News

“Certificat de Herson”, pomana rușilor pentru ucrainenii din zonele inundate. Ce li se oferă sinistraților

Localnicii din Herson primesc "ajutoare" din partea rușilor. Oamenii pot să-și cumpere apartamente la Moscova și să se mute mai aproape de Kremlin.
07.06.2023 | 18:36
Certificat de Herson pomana rusilor pentru ucrainenii din zonele inundate Ce li se ofera sinistratilor
Localnicii din Herson primesc sute mii de ruble de la ruși, Foto: Colajul Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

În regiunea Moscovei, numărul tranzacțiilor pe piața secundară a locuințelor a crescut. Potrivit NDV Supermarket Nedvijimosti, în primăvară cererea de locuințe a crescut cu 2-3 la sută față de lunile de iarnă, în funcție de segmentul de piață. Unul dintre factorii de creștere pe care analiștii îl numesc apariția unei noi categorii de cumpărători pe piață – refugiații din regiunea Herson, care au certificate de locuințe de stat.

Beneficiarii “Certificatului de Herson” preferă să-și cumpere apartamente la Moscova

Piața imobiliară din Rusa înregistrează creșteri, mai ales în regiunea Moscovei. În primăvară 2023, cererea a crescut cu 2-3% fața de perioadă de iarnă. Analiștii spun că aceste cifre se datorează apariției unei noi categorii de cumpărători pe piață – “emigranții din regiunea Herson”, care obțin certificate de locuințe din partea statului. Potrivit companiei NDV Supermarket Nedvijimosti, din ianuarie până în aprilie, ponderea achizițiilor de apartamente folosind așa-numitul “Certificat de Herson”  a ajuns la aproape 7%.

ADVERTISEMENT

“Certificatul de Herson” este un instrument nou pe piața imobiliară. Pe 18 octombrie 2022, în contextul bombardărilor infrastructurii civile și al riscului mărit de inundații în cazul distrugerii hidrocentralei Kahovskaia, autoritățile pro-ruse din regiunea Herson au anunțat o evacuare în masă a populației din dreapta și parțial de pe malul stâng al Niprului. Potrivit administrației locale, aproximativ 160.000 de oameni au părăsit regiunea.

Cât valorează pomana Kremlinului

Unii localnici din Herson s-au mutat în Rusia și au început să-și închirieze apartamente, alții locuiesc în centre de cazare temporară. Pentru a oferi refugiaților posibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de trai, pe 21 octombrie 2022, guvernul rus a introdus două măsuri de sprijin social pentru cetățenii evacuați: o sumă forfetară de 100.000 de ruble și un certificat de locuință de stat, cu care oamenii își pot procura o locuință în Rusia.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, cuantumul unui certificat de locuință se calculează pe baza costului mediu al unui metru pătrat de locuință din țară, precum și a normei stabilite de spațiu de locuit pe persoană. Deci, pentru un rus care locuiește singur, această normă este de 33 de metri pătrați, pentru o familie de două persoane sunt asigurați 42 de metri pătrați, iar o familie cu trei sau mai multe persoane poate conta pe 18 metri pătrați pentru fiecare. Costul mediu pe metru pătrat în acest moment este de 88.737 de ruble (n.r. 5030 de lei).

Refugiații primesc milioane de ruble din partea guvernului rus

Astfel, suma maximă pe care foștii rezidenți ai regiunii Herson o pot primi în baza certificatului de locuință de stat este: pentru o persoană – 2,9 milioane de ruble (n.r. aproximativ 170.053 de lei); pentru două – 3,7 milioane de ruble (n.r. aproximativ 226.738 de lei) , pentru trei persoane sau mai mult – de la 4,8 milioane de ruble (n.r aproximativ 283.423 de lei).

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul guvernului,  pentru a obține un “Certificat de Herson”, localnicii nu trebuie să aibă un pașaport rusesc, iar documentele eliberate de organele ucrainene trebuie să fie traduse în limba rusă.

Conform regulamentului, locuitorii regiunii Herson pot căuta singuri un apartament sau o casă nouă, pe piața imobiliară primară sau secundară, folosind diferite servicii, inclusiv platformele online. Cu toate acestea, proprietatea selectată trebuie să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, locuința trebuie să fie potrivită pentru rezidență permanentă și să îndeplinească toate cerințele, regulile și reglementările sanitare și tehnice stabilite.

ADVERTISEMENT

În plus, proprietatea selectată trebuie să respecte norma contabilă a spațiilor rezidențiale de persoană, stabilită în regiunea în care este achiziționată locuința. Deci, la Moscova și regiunea Moscovei, această normă este de 10 metri pătrați de persoană, în regiunea Sankt Petersburg – 9 metri pătrați, în Novosibirsk, Ufa, Stavropol – 12 metri pătrați, iar în regiunea Omsk – 15 metri pătrați. Dacă costul locuinței depășește valoarea certificatului de locuință, cumpărătorul plătește diferența din fondurile proprii, de exemplu, făcând economii sau luând un împrumut.

Peste 50.000 de localnici din Herson vor să obțină certificate

La momentul actual, localnicii din regiunea Herson au depus deja aproximativ 50.000 de cereri pentru a primi un certificat de locuință de stat. 35 775 dintre acestea fiind aprobate. Potrivit analiștilor pieței imobiliare, refugiații din Herson aleg cel mai des locuințe noi în apropierea orașului natal, în regiunile Krasnodar și Crimeea. Spre exemplu, în Krasnodar, au fost emise aproximativ 9.689 de certificate, iar 5.998 de apartamente fiind achiziționate. În Crimeea, au fost acordate 8.300 de subvenții, în timp ce se știe că la mijlocul lunii martie, în peninsulă au fost vândute doar 892 de apartamente în valoare de aproximativ cinci miliarde de ruble.

Doar zece familii au decis să se mute în regiunea Arhangelsk, 17 – în regiunea Cheliabinsk, 50 – în regiunea Sverdlovsk și aproape nimeni nu a vrut să se mute în Siberia. În Krasnoiarsk au fost eliberate doar patru certificate, în Kuzbass – un certificat, în Republica Tuva – 0.

În ceea ce privește capitala, Moscova ocupă locul trei în clasamentul celor mai populare regiuni pentru cumpărarea de locuințe cu ajutorul “Certificatului de Herson”. Potrivit companiei NDV Supermarket Real Estate, ponderea apartamentelor achiziționate prin aceasta subvenție este acum de 7% din numărul total de tranzacții. Momentan, în capitală și regiune, dintre 20 de tranzacții, una e pe un certificat de locuință pentru rezidenții din regiunea Herson. În același timp, experții notează că numărul acestor tranzacții este în creștere.

Agențiile imobiliare, sceptice în privința certificatului

„Cumpărătorii folosesc activ certificatul din februarie 2023”, spune Elena Mishchenko, șeful departamentului imobiliar urban la NDV Supermarket Real Estate. „Un număr mic de tranzacții au fost la sfârșitul anului 2022 și în ianuarie 2023, dar o creștere bruscă a avut loc tocmai la sfârșitul iernii”.

Potrivit experților, în primele luni, când Certificatul de Herson a apărut pe piață, cumpărătorii, vânzătorii și chiar agenții imobiliari se fereau de el. Pe de o parte, nu era clar cum să-l folosească corect, pe de altă parte, banii erau transferați cu întârzieri. Cu toate acestea, până în primăvara lui 2023, situația s-a schimbat.

 „Când am vorbit cu colegii, ne-am dat seama că Certificatul de Herson nu este diferit de alte certificate de locuințe cu care agenții imobiliari lucrează de mult timp, ceea ce înseamnă că nu este nimic în neregulă cu el”, explică reprezentantul  agenției imobiliare, Constantin Barsukov,

Cât costă apartamentele din regiunea Moscovei

La ce se pot aștepta locuitorii din regiunea Herson când caută locuințe în regiunea capitalei? În prezent, un metru pătrat de spațiu de locuit într-un bloc nou din Moscova costă 326.224 de ruble (n.r. de lei).

„Evident că apartamentele din regiunea Moscovei reprezintă cea mai profitabilă investiție”, adaugă Barsukov. „Oamenii mai adaugă bani și își cumpără apartamente la Moscova. În cazul în care suma depășește subvenția obținută prin Certificatul de Herson, aceștia își iau credite ipotecare”.

Potrivit experților, 92% din toate tranzacțiile cu “Certificatul de Herson” sunt efectuate acum în regiunea Moscovei. Aproape 70% dintre beneficiari achiziționează apartamente cu o cameră de până la 40 de metri pătrați în case de până la 9 etaje construite în 1990-2010. Familiile de trei sau mai multe persoane cumpără loturi cu două și trei camere de până la 65 de metri pătrați.

 

ADVERTISEMENT