News

Video. Imagini apocaliptice din Nova Kahovka: Casele inundate, “lacul lebedelor” în centrul orașului

Imagini apocaliptice din epicentrul catastrofei din Nova Kahovka. Localnicii au postat mai multe imagini video în care arată consecințele exploziei.
06.06.2023 | 18:10
Video Imagini apocaliptice din Nova Kahovka Casele inundate lacul lebedelor in centrul orasului
"Lacul lebedelor" în centrul orașului Nova Kahovka. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Barajul hidrocentralei Nova Kahovka, aflat în partea anexată a Rusiei din regiunea Herson, a fost distrus. Marți dimineață, pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe imagini care cuprind dezastrul din zonele afectate, mai multe localități sunt inundate, iar în centrul orașului pot fi observate niște lebede care plutesc pe ape. Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că a aruncat în aer centrala hidroelectrică.

Sudul Ucrainei, sub ape, după explozia din Nova Kahovka

„Primarul” desemnat de Rusia al localității Novaia Kahovka, Vladimir Leontiev, a negat inițial informațiile despre distrugerea barajului. „Asta e o prostie! Totul este bine, totul este bine peste tot. Totul este normal în oraș, totul este liniștit și calm”, a spus Leontiev.

ADVERTISEMENT

Ulterior, așa-numitul edil a declarat că, în urma bombardamentului nocturn, pe care se presupune că l-ar fi efectuat Ucraina, partea superioară a stației  a fost distrusă. Leontiev a acuzat Kievul de „terorism”.  Potrivit TASS, 11 din 28 de trepte au fost distruse la Hidrocentrala Kahovka. Leontiev susține că hidrocentrala nu poate fi reparată, iar stația va trebui reconstruită. Ukrhydroenergo a mai declarat că stația nu poate fi restaurată.

“Apa din rezervorul Kahovka este deversată în mod necontrolat în Nipru”, a spus Leontiev. Potrivit acestuia, după distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka, nivelul apei din aval a crescut cu 2,5 metri. Șeful administrației militare regionale Herson (autoritatea legală ucraineană din regiune), Oleksandr Prokudin, susține că apa va atinge un nivel critic în cinci ore.

ADVERTISEMENT

„Guvernul” pro-rus al regiunii Herson a spus că situația din zonele de coastă ale Niprului este sub control. „Singura amenințare este că vom avea probleme cu alimentarea cu apă a Crimeei în acest moment”, a spus Leontiev. Mai târziu, scrie RBC, el a adăugat că nu există nicio amenințare de deshidratare a Canalului Crimeea de Nord.

 

Consumul de apă, limitat în Krivoi Rog

În orașul Krivoi Rog, regiunea Dnepropetrovsk, consumul de apă pentru populație și industrie a fost limitat. „Limităm întreprinderile industriale în consumul de apă, iar noaptea, de la 22:00 la 5:00, vom reduce presiunea în conducte pentru populație. Apa va funcționa doar pentru circulație și va ajunge până la 1-2 etaje de case maxim. Dar asta doar noaptea, ziua va fi apă”, a precizat primarul Alexander Vilkul.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, 70% din apă intră în Krivoi Rog din rezervorul Kahovka. Canalele telegrame ucrainene au publicat mai multe imagini în care se vede că locuitorii orașului cumpără masiv apă potabilă din magazine.

Localnicii din Krivoi Rog riscă să rămână fără apă. Foto: Facebook.
Localnicii din Krivoi Rog riscă să rămână fără apă. Foto: Facebook.

Zeci de așezări erau sub amenințarea inundațiilor. Serviciile ruse de urgență au declarat pentru TASS că este vorba despre o posibilă inundare a 80 de așezări. Din zonele din regiunea Herson, aflate sub controlul Ucrainei, evacuarea localnicilor a început deja. Unitățile Poliției Naționale și ale Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Herson au fost alertate pentru a evacua civilii din zonele potențiale inundabile de pe malul drept al Niprului.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre satele Nikolaevka, Olgovka, Levo, Tyaginka, Ponyatovka, Ivanovka, Tokarevka, Pridneprov și parțial Herson (insula Korabel). În total, în zonele inundabile de pe malul drept al Niprului (acest teritoriu este controlat de Ucraina), conform autorităților locale, sunt aproximativ 16 mii de oameni.

Peste 20.000 de localnici vor fi evacuați

Pe malul stâng al Niprului, ocupat de forțele ruse, a spus Leontiev, zonele de coastă din Novaia Kahovka și alte așezări din aval au fost deja inundate. Pe rețelele de socializare au apărut filmări ale inundației din Nova Kahovka.

„Autoritățile” numite de Rusia din partea anexată a regiunii Herson au avertizat locuitorii comunităților de coastă să fie pregătiți să se evacueze dacă situația se înrăutățește. Potrivit estimărilor „guvernului” pro-rus al regiunii Herson, 14 așezări, în care locuiesc 22.000 de oameni, intră în zona de posibile inundații. Autoritățile nu au raportat victime sau decese.

În Ucraina, incidentul a fost numit “ecocid”. Biroul președintelui consideră că distrugerea hidrocentralei amenință Crimeea și centrala nucleară Zaporojie. Acest lucru a fost declarat în special de șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Ermak: „Rușii vor fi responsabili pentru posibila privare de apă potabilă a oamenilor din sudul Hersonului și din Crimeea, eventual distrugerea unei părți a așezărilor și a biosferei. (…)

De asemenea, subminarea hidrocentralei Kakhovskaya de către ruși este o lovitură pentru securitatea alimentară globală, pe care inamicul vrea să o arunce în aer. Pentru că acest dezastru va afecta sistemul de irigații din sudul Ucrainei”.

Rusia, acuzată de “ecocid”, în urma dezastrului de la Nova Kahovka

Energoatom ucrainean a spus că scăderea rapidă a nivelului apei în lacul de acumulare Kakhovka reprezintă o amenințare suplimentară pentru Centrala Nucleară Zaporojie, deoarece apa este necesară pentru funcționarea sistemelor de răcire și siguranță ale centralei. Cu toate acestea, până acum, a menționat compania, nivelul apei din lac, care este folosit pentru răcirea stației, este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru a asigura siguranța centralei nucleare.

În urma unei reuniuni de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care a fost convocată de președintele Volodimir Zelenski, Kiev a decis să facă apel la Consiliul de Securitate al ONU, organizațiile de mediu și Curtea Penală Internațională. Procuratura ucraineană a lansat o anchetă în temeiul articolelor penale privind “ecocidul” și încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

Zelenski a dat vina pe „teroriştii ruşi”. Kremlinul a negat acuzația și a declarat „sabotaj deliberat al Kievului”. „Teroriștii ruși, prin distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya, nu fac decât să confirme lumii întregi că trebuie alungați din fiecare colț al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat un singur metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va reveni la securitate. Și această victorie va veni”, a comentat președintele ucrainean despre situația cu hidrocentrala.

Moscova suspectează un “sabotaj”

Moscova „respinge cu fermitate” acuzațiile Kievului. „Declarăm oficial că aici vorbim clar despre un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și efectuat la ordinele de la Kiev, de la regimul de la Kiev”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele „sabotajului ucrainean” este de a priva Crimeea de apă. „Se pare că acest sabotaj este legat și de faptul că, după ce au lansat operațiuni ofensive de amploare în urmă cu două zile, acum forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele. Aceste acțiuni ofensive se sufocă”, a spus Peskov, adăugând că „regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru consecințe”.

Aliații occidentali ai Ucrainei au condamnat distrugerea hidrocentralei Kahovka. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că distrugerea barajului pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului. „Acesta este un act scandalos care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, este „șocat de atacul fără precedent” și a promis că va trage Rusia la răspundere pentru distrugerea infrastructurii civile. Secretarul General al Consiliului Europei, Maria Pejčinović-Buric, a numit distrugerea barajului „criminală și nesăbuită”.

Ucrainenii știau despre planurile rușilor de a exploda barajul

Ucraina și experții militari au declarat în repetate rânduri că Rusia se pregătește probabil să arunce în aer barajul hidrocentralei Kakhovskaya. Moscova a răspuns acuzând Kievul că a pregătit un atac cu rachete asupra barajului stației. Așadar, în octombrie 2022, președintele Ucrainei a spus că „unitățile și barajul hidrocentralei Kakhovskaya au fost minate de teroriști ruși”. El a cerut comunității mondiale să răspundă preventiv unui posibil atac terorist și să trimită o misiune internațională de observare la hidrocentrala.

Aproximativ în aceeași perioadă, Institutul American pentru Studiul Războiului a scris într-o recenzie analitică că probabil Rusia se pregătea să deterioreze barajul hidrocentralei Kakhovskaya din regiunea Herson și să dea vina pe Ucraina pentru asta. La rândul său, comandantul de atunci al invaziei ruse, generalul Serghei Surovikin, a acuzat Kievul că a pregătit un atac masiv cu rachete asupra barajului hidrocentralei Kakhovskaya.

ADVERTISEMENT