News

CFR Călători anunță noi trenuri InterCity, cu viteze de 200 km/h. Ce orașe vor lega

Vești bune pentru românii care călătoresc pe cale feroviară: CFR Călători anunță noi trenuri InterCity, de mare viteză. Ele vor lega mai multe orașe mari.
31.01.2024 | 20:31
CFR Calatori anunta noi trenuri InterCity cu viteze de 200 kmh Ce orase vor lega
CFR anunță 16 trenuri InterCity de mare viteză. Orașele care vor fi legate în 2024 de noile garnituri. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis miercuri, 31 ianuarie 2024, CFR Călători a anunțat introducerea de noi trenuri Intercity (IC) pe mai multe rute din țară. Acestea vor lega orașe importante.

CFR anunță 16 trenuri InterCity de mare viteză. Orașele care vor fi legate în 2024 de noile garnituri

Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – SA anunță că, pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, oferta de transport feroviar de pasageri va fi adaptată cererii pieței. Se întâmplă asta atât prin optimizarea tipului de serviciu oferit călătorilor, cât şi a programului şi a capacităţii de transport.

ADVERTISEMENT

În 2022, după o pauză de 8 ani, CFR Călători a reintrodus serviciul InterCity. S-a întâmplat pe rutele pe care viteza și condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare au permis circulația acestei categorii de tren.

S-au pus în funcțiune 12 trenuri pe rutele: București Nord – Cluj Napoca și retur; București Nord – Constanța și retur; Braşov – Constanța și retur; București Nord – Suceava și retur; București Nord – Pașcani – Iași și retur; București Nord – Teiuș – Arad și retur.

ADVERTISEMENT

Pentru 2024, în zonele unde viteza și condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare au permis, serviciul InterCity a fost introdus pe alte două noi relații: Bucureşti Nord – Galați și retur şi București Nord – Bacău – Piatra Neamț și retur.

Veștile bune nu se opresc aici. Compania națională de transport feroviar mai spune că, atunci când condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare vor permite, CFR Călători intenționează să introducă acest serviciu și pe alte rute de circulație. E vorba de relațiile de transport București Nord – Craiova – Timișoara – Arad.

ADVERTISEMENT

CFR Călători promite viteze de până la 200 km/h

Din statisticile CFR, din decembrie 2022, de la reintroducerea serviciului Intercity, numărul călătorilor transportați a crescut de la 1500 de călători/zi la 2200 de călători/zi în anul 2023. Se estimează că, în anul 2024, numărul călătorilor transportați va avea un trend crescător.

În prezent, la nivel național, transportul trenurilor InterCity (IC) este asigurată cu un număr de peste 40 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică).

ADVERTISEMENT

Aceste vagoane sunt modernizate și au dotări la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afişaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capăt al salonului.

Călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat. CFR mai spune că trenurile pot atinge o viteză maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h unele dintre ele.

ADVERTISEMENT
Tags: