News

CFR anunță reparații majore la căile ferate din țară. Cât va costa modernizarea a peste 1.400 de rețea

Lucrări la infrastructura feroviară. CFR anunță reparații majore la căile ferate, pe o porțiune ce depășește 1400 kilometri de rețea. Cât va costa modernizarea?
21.08.2022 | 13:13
CFR anunta reparatii majore la caile ferate din tara Cat va costa modernizarea a peste 1400 de retea
Lucrările vor avea loc pe patru loturi importante. Sursa foto: facebook CFR Infrastructura
ADVERTISEMENT

O parte din infrastructura feroviară va beneficia de reabilitare. CFR anunță că în următoarea perioadă se vor face reparații pentru 1461 km din rețea.

CFR anunță lucrări la infrastructura feroviară. Câți bani se vor investi

CFR a desemnat, în cadrul unei licitații, firmele câștigătoare care vor moderniza calea ferată pe patru loturi. Totul va costa 2, 1 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat ofertele câștigătoare pe patru loturi, la licitația deschisă pentru Lucrări de întreținere prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii, pe o lungime de maximum 1461 km din rețeaua feroviară”, au anunțat reprezentanții CFR.

Lucrările au scopul de a îmbunătăți parametrii liniilor de circulație și viteza de deplasarea a trenurilor.

ADVERTISEMENT

”Lucrările au drept scop readucerea liniilor în parametri proiectați și circulația trenurilor cu vitezele inițiale de maximum 120 km/h.”, au mai anunțat reprezentanții CFR.

Procedura de licitație publică a fost împărțită în 8 loturi. În cele din urmă, s-au enumerat ofertele câștigătoare astfel:

ADVERTISEMENT

”-Lotul 1 (SRCF Bucuresti): AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – oferta castigatoare in valoare de 459.877.319,55 lei fara TVA,

-Lotul 3 (SRCF Timisoara): SALCEF SPA – oferta castigatoare in valoare de 562.428.647,70 lei fara TVA,

ADVERTISEMENT

-Lotul 4 (SRCF Cluj): SALCEF SPA – oferta castigatoare in valoare de 611.548.030,55 lei fara TVA,

-Lotul 5 (SRCF Brasov): AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – oferta castigatoare in valoare de 466.838.540,32 lei fara TVA”, a mai comunicat CFR.

De unde se vor lua bani pentru modernizarea căii ferate

Concret, întreaga finanțare se va face din bugetul de stat. De asemenea, reprezentanții CFR mai precizează că acordurile pentru cele opt Sucursale Regionale de Cale Ferată se vor desfășura pe un interval de patru ani. Obiectivul lor va fi acela de a stabili termenii și condițiile contractelor în care sunt prevăzute lucrările.

Programul Operațional de Transport arată că în ultimii 30 de ani România a modernizat mai puțin de 700 de km, din cei peste 10.000 de cale ferată pe fonduri europene.

De exemplu, din 2007 și până în momentul de față, s-au investit apropae 5 miliarde de euro pentru reabilitarea a 500 de km de cale ferată, din totalul de 2.400 km, ce aparțin rețelei TEN-T centra, scrie ZF.ro

ADVERTISEMENT
Tags: