News

Certuri între elevii din România din cauza programului Masa Caldă. Mâncarea nu ajunge pentru toți

Au apărut multe certuri între elevii școlilor din România din cauza programului Masa Caldă. Motivul: mâncarea nu ajunge pentru toți.
18.04.2024 | 23:07
Certuri intre elevii din Romania din cauza programului Masa Calda Mancarea nu ajunge pentru toti
Certuri între elevii școlilor din România din cauza programului Masa Caldă. Mâncarea nu ajunge pentru toți. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Programul Masa Caldă introdus în școlile din România pare a aduce certuri între elevii din multe unități. Motivul este unul cât se poate de simplu și lesne de anticipat: mâncarea nu ajunge pentru toți.

Certuri între elevii școlilor din România din cauza programului Masa Caldă. Mâncarea nu ajunge pentru toți

De la 1 ianuarie 2024, programul o ”Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat în programul o ”Masă Sănătoasă”. Transformarea denumirii nu a adus deloc avantaje pentru copii.

ADVERTISEMENT

Directorii de școli se plâng că banii nu ajung pentru mâncarea caldă. Suma alocată pentru fiecare elev a rămas aceeași ca și anul trecut: 15 lei pe zi. Din peste 450 de şcoli înscrise în programul de stat, doar o treime primesc mâncare caldă pentru copii.

Până în prezent, 20% dintre școlile din țară au raportat că elevii încep să se certe între ei pentru că nu toţi primesc mâncare. Micuții sunt selectaţi în funcţie de note şi absenţe, arată un studiu World Vision citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Creează divergențe în sălile de clasă, în unitățile școlare, de ce? Pentru că din cauza criteriilor metodologice de selecție a copiilor care să aibă acces la programul Masa Caldă nu toți copiii dintr-o școală au acces și nu toți copiii dintr-o clasă primesc”, spune Mihaela Nabăr, specialist educatie, pentru sursa citată.

Autoritățile spun că situația nu este deloc așa cum se prezintă în media. Ministerul Educației afirmă că, până în prezent, nu a primit plângeri de discriminare de la elevi sau părinți.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă la o școală din Ialomița

Efectul nu tocmai scontat al programului Masa Caldă este edificat de o situație din țară. La şcoala din Drăgoeşti, Ialomiţa, învaţă 44 de copii. Aici, doar trei vin cu pacheţel de acasă.

Teoretic, restul ar trebui să primească mâncare caldă primul programul guvernamental. Ei bine, statul le oferă doar biscuiţi şi mere. ”Sunt mulți copii care vin dimineața pe stomacul gol, și știți că să faci educație pe stomacul gol este foarte greu”, spune Anişoara Fătu, învăţătoare.

ADVERTISEMENT

Vin fără pachet, de aceea masa caldă este foarte așteptată, ma întreabă de multe ori când vine masa. Sunt copii care nu au posibilitate”, a susținut și Dumitru Corina, învăţătoare.

Din păcate, elevii ajung să se certe pe mâncare pentru că nu primesc toți. Doar 28% dintre școlile din România servesc acum mâncare caldă elevilor, restul oferind doar sandvișuri.

ADVERTISEMENT
Tags: