News

Guvernul nu mai are bani pentru programul ”Masa caldă”. Când ar putea primi elevii din nou mâncare

Probleme cu implementarea programului ”Masa caldă” în școli. Guvernul nu mai are bani pentru a aloca mâncare pentru elevi în 2023.
25.09.2023 | 21:25
Guvernul nu mai are bani pentru programul Masa calda Cand ar putea primi elevii din nou mancare
Fără ”Masă caldă” în școli, în 2023. Explicațiile celor din Ministerul Educației. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Elevii din România nu mai primesc mâncare prin programul ”Masa caldă” în acest an. Reprezentanții Ministerului Educației explică faptul că fondurile au fost alocate doar până în luna iunie.

Fără ”Masă caldă” în școli, în 2023. Explicațiile celor din Ministerul Educației

Luni, 25 septembrie, se împlinesc exact două săptămâni de la începutul anului școlar 2023-2024. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor din primăvară, niciun elev din România nu a primit masa caldă în școală.

ADVERTISEMENT

Explicația este una cât se poate de ”românească”. Doar în aceste zile se lucrează la Hotărârea de Guvern (HG) care să aprobe distribuția fondurilor pentru perioada rămasă până la finalul anului.

Acest anunț a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru la o dezbatere organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF. Banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară, spune Lixandru, citat de Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul Guvernului a spus că programul pentru un milion de elevi care ar primi masă la școală, conform legii Deca-Iohannis, ar urma să fie implementat abia din ianuarie 2024. Până atunci, doar cei circa 130 de mii de elevi, incluși în programul pilot, ar putea beneficia de mâncarea caldă.

”În ceea ce privește masa caldă, am avut programul pilot care se va transforma începând cu 2024 în program național, care tot conform acestei noi legi a învățământului preuniversitar va include un număr de 1.000.000 de beneficiari ai unei mese calde în unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

La acest moment lucrăm la Hotărârea de Guvern privind funcționarea acestui program, urmând ca din ianuarie 2024 să și implementăm în mult mai multe școli decât am avut până acum.

Pe perioada rămasă septembrie-decembrie urmează să se aprobe Hotărârea de Guvern de continuare a programului, pentru că sunt fonduri rămase la dispoziția primăriilor, necheltuite datorită faptului că a fost grevă în mai și iunie”, a declarat Florian Lixandru, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

PNL, în martie 2023: ”Un milion de elevi vor beneficia de o masă caldă”

Pe 1 martie 2023, Partidul Național Liberal, care dă ministrul Educației, anunța că programul ”Masă caldă” este extins. Se spunea că investiția va fi majorată la 2,5 miliarde de lei. Astfel, începând cu anul şcolar 2023-2024, cel puţin un milion de elevi ar fi trebuit să beneficieze de o masă gratuită la şcoală.

”Începând cu anul şcolar 2023-2024, cel puţin un milion de elevi vor beneficia de o masă gratuită la şcoală. Prin noile legi ale educaţiei, programul Masă caldă este extins şi devine Masă sănătoasă. Investiţia va fi majorată la 2,5 miliarde de lei.

Programul va contribui la reducerea riscului de abandon şcolar şi va oferi astfel un sprijin familiilor din întreaga ţară, în special celor din medii defavorizate. Măsura este parte a Planului Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Şcolar”, potrivit postării de pe pagina de Facebook a PNL.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!