Într-un comunicat emis miercuri, 31 ianuarie 2024, CFR Călători a anunțat introducerea de noi trenuri Intercity (IC) pe mai multe rute din țară. Acestea vor lega orașe importante.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – SA anunță că, pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, oferta de transport feroviar de pasageri va fi adaptată cererii pieței. Se întâmplă asta atât prin optimizarea tipului de serviciu oferit călătorilor, cât şi a programului şi a capacităţii de transport.
În 2022, după o pauză de 8 ani, CFR Călători a reintrodus serviciul InterCity. S-a întâmplat pe rutele pe care viteza și condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare au permis circulația acestei categorii de tren.
S-au pus în funcțiune 12 trenuri pe rutele: București Nord – Cluj Napoca și retur; București Nord – Constanța și retur; Braşov – Constanța și retur; București Nord – Suceava și retur; București Nord – Pașcani – Iași și retur; București Nord – Teiuș – Arad și retur.
Pentru 2024, în zonele unde viteza și condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare au permis, serviciul InterCity a fost introdus pe alte două noi relații: Bucureşti Nord – Galați și retur şi București Nord – Bacău – Piatra Neamț și retur.
Veștile bune nu se opresc aici. Compania națională de transport feroviar mai spune că, atunci când condițiile tehnice ale infrastructurii feroviare vor permite, CFR Călători intenționează să introducă acest serviciu și pe alte rute de circulație. E vorba de relațiile de transport București Nord – Craiova – Timișoara – Arad.
Din statisticile CFR, din decembrie 2022, de la reintroducerea serviciului Intercity, numărul călătorilor transportați a crescut de la 1500 de călători/zi la 2200 de călători/zi în anul 2023. Se estimează că, în anul 2024, numărul călătorilor transportați va avea un trend crescător.
În prezent, la nivel național, transportul trenurilor InterCity (IC) este asigurată cu un număr de peste 40 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică).
Aceste vagoane sunt modernizate și au dotări la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afişaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capăt al salonului.
Călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat. CFR mai spune că trenurile pot atinge o viteză maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h unele dintre ele.