News

Cheltuieli-record pentru apărare în UE, dar „insuficiente” pentru a contracara Rusia și a ajuta Ucraina

Record de cheltuieli militare în UE, anul trecut: 240 de miliarde de euro. Dar rămân „deficiențe majore” care lasă în urmă blocul comunitar în fața altor state
30.11.2023 | 19:41
Cheltuielirecord pentru aparare in UE dar insuficiente pentru a contracara Rusia si a ajuta Ucraina
Anul trecut, țările UE și-au majorat bugetele pentru apărare la o sumă record: 240 de miliarde de euro / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Țările din Uniunea Europeană și-au majorat bugetele militare cu o medie de 6% în 2022 față de 2021, și asta în ciuda dificultăților economice care au afectat regiunea. Dar aceste cheltuieli rămân „insuficiente” în fața amenințării rusești și a războiului din Ucraina, potrivit Agenției Europene de Apărare.

În creștere, dar insuficient

Cheltuielile militare sunt în creștere, dar încă insuficiente. Aceasta este concluzia la care a ajuns Agenția Europeană de Apărare (EDA), care are sarcina de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale UE, în momentul în care a publicat cifrele privind cheltuielile militare ale statelor membre.

ADVERTISEMENT

Potrivit EDA, țările UE și-au majorat bugetele militare cu 6% în 2022 față de anul precedent, ajungând la un nivel record de 240 de miliarde de euro. Acesta este al optulea an consecutiv de creștere, într-un moment în care multe dintre ele pledează pentru o majorare semnificativă a capacităților militare din cauza amenințării din partea Rusiei și a războiului din Ucraina.

Șase din cele 27 de țări și-au majorat cheltuielile militare cu peste 10% în 2022, și chiar cu peste 30% în cazul Suediei, țară care așteaptă ratificarea aderării la NATO. Franța, între timp, și-a majorat cheltuielile militare cu doar 0,7% în 2022.

ADVERTISEMENT

Țările UE în ansamblu au cheltuit 1,5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, ceea ce este încă departe de obiectivul de 2% stabilit de NATO. 22 de țări din Uniunea Europeană sunt membre ale Alianței Nord Atlantice. Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost consacrate investițiilor în sectorul apărării, potrivit agenției europene, scrie Les Echos.

UE „rămâne în urmă”

În pofida acestor cifre în creștere, industria europeană de apărare nu dispune de capacități suficiente pentru a satisface cererea din partea Ucrainei. Europenii s-au angajat să furnizeze un milion de obuze Ucrainei până în martie anul viitor, dar acest obiectiv ambițios pare deja de neatins.

ADVERTISEMENT

„Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite să facă față unei epoci mult mai solicitante”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat al EDA. El a recunoscut că Uniunea Europeană are „deficiențe majore” în ceea ce privește capacitatea de apărare și că „continuăm să rămânem în urma altor actori” în acest domeniu.

Rusia intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 67% până în 2024, ajungând la aproximativ 30% din PIB-ul său. Iar cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării ar urma să scadă cu 200 de milioane de euro în 2022 față de anul precedent, până la 3,5 miliarde de euro, potrivit Agenției Europene de Apărare.

ADVERTISEMENT

Ucraina, semnalul de alarmă

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, a fost un semnal de alarmă pentru Europa, care a înțeles că trebuie să investească mai mult în apărare pentru a putea face față amenințării vecinului său belicos din est. După decenii de declin în urma sfârșitului Războiului Rece, cheltuielile europene începuseră deja să crească în fiecare an de la preluarea Crimeei de către Kremlin în 2014 de la Ucraina.

Dar a existat o ușoară scădere a sumelor cheltuite pentru cercetare și dezvoltare tehnologică. Pe de altă parte, țările UE și-au epuizat stocurile trimițând armament în valoare de zeci de miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei. De partea sa, Bruxelles-ul a făcut eforturi pentru a determina companiile europene din domeniul apărării să își intensifice producția pentru a face față noilor cerințe generate de războiul început de Vladimir Putin.

UE a încurajat statele membre să semneze contracte comune, iar țările au început să se asocieze pentru a comanda obuze pentru Ucraina și pentru forțele proprii, dar persistă încă neînțelegeri între producătorii de armament și guverne. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că necesitățile militare ale Ucrainei ar trebui să fie luate în considerare atunci când Uniunea stabilește viitoarea strategie a industriei de apărare a Europei.

„Strategia noastră poate fi completă doar dacă ia în considerare și nevoile Ucrainei și capacitatea industrială a Ucrainei”, a declarat von der Leyen într-un discurs rostit la conferința anuală a EDA. UE a impus mai mult de zece runde de sancțiuni Rusiei de la începutul războiului din 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT