Sport

CFR Cluj, pierdere financiară importantă după umilința cu Sivasspor. La câți bani „au dat cu piciorul” clujenii

Înfrângerea cu Sivasspor are efecte nu numai pe plan sportiv, ci și financiar, pentru CFR Cluj. Campioana României a pierdut joi seara și o sumă importantă de bani
28.10.2022 | 10:20
CFR Cluj pierdere financiara importanta dupa umilinta cu Sivasspor La cati bani au dat cu piciorul clujenii
Înfrângerea cu Sivasspor a produs o „gaură” financiară de peste 1,25 milioane de euro în bugetul lui CFR Cluj. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a pierdut fără drept de apel, 0-3 pe terenul lui Sivasspor, meciul din etapa 5 a grupelor Conference League și mai are de așteptat partida cu Ballkani de săptămâna viitoare pentru a afla dacă se califică în primăvara europeană. Până atunci, însă, clujenii au dat cu piciorul unei sume importante de bani, care ar mai fi echilibrat bugetul clubului.

CFR Cluj, „gaură” de peste 1,25 milioane de euro după înfrângerea cu Sivasspor

Din punct de vedere sportiv, eșecul din Turcia i-a anulat lui CFR Cluj orice șansă matematică de a mai câștiga Grupa G din Conference League. Clujenii sunt pe doi în clasament, la 3 puncte în urma liderului Sivasspor, și nu mai pot trece în fața turcilor indiferent de ce s-ar întâmpla în ultima rundă. Chiar și dacă s-ar ajunge la egalitate de puncte, deoarece Sivasspor are avantajul meciurilor directe: dublă victorie cu 1-0 și 3-0.

ADVERTISEMENT

Ceea ce îi doare și mai tare pe oficialii clujeni este însă aspectul financiar. Fiindcă în urma acestui rezultat, Dan Petrescu și băieții pe care îi antrenează „au dat cu piciorul” unei sume importante de bani, care ar mai fi echilibrat puțin bugetul clubului, greu încercat în ultima vreme.

Concret, ratarea locului 1 în grupă aduce cu sine și pierdere financiare de peste 1,25 milioane de euro. Dacă ar fi terminat grupa pe prima poziție, CFR Cluj ar fi încasat de la UEFA suma de 650.000 de  euro, la care s-ar fi adăugat încă 600.000 de euro pentru calificarea în optimile de finală.

ADVERTISEMENT

La acești bani, ar mai putea fi luat în calcul și bonusul pe care forul european îl oferă pentru rezultatul obținut într-un meci. Un punct la Sivas ar fi fost răsplătit cu 166.000 de euro, în timp ce o eventuală victorie le-ar fi adăugat în cont clujenilor încă 500.000 de euro. Așa…

Cum se califică CFR Cluj în primăvara Conference League. Ce bani ar mai putea încasa campioana României

În ciuda înfrângerii categorice suferită în Turcia, CFR Cluj are șanse reale de a se califica în primăvara Conference League, de pe locul 2 în grupă. Iar cel mai îmbucurător este faptul că nu depinde decât de ea pentru a realiza această performanță.

ADVERTISEMENT

Echipa antrenată de Dan Petrescu ocupă momentan poziția secundă, cu 7 puncte, la egalitate cu Slavia Praga. Pe primul loc se află Sivasspor, cu 10 puncte, în timp ce Ballkani e ultima, cu 4 puncte.

O victorie în ultima etapă pe teren propriu cu Ballkani le-ar asigura clujenilor locul 2 în grupă, indiferent de rezultatul care se va înregistra în meciul Slavia Praga – Sivasspor. Cu o dublă victorie în fața cehilor, clujenii ar merge mai departe datorită rezultatelor directe. Ei s-ar califica și cu un egal contra lui Ballkani, dar numai dacă Slavia nu o învinge pe Sivasspor. În fine, există și o a treia variantă, puțin mai fantezistă, dacă CFR Cluj va pierde cu Ballkani. Campioana României va merge mai departe doar dacă Sivasspor va câștiga la Praga. În acest scenariu, CFR Cluj, Slavia și Ballkani vor avea fiecare câte 7 puncte, iar la realizarea clasamentului în trei clujenii ar avea câștig de cauză.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere sportiv, ocuparea locului 2 în Grupa G ar însemna disputarea în plus a unui meci de baraj pentru calificarea în optimile de finală cu o echipă clasată pe locul 3 în grupele Europa League. Financiar vorbind, ar însemna încă 625.000 de euro oferiți de UEFA: 325.000 de euro – clasarea pe locul 2 în grupă + 300.000 de euro – calificarea în barajul pentru accederea în optimile de finală. La acești bani s-ar mai putea adăuga și recompensa pentru eventualele puncte obținute contra lui Ballkani.

Câți bani a câștigat până acum CFR Cluj pentru parcursul din Conferencea League

Chiar dacă nu se ridică la nivelul premiilor oferite în Liga Campionilor, bonusurile UEFA din Conference League sunt și ele destul de consistente. Astfel, pentru parcursul european de până acum, CFR Cluj a încasat de la forul european peste 5.000.000 de euro, o sumă deloc de neglijat,

Calificarea în grupele Conference League le-a adus clujenilor în conturi suma de 2.940.000 de euro. Acesteia i se adaugă încă 1.166.000 de euro încasați pentru rezultatele înregistrate, respectiv câte 500.000 de euro pentru fiecare dintre cele două victorii cu Slavia Praga, plus 166.000 de euro pentru egalul din deplasare cu Ballkani.

În plus, campioana României va mai primi bani și în funcţie de locul ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani. CFR Cluj e pe locul 12 în acest top şi va lua 934.500 de euro.

Sumele oferite de UEFA în grupele Conference League

  • 2.940.000 de euro – calificarea în grupe
  • între 44.500 şi 1.424.000 de euro – banii pentru clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani
  • 500.000 de euro – victoria în grupe
  • 166.000 de euro – remiza în grupe
  • 650.000 de euro – clasarea pe locul 1 în grupă + 600.000 de euro – calificarea în optimile de finală
  • 325.000 de euro – clasarea pe locul 2 în grupă + 300.000 de euro – calificarea în barajul pentru accederea în optimile de finală
  • 1.000.000 de euro – calificarea în sferturile de finală
  • 2.000.000 de euro – calificarea în semifinale
  • 2.000.000 de euro – finalista
  • 5.000.000 de euro – câştigătoarea trofeului
ADVERTISEMENT