilor care au dezvoltat imunitate la Covid-19 e dublu în raport cu cifrele oficiale

01.07.2020 | 19:35
Cercetatorii suedezi sunt convinsi ca numarul oamenilor care au dezvoltat imunitate la Covid19 e dublu in raport cu cifrele oficiale
ADVERTISEMENT

Suedezii cred că Londra ar putea fi mai aproape de „imunitatea de turmă” mult dorită mai repede decât s-ar credea.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia cred că imunitatea populației ar fi de două ori mai mare decât se credea inițial.

ADVERTISEMENT

Studiul îndrăzneț susține că o treime din persoanele asimptomatice ar fi dezvoltat imunitate la acest virus.

Oamenii ar putea avea imunitate la Covid-19 de două ori mai mare decât se credea

Mai mult, cercetătorii cred că imunitatea e dublă față de situația relevată de testele de anticorpi efectuate în Europa.

ADVERTISEMENT

Suedezii au studiat, spre deosebire de testele de anticorpi, nivelul de celule T, limfocite care ajută sistemul imunitar să combată boala.

Surprinzător, sau nu, 30% dintre oamenii sănătoși aveau un nivel dublu al celulelor T în organism, deși nivelul de anticorpi nu era spectaculos.

ADVERTISEMENT

Dacă anticorpii rezistă în organism între 3 și 6 luni, celulele T ar putea să aibă o durată de viață mai lungă, însă oamenii de știință nu sunt 100% siguri.

Conform datelor oficiale 7% din populația Marii Britanii a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, în timp ce în Londra 17% din oameni au devenit, cel puțin momentan, imuni la boală.

ADVERTISEMENT

Dacă teoria suedezilor e corectă, numărul celulelor T e dublu, astfel că 14% din britanici sunt imuni la Covid-19, în timp ce mai bine de 34% din populația Londrei a avut boala și s-a vindecat, conform presei britanice.

Oamenii de știință cred că celulele T explică numărul mare de asimptomatici, în special copiii care nu dezvoltă simptome la această boală.

Din păcate, nu putem garanta că acești oameni sunt protejați 100% de boală”, a punctat Marcus Buggert, un profesor al Institutului Karolinska.

Imunitatea de turmă, soluția Marii Britanii la pandemia de Covid-19

Imunitatea de turmă este un concept folosit de mai multe țări precum Suedia, Marea Britanie sau Brazilia. Conform teoriei imunității de turmă, oamenii vor deveni imuni la orice boală atâta timp cât un număr suficient de mare dintre ei s-au infectat.

Pe scurt, imunitatea de turmă se referă la infectarea a cel puțin 60% din populație, însă asta implică răspândirea necontrolată a virusului în societate, fără a lua în considerare morții sau numărul record de bolnavi din spitale.

Cu toate acestea, teoria imunității de turmă nu este sigură, în condițiile în care niciun om de știință nu poate garanta că oamenii dezvoltă o imunitate durabilă împotriva noului coronavirus. Din contră, se crede că oamenii care s-au vindecat de Covid-19 au dezvoltat anticorpi care vor fi eficienți maximum câteva luni.

ADVERTISEMENT