Life

Cetatea din România la care trebuie neapărat să ajungi măcar o dată în viață. Străinii îi fac poze din toate unghiurile posibile

Cetatea românească care nu trebuie ratată și care nu trebuie trecută cu vederea. Călătorii o fotografiază din toate părțile.
13.12.2023 | 16:10
Cetatea din Romania la care trebuie neaparat sa ajungi macar o data in viata Strainii ii fac poze din toate unghiurile posibile
Cetatea românească care nu trebuie ratată și care nu trebuie trecută cu vederea. Călătorii o fotografiază din toate părțile. Sursa foto: windows10spotlight.com
ADVERTISEMENT

Cetatea din România la care trebuie neapărat să ajungi măcar o dată în viață. Străinii îi fac poze din toate unghiurile posibile. E un reper istoric care e bine să fie inclus pe lista ta, mai ales dacă adori să descoperi locuri noi.

Cetatea românească care nu trebuie ratată și care nu trebuie trecută cu vederea. Călătorii o fotografiază din toate părțile

Cetatea românească care nu trebuie ratată și care nu trebuie trecută cu vederea. Călătorii o fotografiază din toate părțile pentru că are un farmec aparte datorită locației unde a fost ridicată și pentru că este înconjurată de natură.

ADVERTISEMENT

Peisajul și aerul curat transformă fortăreața într-un loc de poveste. Aceasta reprezintă un obiectiv turistic de pe Transfăgărășan care nu trece neobservat. Concret, este vorba de cetatea Poenari, situată între Curtea de Argeș și Barajul Vidraru.

Turiștii trebuie să urce până în vârful muntelui Cetățuia pentru a vedea reperul istoric în toată splendoarea. Din municipiul Curtea de Argeş până la acest obiectiv turistic important din România este o distanță de 25 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Oamenii au de parcurs un traseu spectaculos, care este amenajat cu scări din beton. Cei interesați trebuie să urce circa 1.480 de trepte, prin pădure. Timpul de urcare este de aproximativ o oră. Cetatea Poenari se află la o altitudine de 850 de metri.

Cetatea Poenari din România
Cetatea Poenari, un obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Sursa foto: cetateapoienari.ro.

Cetatea Poenari și istoria numelui său

Cetatea Poenari are 5 turnuri, 4 rotunde și 1 prismatic, cu ziduri groase de 2-3 metri. Potrivit cetateapoienari.ro, obiectivul turistic a primit acest nume de la un sat puțin mai îndepărtat, în ciuda faptului că cea mai apropiată localitate e la numai 2 kilometri. E vorba de satul Căpățâneni.

ADVERTISEMENT

Satul de unde și-a preluat numele are aceeași denumire. Pe acesta chiar l-a stăpânit la un moment dat. Acest lucru a fost aflat dintr-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul în data de 8 aprilie 1546.

Tot cu acest nume cetatea Poenari apare și în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, precum şi în cronicile din secolele XVII-XVIII. Locul mai este cunoscut de turiști și ca Cetatea lui Țepeș Vodă sau Cetatea lui Negru Vodă.

ADVERTISEMENT

A fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fortăreața fiind construită inițial împotriva otomanilor prin secolul al XV-lea. În jurul clădirii dăinui și o legendă care spune că soția lui Vlad Țepeș, Anastasia, s-a sinucis în interiorul ei.

Nepoata reginei Poloniei și-a pus capăt zilelor în anul 1462. Unele zvonuri susțin că s-a sinucis din dragoste pentru că aflase că urma să fie părăsită de domnitor. Pe de altă parte, alte zvonuri cred că s-a aruncat de pe unul dintre turnurile cetății pentru că turcii se aflau aproape și nu voia să fie prizoniera lor.

ADVERTISEMENT