Pentru a veni în sprijinul cetățenilor în perioada pandemiei, Guvernul a acordat în 2020 două tipuri de indemnizații pentru persoanele fizice autorizate (PFA), profesiile liberale și alte categorii de profesioniști.
Autoritățile au anunțat încă din start că pentru sumele oferite se plătește obligatoriu impozit și contribuții sociale – la sănătate și la pensii deopotrivă (CASS și CAS).
Cetățenii vizați trebuie să știe că pentru indemnizațiile încasate în 2020 mai sunt doar câteva zile pentru plata acestor datorii fiscale.
ANAF a anunțat că sumele sunt datorate de toți cei care au primit aceste indemnizații de pandemie, inclusiv de către cei care, în mod normal, sunt scutiți prin legea fiscală de impozitul pe venit sau de anumite contribuții.
Vorbim de indemnizația pentru întreruperea activității, din OUG nr. 30/2020 (75% din câștigul salarial mediu brut), și de indemnizația din OUG nr. 132/2020 (41,5% din câștigul salarial mediu brut) dată pentru reducerea volumului de activitate, scrie Avocatnet.
Toți românii care au beneficiat de aceste indemnizații trebuie să plătească până la 25 mai impozitul de 10%, dar și contribuțiile sociale la pensii și sănătate (25%, respectiv 10%).
Recent, cei de la ANAF au făcut precizări importante pe tema acestor tipuri de indemnizații și impozitele datorate de cetățeni.
Astfel, toți cei care au primit aceste indemnizații datorează impozit și contribuții în cotele stabilite: 10% (impozit), 10% (CASS) și 25% (CASS), chiar dacă respectivii contribuabili sunt pensionari, persoane cu handicap grav etc.
Nu contează că respectivii contribuabili sunt scutiți în mod normal de anumite dări fiscale din declarația unică sau au cote speciale; inclusiv pensionarul care nu datorează de fel CAS, pentru această indemnizație trebuie să plătească CAS.
Precizări privind termenul de 25 mai 2021: ”În declarația pe 2020 intră doar indemnizațiile încasate efectiv în 2020, nu și cele pe decembrie 2020 care s-au încasat în ianuarie, acestea urmând a fi reflectate în declarația pe 2021, pentru care plățile nu au termen anul acesta, ci anul următor”.
Potrivit sursei citate, cele două contribuții se plătesc obligatoriu numai dacă veniturile nete dintr-un an (cele vizate de declarația unică, nu altele) depășesc un anumit plafon – 12 salarii minime brute pe economie.
Totodată, acest plafon nu se aplică și în el nu intră aceste indemnizații de pandemie. Cu alte cuvinte, pentru aceste indemnizații se plătesc cele trei dări fiscale indiferent de ce alte venituri a obținut contribuabilul anul trecut, iar valoarea lor NU se include în plafonul acela aplicabil celorlalte venituri, în funcție de care contribuabilul își dă seama dacă datorează CAS și CASS sau nu.