Life

Cetățuia din România considerată cândva “bijuteria țării” de care s-a ales praful. Era una dintre cele mai frumoase, acum e o ruină

Cetățuia din România considerată cândva "bijuteria țării" a ajuns să fie de nerecunoscut. Deși era extrem de frumoasă, acum s-a ales praful de ea.
26.07.2023 | 18:30
Cetatuia din Romania considerata candva bijuteria tarii de care sa ales praful Era una dintre cele mai frumoase acum e o ruina
Cetățuia din România considerată cândva "bijuteria țării" de care s-a ales praful. Sursă foto: Brașov Tour / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cetățuia din România considerată cândva “bijuteria țării” a ajuns să fie de nerecunoscut. Cu ani în urmă era una dintre cele mai frumoase locații din țara noastră, dar acum a ajuns în paragină.

Cetățuia din România considerată cândva “bijuteria țării” de care s-a ales praful

Este vorba despre Cetățuia de pe Dealul Straja, cunoscută și sub numele de Cetățuia Brașovului. De mai bine de un deceniu, această construcție de vis din România are lacătul pus și nimic nu s-a mai făcut aici. Totuși, lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

Ce este important de știut despre Cetățuia Brașovului? În primul rând a fost ridicată începând cu secolul 15. Era punct strategic atunci, iar astăzi vezi dar vegetație deasă în zonă, cărămizi sparte, ori țigle luate de vânt.

Chiar și turiștii care ajung în zonă sunt total dezamăgiți de ce ajung să vadă. Se pare că autoritățile nu își dau deloc interesul, deși în realitate, ar avea un obiectiv turistic de care ar putea să profite din plin.

ADVERTISEMENT

„Faţă de ce am fost ultima dată, un pic de delăsare, un pic, nu mult. Ar trebui ca Primăria să prindă în buget la iarnă bani pentru a cere parţial să îl dea în folosinţă pentru turişti ca apoi să poate face şi restul”, a spus o turistă, potrivit observatornews.ro.

Când își va deschide din nou porțile

Care este însă povestea Cetățui Brașovului din România? Aceasta a aparținut unei companii private. Fostul proprietar însă a decis să oprească folosirea ei, dar și reabilitarea acesteia. Mai apoi, Primăria a început demersurile pentru preluarea obiectivului fabulos din România.

ADVERTISEMENT

Timp de șapte ani au avut loc numeroase procese. Și iată că municipalitatea a câștigat definitiv totul și a reușit să ia în posesie Cetățuia Brașovului. De ce nu se schimbă însă nimic și de ce locul este în paragină?

Primarul Brașovului spune că lucrurile se vor schimba. Mai exact, Allen Coliban precizează că au loc pregătiri, astfel încât vegetația spontană să fie eliminată. De asemenea, există două etape care trebuie duse la bun sfârșit, până când locul va fi unul sigur.

ADVERTISEMENT

Dacă totul va merge bine, Cetățuia Brașovului va putea fi deschisă în luna septembrie. În ceea ce privește sumele alocate, doar în acest an este vorba despre 1,5 milioane de lei, banii venind de la bugetul local.

„Am început lucrările de pregătire, astfel să eliminăm vegetaţia spontană. Sunt două etape pe care le avem în vedere: punerea în siguranţă, etapă care ar trebui să dureze câteva luni, şi lucrările de consolidare. În luna septembrie vrem să avem o primă săptămână a porţilor deschise”, a dezvăluit Allen Coliban, primarul Brașovului.

ADVERTISEMENT
Tags: