News

Cherecheș a refuzat extrădarea rapidă. Când ar putea ajunge, totuși, în România

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a refuzat extrădarea rapidă. Va mai dura ceva timp până când acesta poate fi adus în România.
01.12.2023 | 06:57
Chereches a refuzat extradarea rapida Cand ar putea ajunge totusi in Romania
Extrădarea lui Cătălin Cherecheș în România va dura multe zile. Fostul edil băimărean a refuzat procedura simplificată. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

La două zile după ce a fost prins de poliția din Augsburg, fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a refuzat extrădarea rapidă. La vârful justiției din România erau speranțe că inculpatul va fi adus în țară într-un termen foarte scurt.

Extrădarea lui Cătălin Cherecheș în România va dura multe zile. Fostul edil băimărean a refuzat procedura simplificată

Miercuri, 29 noiembrie, ministrul justiției, Alina Gorghiu, își exprima convingerea că fostul primar din nordul țării va fi adus în țară printr-o procedură simplificată, undeva la 10 zile.

ADVERTISEMENT

Situația pare a fi însă mult mai complicată. Joi seara, a apărut informația că acest condamnat, aflat în arest în Germania, a refuzat extrădarea simplificată. Asta înseamnă că procedura extrădării s-ar putea prelungi cu cel puțin 4-6 săptămâni.

Florian Weinzierl, purtătorul de cuvânt al Procuraturii generale Munchen, a spus că fostul primar ”a ridicat obiecții” cu privire la extrădarea sa. ”Persoana urmărită penal a declarat că intenționează să se apere împotriva extrădării și că va ridica obiecții.

ADVERTISEMENT

Dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va prezenta în cadrul procedurilor judiciare în fața Tribunalului Regional Superior din München”, a spus oficialul german, pentru Digi24.

Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție, Cătălin Cherecheş reușise să fugă vineri din țară. A făcut-o prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. El a fost depistat și reținut marți de polițiștii bavarezi în Augsburg, Germania.

ADVERTISEMENT

Aceeași Alina Gorghiu mai spunea, la o zi după capturarea lui Cherecheș, că decizia de predare a acestuia nu aparține statului român. ”Nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiției din Germania, ci aparține exclusiv instanței din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul.

Trebuie, însă, să preciză că Germania cu privire la numărul de persoane predate în România este pe locul doi, după Marea Britanie. Până pe data de 14 noiembrie au fost aduși din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a spus ministrul român.

ADVERTISEMENT

Cătălin Cherecheș nu mai e oficial primar în municipiul Baia Mare

Pe plan intern, condamnarea definitivă la închisoare i-a adus lui Cherecheș o ”deposedare” a mandatului de edil în Baia Mare. Miercuri, Prefectura Maramureș a transmis că prefectul județului, Rudolf Stauder, a emis Ordinul privind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni