Life

Cezar Ouatu, prima reacție după ce TVR a decis că România nu merge la Eurovision

TVR a decis ca România să nu participe la Eurovision 2024, din motive financiare. Cezar Ouatu, fost reprezentant al țării noastre, reacționează.
25.01.2024 | 18:00
Cezar Ouatu prima reactie dupa ce TVR a decis ca Romania nu merge la Eurovision
Cezar Ouatu a comentat neparticiparea României la Eurovision. Foto: EBU/ Instagram/ Montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Cezar Ouatu comentează decizia-șoc luată de TVR cu privire la participarea României la Eurovision 2024! Televiziunea publică s-a întrunit astăzi, 25 ianuarie, într-o ședință extraordinară și a hotărât că anul ăsta stăm pe bară din cauza costurilor financiare prea mari pe care nu ni le permitem!

România nu participă la Eurovision 2024. Cezar Ouatu, fost reprezentant al țării noastre în concurs, reacție fermă

Nu este singura țară care s-a retras, pentru o perioadă, de la ESC. Ungaria, Turcia și Bulgaria au făcut-o și ele. TVR motivează strict problema banilor, prioritățile postului național fiind cu totul altele. Pentru TVR, nu e deloc rentabil să ne prezentăm la Eurovision, doar taxa de participare fiind de 180.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Cezar Ouatu, unul din cei mai apreciați foști reprezentanți ai României la Eurovision, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că vede cu ochi buni decizia TVR, pentru că ne dăm un refresh cu ocazia asta în urma eșecurilor răsunătoare din ultimii ani.

Ouatu: „E mai bine așa”

„La un moment dat, e mai bine așa decât să mergi acolo doar de dragul de a participa. Acuma, noi am avut niște încercări interesante în ultimii ani, doar că părerea mea e că e mai bine așa, ce să zic?

ADVERTISEMENT

E mai safe pentru toată lumea. Nu știu dacă noi ne apropiam vreodată de bugetul altor țări, dar în ultima perioadă eu am simțit un dezinteres mare din punct de vedere al creațiilor muzicale, în afară de anumite înțelegeri între diferitele case de producție și TVR. Într-adevăr, în România Eurovisionul e perceput ca un fenomen bătrânicios sau, cumva, prăfuit. În afară, percepțiile sunt cu totul și cu totul altele”, este reacția lui Cezar Ouatu, pentru FANATIK.

Ocupantul locului 13 la Eurovision 2013 cu o piesă pop-opera a mai spus că țara noastră nu a mizat pe cine știe ce creații muzicale în ultimii ani. De asemenea, n-am avut nici artiști care să fi venit cu un background important ori care să fi avut experiența cântatului pe scene mari, cum a fost, de pildă, cazurile Roxen sau Theodor Andrei. 

ADVERTISEMENT

„Există o industrie muzicală care nu se pupă cu o așa-zisă rețetă”

„Noi în ultimii ani, nu prea ne-am prezentat cu creații muzicale. Acuma, mai departe ce artiști au fost acolo… Contează și artistul care intră pe scenă cu creația respectivă. Sunt artiști care nu știu cât au fost ei de experimentați. Acolo experiența poate fi copleșitoare pentru cei neobișnuiți cu scena. Una e să cânți la zilele orașelor, alta e să fii în fața unui suflu destul de mare. Eu aveam deja o oarecare experiență și pentru mine nu a fost chiar așa copleșitor.

Poți să fii și în lumea ta acolo, căci se apreciază foarte mult originalitatea, că nu e plin Eurovisionul de cantautori… Una peste alta, ca și morală, e mai bine că s-a decis așa.

ADVERTISEMENT

Știi care e problema la noi? Există, cumva, o industrie muzicală la ora asta care nu se pupă neapărat cu o așa-zisă rețetă… Dacă pe vremuri mergea genul ăla de dance, acum au venit tot felul de balade, vezi Sobral, Conchita Wurst. Acum toți se hazardează să mergem cu ceva balcanic, cine știe, paradoxal poate s-ar putea să prindă!”, își continuă Cezar Ouatu analiza despre relația României cu concursul muzical european, pentru FANATIK.

Marea problemă a României legată de Eurovision: „Nu știu cât putem noi să ținem”

Artistul mai punctează un lucru important. Chiar dacă vom reveni în acest show, problema este și de capacitatea de organizare a țării noastre a competiției. Așa cum se știe, țara care câștigă este și gaza concursului din anul următor.

„Nu știu cât putem să ținem noi într-o locație in-door un fenomen de o asemenea anvergură cum e Eurovision. Poate nu mai știu eu, poate nu sunt la curent, deși cam cunosc toate sălile… Și asta e o problemă. Poți să vii cu o creație tare și câștigi tot și mai departe? Unde ținem? Ce facem? Și asta trebuie luat în calcul înainte de toate”, ne-a mai spus Cezar Ouatu.

 

ADVERTISEMENT