News

Premieră după 20 de ani, trenuri noi pentru CFR Călători. Anunțul ministrului Sorin Grindeanu

Compania CFR Călători va primi anul acesta garnituri noi de trenuri, după două decenii de stagnare a achizițiilor, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul PSD al transporturilor
19.04.2023 | 19:07
Premiera dupa 20 de ani trenuri noi pentru CFR Calatori Anuntul ministrului Sorin Grindeanu
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în vizită la fabrica de vagoane Astra Rail Arad / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Compania CFR Călători va primi anul acesta garnituri noi de trenuri, a anunțat, miercuri, 19 aprilie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după două decenii în care nu au mai fost achiziționate trenuri noi. Grindeanu a vizitat fabrica de vagoane Astra Rail Arad, la 50 de ani de la fabricarea primului vagon al fabricii.

Există deja încheiată licitația pentru 37 de garnituri de trenuri noi iar anul acesta va exista o licitație și pentru alte 82 de garnituri, pentru trenuri pe distanță medie și lungă, a precizat Sorin Grindeanu, aflat într-o vizită la fabrica Astra Rail din Caracal. ”Ultima data s-au cumpărat trenuri noi de călători în România acum vreo 20 de ani, deci de 20 de ani nu s-au cumpărat trenuri noi în România, mă refer la CFR Călători. Au mai fost modernizate, dar nu garnituri de trenuri noi”, a explicat Grindeanu.

ADVERTISEMENT

„Încet, încet, le rezolvăm pe rând”

”Anul acesta vor veni primele garnituri de tren noi. Avem deja închisă licitaţia pentru 37 de trenuri noi, garnituri, iar anul acesta încă 82, ceea ce înseamnă şi trenuri de lung parcurs, şi trenuri de scurt parcurs”, a adăugat el, spunând că „lucrurile nu pot fi făcute peste noapte, ci trebuie apucate încet, încet, toate și rezolvate pe rând”.

Lipsa de investiții după Revoluție, a adăugat ministrul, „este una din cauzele pentru care avem și incidente pe calea ferată”. Totodată, și a vitezei scăzute a trenurilor, situație generală în România, „una din cele mai scăzute din Europa în acest moment”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În anii viitori, ”Investițiile, atât în zona de infrastructură și în zona de material rulant vor fi masive, din bani europeni”. ”Asta e un lucru foarte bun, mai ales că de vreo 30 de ani, pe zona CFR, putem să spunem că nu s-a investit aproape deloc”, a continuat ministrul Transporturilor.

CFR, marfă! Trece pe profit ”pur”

Grindeanu a precizat că și compania CFR Marfă „va trece, anul acesta, pe profit pur”. ”Fabrica de vagoane din Caracal reprezintă un model de succes pentru investițiile cu capital extern în economia românească”, a postat Grindeanu pe contul Facebook. ”În prezent, fabrica de la Caracal este una dintre cele mai mari fabrici de vagoane de marfă din lume, iar produsele acesteia sunt exportate în toată Uniunea Europeană și în Marea Britanie”.

ADVERTISEMENT

”Îmi doresc ca, în anii următori, o mare parte dintre vagoanele Companiei Naționale Feroviare de transport marfă să fie achiziționate din producția acestei fabrici. Astfel de unități de producție reprezintă un exemplu de investiție pe care ni-l dorim multiplicat în economia României”, a adăugat el.

70.000 de vagoane de marfă. Dar pentru export

Grindeanu a precizat că, „în urmă cu 6 ani, fabrica a fost cumpărată integral de o corporație americană, unul dintre cei mai importanți producători internaționali de vagoane și boghiuri de marfă, cu facilități de producție în Polonia, România și Turcia”. ”Astfel a fost modernizată această capacitate românească de producție, care, pe parcursul a 50 de ani, a fabricat și a exportat în Franța, Cehia, Slovacia, Germania și Ungaria, peste 70.000 de vagoane de marfă”.

ADVERTISEMENT

„În prezent, fabrica de la Caracal este una dintre cele mai mari fabrici de vagoane de marfă din lume, iar produsele acesteia sunt exportate în toată Uniunea Europeană și în Marea Britanie. Foarte important este impactul pozitiv pentru economia locală. Peste 2.000 de muncitori români lucrează pentru realizarea de vagoane intermodale, vagoane-cisternă, vagoane pentru transport oțel, vagoane pentru transport auto, vagoane acoperite, vagoane buncăr, boghiuri”.

 

ADVERTISEMENT