Lucrările de restaurare a unei cetăți istorice din România au stârnit controverse printre oameni. După un deceniu cât au durat și timp în care s-au creat așteptări pe măsura eforturilor depuse, au apărut o mulțime de critici și un val de ironii.
Cetatea medievală a Devei se află în momentul de față în mijlocul unui val de reproșuri, după ce primarul din oraș a anunțat finalizarea reparațiilor. Încă din 2013 s-a muncit de zor pentru a îmbunătăți aspectul obiectivului turistic, dar iată că rezultatul nu pare a fi pe placul localnicilor.
Pentru efectuarea restaurărilor s-au alocat bani din fonduri europene, peste 23 de milioane de lei, adică aproape cinci milioane de euro, așa cum specifică chiar edilul Devei. Drept urmare, din 2024 sunt așteptați primii turiști care să treacă pragul locației.
”Sunt bucuros să vă anunț că unul dintre cele mai frumoase și importante proiecte pentru Deva, cel care vizează chiar simbolul orașului nostru, Cetatea, se apropie cu pași repezi de finalizare! (…)
Această investiție are o valoare totală de peste 23 milioane lei (aproape 5 milioane de euro), contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene fiind în valoare de 18,7 milioane lei. Sursa de finanțare: Programul Operațional Regional, prin Agentia pentru Dezvoltare Regională Vest.
Mare parte din evenimentele din 2024 vor fi organizate în incintele I, II și III ale Cetății. Este un proiect care pune în sfârșit în valoare frumusețea Cetății noastre, emblema municipiului Deva. Sunt foarte mulțumit că și acest proiect l-am dus la bun sfârșit, așa cum voi face cu toate investițiile din Deva”, a scris edilul pe facebook.
La vederea imaginilor, devenii au avut mai mult opinii contra decât pro. Unii consideră că proiectul nu a fost realizat de specialiști și că materialele nu sunt conforme unei cetăți, ci ”moderne”. ”Le-au rămas prea multe dale de beton de la trotuare și le-a pus pe cetate”, a comentat un bărbat la postarea primarului Florin Oancea.
Alți deveni au fost mai aprigi în exprimare și sunt de părere că obiectivul istoric pare de la distanță ”un tort de la nunta unor cocalari. Este o cruntă bătaie de joc”. Un alt devean a mai precizat că lucrările s-au făcut în bătaie de joc.
”Așa-i când vrei să-ți bați joc de propria-ți casă, nu-ți trebuie decât o echipă de nepricepuți și ce este mai important, aprobări de la mai marii urbei”/”Încerc să înțeleg și eu ce anume o fi costat cinci milioane de euro. Mă așteptam să văd cetatea restaurată complet, nu doar lucrări de conservare și niște dale”, au mai scris alți deveni.
Primarul susține că s-a consultat cu experți din Comisia Națională a Monumentelor Istorice pentru realizarea lucrărilor, care au fost și supervizate de specialiști. Pentru acestea s-au alocat și bani din bugetul local, respectiv patru milioane de euro pentru o nouă telecabină a cetății și care poate transporta până la 30 de turiști.