News

Certificatele verzi pot fi verificate și pe iPhone. STS a extins aplicația Check DCC și pentru sistemul iOS

Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezvoltat aplicația Check DCC și pentru telefoanele iPhone astfel că certificatele digitale Covid-19 vor putea fi verificate și cu aceste dispozitive.
20.11.2021 | 17:15
Certificatele verzi pot fi verificate si pe iPhone STS a extins aplicatia Check DCC si pentru sistemul iOS
ADVERTISEMENT

Aplicația Check DCC de verificare în România a certificatelor digitale UE COVID-19 este disponibilă de sâmbătă și pe telefoanele mobile cu sistem de operare iOS.

Persoanele care utilizează iPhone sau iPad pot descărca gratuit aplicația Check DCC din magazinul AppStore. Până acum, verificarea certificatelor verzi se putea realiza doar cu telefoanele care utilizează sistemul de operare Android.

ADVERTISEMENT

Check DCC este singura aplicație oficială aprobată legal pentru verificarea certificatelor verzi pe teritoriul României.

Aproape 9 milioane de certificate emise în România

Aplicația Check DCC nu înregistrează și nu reține datele certificatelor verificate, prin scanarea codului QR de pe certificat fiind verificată autenticitatea și îndeplinirea regulilor sanitare naționale sau internaționale a certificatelor europene COVID”, se spune pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

ADVERTISEMENT

Certificatele atestă faptul că persoanele care le prezintă:
– s-au vaccinat împotriva COVID-19;
– s-au testat și au un rezultat negativ în evidențele autorităților medicale;
– s-au recuperat după COVID.

Până în momentul de față, în România au fost generate aproape 9 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde, în format electronic sau pe hârtie, poate fi obținut de către toți cetățenii care au fost vaccinați; au un rezultat negativ la un test, realizat la un centru acreditat din România, în ultimele 3 zile pentru test PCR sau ultimele 48 ore pentru test rapid; s-au recuperat după infecția cu COVID-19 în ultimele 180 de zile și există un test pozitiv realizat la un centru acreditat din România, cu cel puțin 12 zile vechime.

Certificatul UE, acceptat în alte 22 de state și teritorii

Certificatul verde conține un cod QR, date esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și date medicale privind vaccinarea, testarea sau recuperarea după COVID-19.

ADVERTISEMENT

Până la varianta pentru iPhone, aplicația Check DCC putea fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play sau App Store pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android sau IOS.

Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european”, precizează autoritățile.

Pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, alte 22 de state și teritorii recunosc valabilitatea certificatelor UE: Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Georgia, Insulele Faroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Marea Britanie, Maroc, Moldova, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Noua Zeelandă, Panama, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina și Vatican.

ADVERTISEMENT