Fotbal intern

CFR Cluj, U Craiova şi FCSB nu se vor întâlni în Liga 1, cât joacă în calificările cupelor europene! Procedura de stabilire a programului Ligii 1, ediția 2020-2021. Exclusiv

12.08.2020 | 12:43
CFR Cluj U Craiova si FCSB nu se vor intalni in Liga 1 cat joaca in calificarile cupelor europene Procedura de stabilire a programului Ligii 1 editia 20202021 Exclusiv
ADVERTISEMENT

Joi, 13 august, începând cu ora 12:00, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, va avea loc o Adunare Extraordinară a LPF, la care vor participa reprezentanții celor 16 echipe ce vor evolua în Casa Pariurilor Liga 1. După terminarea ședinței, se va trage la sorți programul competițional pentru noul sezon din Liga 1.

Pentru că ediția precedentă nu s-a putut termina pe teren, în special din cauza situației de la Dinamo, Federația Română de Fotbal a decis să facă schimbări majore în sistemul competițional din sezonul 2020-2021 din Casa Pariurilor Liga 1.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a trecut la un sistem cu 16 echipe, față de 14 câte erau până acum, noutățile fiind că vom avea un play-off la care vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 în sezonul regular (meciuri tur-retur, la fel ca în sezoanele precedente) și un play-out cu ultimele 10 echipe din sezonul regular (meciuri într-o singură manșă, sistem oarecum asemănător cu cel folosit în play-off-ul de promovare din Liga 2).

Cum se stabilește programul din Liga 1, ediția 2020-2021

La stabilirea programului Ligii 1, ediția 2020-2021, care va avea loc joi la prânz la sediul Ligii Profesoniste de Fotbal, se va apela la un sistem cu bile și vor fi respectate o serie de reguli. FANATIK vă prezintă în exclusivitate care sunt acestea.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor fi folosite 16 bile, care vor fi numerotate de la 1 la 16, câte echipe vom avea în ediția următoare din Casa Pariurilor Liga 1. Fiecare formație va extrage o bilă, în ordinea în care au terminat sezonul trecut. Totuși, vor avea prioritate la extragere echipele nou-promovate și abia apoi celelalte.

De asemenea, vor mai fi folosite încă două bile, însemnate cu literele A (acasă) și D (deplasare), prin extragerea acestora urmând să se stabilească locul de desfășurare al meciurilor din prima etapă.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, U Craiova şi FCSB nu se vor întâlni în Liga 1, cât joacă în calificările cupelor europene!

Pe lângă procedurile standard enumerate mai sus, la tragerea la sorți a programului Ligii 1, ediția 2020-2021, șefii LPF vor mai respecta unele condiții speciale, care să țină cont și unele dorințe ale cluburilor, dar și pentru a avea o mai bună organizare a competiției.

Prima, și poate cea mai importantă, condiție de care se va ține cont la tragerea la sorți va fi accea ca echipele participante în cupele europene să nu se întâlnească între ele în primele 6 etape, pe perioada disputării tururilor preliminare din Liga Campionilor și Europa League. Astfel, nu vom avea parte pe început de sezon de derby-uri între CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova, dar aceste 3 formații nu vor juca nici cu FC Botoșani, cea de-a patra reprezentantă a noastră în Europa.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect care va fi luat în calcul va fi acela ca două echipe din același oraș să evoleze alternativ pe teren propriu. Adică, spre exemplu, FCSB și Dinamo nu vor juca niciodată „acasă” în aceeași etapă.

În fine, ultima solicitare de care se va mai ține cont la tragerea la sorți a programului Ligii 1, ediția 2020-201, va fi cea a clubului UTA Arad, care a cerut LPF să nu fie programată să joace pe teren propriu în prima etapă. Arădenii mai au nevoie de puțin timp pentru a termina lucrările la noul stadion. Dacă lucrurile vor decurge conform planului, UTA va inaugura noul stadion cu meciul din etapa a 2-a din Casa Pariurilor Liga 1.

  • 16 echipe vor participa la ediția 2020-2021 a Casei Pariurilor Liga 1
  • 30 de etape, a câte 8 meciuri fiecare, va avea sezonul regular din Casa Pariurilor Liga 1. Play-off-ul va avea 10 etape (3 meciuri fiecare), iar play-out-ul 9 etape (5 meciuri fiecare etapă)
ADVERTISEMENT