Life

Locul de pe litoralul românesc vestit printre români de care s-a ales praful. Pe vremuri aici veneau zeci de mii de copii, acum a ajuns o ruină

Locul de pe litoralul românesc care era vestit acum mulți ani, dar care a ajuns să fie o ruină acum. Veneau zeci de mii de copii aici înainte.
20.07.2023 | 09:21
Locul de pe litoralul romanesc vestit printre romani de care sa ales praful Pe vremuri aici veneau zeci de mii de copii acum a ajuns o ruina
Locul de pe litoralul românesc de care s-a ales praful. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Locul de pe litoralul românesc vestit printre români de care s-a ales praful. Este doar o ruină acum, după ce pe vremuri veneau aici zeci de mii de copii.

Locul de pe litoralul românesc de care s-a ales praful

Tabăra de din Năvodari nu mai este deloc cum era. Clădirea este aproape distrusă, iar printre zidurile ei au crescut acum buruieni.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, locul este acum unul abandonat și cu siguranță nu mai atrage pe nimeni, scrie Wowbiz. În perioada comunistă, locul era unul celebrul. Mai ales fiind pe litoral, românii veneau aici cu copiii lor.

Tabăra de copiii din Năvodari era cea mai mare din țară, dar a ajuns o ruină, la fel ca multe altele. După 1990, declinul taberelor de vară a început, iar din cele 207 existente atunci, astăzi mai sunt doar o treime rămase.

ADVERTISEMENT

Tabăra din Năvodari, pentru copiii care nu au văzut marea niciodată

Tabăra din Năvodari a fost înființată după al Doilea Război Mondial. Au fost construite mai multe clădiri pentru a găzdui copiii din familii nevoiașe care nu văzuseră niciodată marea.

Nicolae Ceaușescu însuși a stat atent la realizarea lucrurilor, iar în 1989 numărul de locuri de cazare este de 12.000. Într-un singur an, acest loc din România devenit o ruină era vizitat de 500.000 de copii. Ei erau cazați la una dintre cele cinci tabere: Albatros, Pescărușul, Victoria, Cutezătorii și Lebăda.

ADVERTISEMENT

Cererea era mai mare decât oferta la acele vremuri, dar acum totul a ajuns o ruină unde nu mai vine nimeni. Nici nu ar avea unde având în vedere starea de degradare în care se află imobilul.

Cel mai rău le pare românilor care au fost acolo pe vremea când erau copii. Au numai amintiri frumoase de atunci, dar acum copiii lor nu s-ar putea bucura de aceleași lucruri.

ADVERTISEMENT

„Am fost acolo în verile lui 90 și 91… Teatrul de vară, delfinariul… Pâinea cu pateu și napolitanele cu cacao… Ce amintiri… Ce trist…“, a scris cineva pe Facebook.

„La începutul anilor 2000 încă funcționa, inclusiv discoteci, terase etc…în 20 de ani s-a dus pe apă sâmbetei și tabăra și natură și fauna dintre Năvodari și Mamaia“, a mai comentat alt român.

„Delfinul, Albatrosul…teatrul de vara, locuri frumoase, pline de veselie, cu jocuri, concursuri si trompeta care ne trezea prea devreme și ne culca …tot devreme… Mare păcat“, a comentat un altul.

ADVERTISEMENT