News
notix pixel id

Certificatul de vaccinare a fost aprobat de Uniunea Europeană. Data de la care va putea fi utilizat

Statele Uniunii Europene și Parlamentul European s-au pus de acord asupra formei în care va fi introdus certificatul de vaccinare.
21.05.2021 | 08:18
Certificatul de vaccinare a fost aprobat de Uniunea Europeană. Data de la care va putea fi utilizat
Certificatul de vaccinare va fi introdus de la sfârșitul lunii iunie/ Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunțul realizării acestui  acord a fost făcut joi seara, urmând ca certificatul de vaccinare să fie operațional de la 1 iulie sau chiar mai devreme, de la sfârșitul lunii iunie.

Denumirea oficială a așa-numitului pașaport de vaccinare este „certificatul verde digital european”, însă în practică va avea trei forme distincte.

Astfel, documentul va atesta fie că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, fie că a făcut recent un test PCR cu rezultat negativ, fie că s-a vindecat recent de boală, transmite Digi24.

ADVERTISEMENT

Certificatul de vaccinare nu garantează eliminarea carantinării

Certificatul verde” va putea fi emis atât pe hârtie, cât și în format digital, urmând ca la nivel european să se stabilească modul cum va arăta certificatul.

Documentul va avea o valabilitate de 12 luni și va fi acceptat în toate țările Uniunii. Autoritățile europene susțin că certificatul nu va reprezenta o condiționare a dreptului la liberă circulație în UE și nici nu va fi considerat un document de călătorie.

ADVERTISEMENT

Inițial, în punctul de vedere al Parlamentului European, s-a cerut ca statele membre să suporte costurile testelor PCR pentru persoanele care vor să călătorească în interiorul Uniunii, însă o parte dintre țările membre au refuzat.

În acordul final a rămas doar o mențiune referitoare la necesitatea unor „teste abordabile și accesibile”, iar Comisia Europeană a promis alocare a 100 de milioane de euro pentru achiziția testelor prin „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă”, cu posibilitateaa suplimentării acestei sume cu încă  100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European nu a avut  succes în fața țărilor membre nici în ce privește garantarea faptului  că cei care dețin certificatele nu vor mai trebui  să intre în carantină sau să facă teste suplimentare în țara de destinație.

Guvernele europene nu au renunțat la dreptul de a recurge la acest gen de măsuri în situații excepționale, una dintre ele fiind eventuala apariție a unor noi variante ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

În cadrul compromisului la care s-a ajuns, statele membre s-au angajat că „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, de exemplu carantina sau testările suplimentare, excepție făcând cazurile în care acestea sunt „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Certificatul sanitar european mai trebuie să primească aprobarea formală a Consiliului European, programat pentru 24-25 mai, și apoi să fie aprobat și de către plenul Parlamentului European, în cadrul sesiunii din 7-10 iunie.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri