News

Trebuie actualizat certificatul digital COVID după doza booster? Răspunsul autorităților

Este nevoie ca certificatul digital COVID să fie actualizat de cetățeni după ce au făcut doza booster? Iată o întrebare la care autoritățile oferă un răspuns clar.
09.01.2022 | 21:30
Trebuie actualizat certificatul digital COVID dupa doza booster Raspunsul autoritatilor
Este actualizat certificatul digital COVID după doza booster? Explicațiile autorităților. Sursa foto: ec.europa.eu
ADVERTISEMENT

Reprezentanții campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România vin cu explicații în privința certificatului digital COVID pe care îl posedă persoanele care se imunizează contra acestei boli.

Pe contul de Facebook RO Vaccinare, autoritățile răspund la o întrebare extrem de uzuală în această perioadă: ”Certificatul digital COVID se actualizează automat după doza booster (n.r. a treia doză de vaccin)?

ADVERTISEMENT

Este actualizat certificatul digital COVID după doza booster? Explicațiile autorităților

Duminică, 9 ianuarie, oficialii campaniei naţionale de vaccinare au venit cu o serie de precizări în legătură la doza booster.

Cei de la RO Vaccinare au răspuns la două întrebări extrem de uzuale în acest sens: prima se referă la certificatul digital COVID, respectiv dacă acesta se actualizează automat după doza de rapel şi a doua: dacă cei vaccinaţi în afara României pot face doza booster în ţară.

ADVERTISEMENT

”Întrebare: Am făcut doza booster. Certificatul digital COVID se actualizează automat?

Răspuns: Nu. Trebuie să generați un nou certificat din aplicația https://certificat-covid.gov.ro.”

RO Vaccinare mai specifică faptul că doza de rapel (booster) are rolul de a crește semnificativ nivelul de protecție împotriva COVID-19 după o anumită perioadă de timp.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai anunță că toate persoanele eligibile se pot vaccina în centrele de vaccinare existente și vizibile în platforma de programare (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) sau în cabinetele medicilor de familie.

”Persoanele eligibile care doresc să efectueze doza de rapel (booster) se pot programa la vaccinare prin platforma de programare sau se pot prezenta direct în centrul de vaccinare”, mai precizează contul de Facebook RO Vaccinare.

ADVERTISEMENT

”Dozele pentru rapel (booster) sunt aceleaşi doze utilizate pentru schema de vaccinare primară. Singura diferenţă faţă de schema de vaccinare primară este pentru persoanele care au efectuat 2 doze de Moderna şi doresc să le fie administrate acelaşi tip de vaccin.

În această situaţie, doza este înjumătăţită”, precizează sursa citată. În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna şi Janssen – Johnson&Johnson.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager (Comirnaty sau Spikevax), dar se poate administra, la cerere, vaccinul Janssen doar pentru persoanele care au efectuat acelaşi vaccin în schema de vaccinare primară”, se mai arată în comunicat.

Pot primi doza booster în țară cetățenii vaccinați în afara României?


RO Vaccinare mai anunță că persoanele vaccinate în alte state din Uniunea Europeană (UE) pot efectua doza de rapel ( booster) în România şi vor primi adeverinţă de vaccinare.

ADVERTISEMENT