News

De la „denazificarea” Ucrainei, la conflictul Hamas-Israel. Vladimir Putin, văzut ca instigatorul antisemitismului în Rusia

Vladimir Putin și antisemitismul latent din Rusia. De la „denazificarea” Ucrainei, la revoltele antievreiești din Daghestan, pe fundalul conflictului Hamas-Israel
13.11.2023 | 20:17
De la denazificarea Ucrainei la conflictul HamasIsrael Vladimir Putin vazut ca instigatorul antisemitismului in Rusia
Revolta antievreiască de pe aeroportul din Daghestan este încă o consecință a instigatorilor antisemiți / Foto: Hepta, captură YouTube
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a fost instigatorul antisemitismului în Rusia, cu mult înainte ca mulțimile musulmane să ia cu asalt aeroportul din Mahacikala, capitala Daghestanului, analizează politologul sârb Aleksandar Docik. Islamofobia și antisemitismul sunt în creștere în întreaga lume de când a început conflictul dintre Hamas și Israel.

Islamofobia și antisemitismul, generate de rasism

Ambele provin din două tipuri generale de rasism: rasismul de bază, care tinde să provină din anumite sectoare ale societății, și rasismul venind de sus, cu alte cuvinte cel care se răspândește de la cei aflați la putere și de la cei care îi reprezintă. Ca atare, rasismul de sus este de neconceput în zilele noastre, deoarece ar fi contrar principiilor morale fundamentale ale societăților democratice contemporane.

ADVERTISEMENT

La celălalt capăt al spectrului politic, conducătorii autocrați exploatează cel mai adesea în mod intenționat diviziunile istorice din societatea lor, fie că sunt etnice, religioase, rasiale sau de clasă. Dictatorii caută să exploateze tensiunile din cadrul societății pentru a împiedica diferitele grupuri sociale să se unească împotriva guvernării lor. Autocrații au tendința de a ști când și cum să agite și să tulbure anumite grupuri sociale atunci când consideră că este necesar, scrie Docik pentru Euronews.

Cu toate acestea, uneori aceste acțiuni scapă de sub control și produc rezultate nedorite. Acesta a fost cazul recentei revolte antievreiești – descrisă de unii ca un pogrom – de la aeroportul internațional din Mahacikaladin, în Daghestan.

ADVERTISEMENT

Evreul Zelenski, instalat de Occident în Ucraina

Încă de la începutul invaziei masive din Ucraina, Kremlinul nu a ezitat să stârnească furie și dispreț față de persoanele de origine evreiască sau față de identitatea evreiască în general. Discursul dominant, răspândit de cercurile de putere de la Moscova, a fost marcat de un punct de discuție cheie care poate fi rezumat după cum urmează: „anglo-saxonii (adică Occidentul) au instalat la Kiev o marionetă evreiască – care nici măcar nu este evreiască în sensul fundamental al cuvântului – pentru a ascunde nazismul ucrainean contemporan”.

Această noțiune toxică a fost complet demistificată și, totuși, este aproape exact ceea ce a spus Vladimir Putin la 5 septembrie, cu doar două luni înainte ca mulțimea antisemită să ia cu asalt aeroportul din capitala Daghestanului.

ADVERTISEMENT

„Conservatorii occidentali au plasat o persoană în fruntea Ucrainei contemporane – un evreu etnic, cu rădăcini evreiești, cu origini evreiești. Deci, în opinia mea, ei par să ascundă o anumită esență inumană, care este fundamentul, baza statului ucrainean modern”, a declarat Vladimir Putin.

Dar „îi acoperă pe monștri neonaziști”

Întrucât presupusa „denazificare” a Ucrainei de către Kremlin reprezintă baza ideologică pentru legitimarea invaziei sale într-o țară vecină, Vladimir Putin a pus de fapt în mod repetat la îndoială identitatea evreiască a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în același timp folosindu-se de aceasta împotriva sa.

ADVERTISEMENT

„Am avut o mulțime de prieteni evrei încă din copilărie. Toți spun că Zelenski nu este evreu, că este o rușine pentru poporul evreu.  Zelenski este un om cu sânge evreiesc. Cu toate acestea, prin acțiunile sale, el îi acoperă pe acești monștri neonaziști”, a declarat Vladimir Putin la începutul lunii iunie.

Antisemitismul este „o normă culturală”

La 22 octombrie, cu o săptămână înainte de evenimentele de pe aeroportul internațional din Daghestan, un cunoscut propagandist de stat, Dmitri Kiselyov, a declarat la televiziunea de stat că „antisemitismul este o normă culturală pentru sute de milioane de musulmani, transmisă de la o generație la alta. Iar corectitudinea politică nu poate face nimic în această privință”.

Această declarație este, de fapt, atât islamofobă, cât și antisemită. Cu toate acestea, aceleași televiziuni de stat rusești, ca și Kremlinul, și-au mascat islamofobia latentă prin adoptarea unei poziții clar pro-Hamas și prin plasarea tradiției în centrul politicii. De aceea, acest tip de mesaj a fost ușor de interpretat de unii din Caucazul de Nord – o regiune majoritar musulmană în mod tradițional – ca un mijloc de legitimare a urii și de declarare a „sezonului deschis” împotriva poporului evreu.

Rusia, pro-Hamas

De asemenea, se poate înțelege de ce instigatorii au crezut că autoritățile nu vor reacționa și de ce au fost tratați cu mai multă indulgență decât demonstranții ruși împotriva războiului dus în Ucraina, de exemplu. De ce i-ar persecuta o țară care susține Hamas și care pretinde că antisemitismul este o „tradiție”, dacă aceștia s-ar lansa într-o campanie antisemită? Și nu este această întreprindere, în esență, o demonstrație ferventă de susținere a statului?

Pe lângă legăturile oficiale ale liderilor ruși cu Hamas, discursul mass-mediei ruse a fost clar anti-israelian de când militanții Hamas au organizat și au masacrat civilii israelieni, la 7 octombrie.Presa de stat rusă nu a făcut nici cea mai mică declarație prin care să denunțe Hamas ca organizație extremistă sau teroristă, ci doar apeluri pentru crearea unui stat palestinian independent și acuzații la adresa Israelului, acuzat de uciderea cinică a civililor palestinieni.

Toate acestea sunt în contradicție cu liderii, intelectualii și mass-media occidentale responsabile, care afirmă întotdeauna în mod clar că militanții Hamas au comis un act de o barbarie inimaginabilă, exprimându-și în același timp preocuparea legitimă pentru protecția populației civile palestiniene. Aceasta este singura modalitate de a combate antisemitismul și de a trimite un mesaj clar societății: terorismul nu este acceptabil în nici o circumstanță, iar orice act de violență sau discurs de ură împotriva cetățenilor evrei din lumea democratică va fi urmărit cu severitate, în conformitate cu legea.

SUA, capul răutăților

Desigur, acest lucru nu înseamnă că demonstrațiile de susținere a Palestinei și a palestinienilor sunt sau ar trebui să fie stigmatizate. De fapt, aceasta înseamnă că trebuie să existe o linie de demarcație clară între răspândirea terorismului Hamas și sprijinul pentru palestinieni. Această linie nu a fost niciodată trasată în mass-media rusă. Dimpotrivă, statul rus a trimis un semnal direct și rău intenționat, incitând societatea sa deja puternic antisemită și intolerantă: „Evreii sunt naziști în Ucraina și acum ucid intenționat copii palestinieni”.

„Astfel, dacă ați fi un consumator obișnuit de conținut televizat mainstream din Rusia, ați ajunge să credeți că atacarea pasagerilor evrei dintr-un zbor de la Tel Aviv, în tranzit prin Mahacikala, este un act patriotic, în toate sensurile cuvântului”, scrie Docik.

În cele din urmă, Vladimir Putin a dat vina pe Statele Unite pentru o explozie ușor de anticipat a antisemitismului în Rusia. „Este necesar să știm și să înțelegem unde se află rădăcina răului, acest păianjen care încearcă să înfășoare întreaga planetă, întreaga lume, în pânza sa”, a declarat el după revolta din Daghestan.

„Cu toate acestea, responsabilitatea pentru această ură îi revine în întregime lui Vladimir Putin și Rusiei. Propaganda rusă îi demonizează pe ucraineni de aproape un deceniu. Acum este rândul populației evreiești din Rusia să fie stigmatizată, așa cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul istoriei. Iar dacă Vladimir Putin continuă să facă ce vrea, nu va mai rămâne nimeni care trebuie urât”, conchide Aleksandar Docik.

ADVERTISEMENT