News

China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu

China a lansat pe orbită trei astronauți pentru a începe popularea noii stații spațiale a țării. Este a treia misiune din cele 11 necesare.
17.06.2021 | 12:27
China a lansat primul zbor spatial cu echipaj uman dupa cinci ani Astronautii vor sta trei luni in spatiu
China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu Foto: hepta, Wikipedia Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nie Haisheng, Liu Boming și Tang Hongbo vor petrece trei luni la bordul modulului Tianhe la aproximativ 380 de kilometri deasupra Pământului. Va fi cea mai lungă misiune spațială cu echipaj din China până în prezent și prima după aproape cinci ani.

China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu

Joi, capsula lor Shenzhou-12 (Navă divină) a decolat cu succes pe racheta Long March 2F. Decolarea de la centrul de lansare prin satelit Jiuquan din deșertul Gobi a fost la ora 09:22 ora Beijing (04:22 ora României).

ADVERTISEMENT

Shenzhou-12 va fi a treia din cele 11 misiuni necesare pentru a finaliza stația spațială a Chinei până în 2022.  Printre acestea, patru vor fi misiuni cu oameni la bord, transportând până la 12 astronauți chinezi în spațiu – mai mult de cei 11 bărbați și femei pe care China i-a trimis din 2003.

Lansarea și misiunea ulterioară sunt o altă demonstrație a încrederii și capacității crescânde a Chinei în domeniul spațial. În ultimele șase luni, țara a colectat probe de rocă și sol de pe suprafața Lunii și a aterizat un robot cu șase roți pe Marte, eforturi extrem de complexe și provocatoare.

ADVERTISEMENT

Ce va face echipajul în spațiu?

Obiectivul principal al comandantului Nie Haisheng și al echipei sale din misiunea Shenzhou-12 este de a pune în funcțiune modulul Tianhe („Armonia Cerurilor”) care a re o greutate de 22,5 tone.

“Am multe așteptări”, a declarat Nie înainte de lansare, potrivit BBC. „Trebuie să ne amenajăm noua casă în spațiu și să testăm o serie de noi tehnologii. Așadar, misiunea este dură și provocatoare. Cred că noi trei împreună, lucrând în strânsă colaborare, făcând operațiuni minuțioase și precise, ne putem depăși provocările. Avem încredere că vom finaliza misiunea.”

ADVERTISEMENT

Tianhe un cilindru de 16,6 metri lungime și  4,2 metri în diametru, a fost lansat în aprilie. Este prima și componenta centrală a ceea ce va fi în cele din urmă un avanpost pe orbită de aproape 70 de tone, cuprinzând locuințe, laboratoare științifice și chiar un telescop de clasă Hubble pentru a vizualiza cosmosul.

China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu
China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu Foto: BBC

Diferitele elemente vor fi lansate la rândul lor în următorii câțiva ani. Construcția va fi însoțită de livrări regulate de marfă, precum și de expediții ale echipajului.

ADVERTISEMENT

Ce știm despre astronauți?

Autoritățile chineze au păstrat secrete identitățile astronauților Shenzhou-12 până la o conferință de presă de miercuri.

Se spune că Nie Haisheng, în vârstă de 56 de ani, este cel mai în vârstă astronaut trimis de China în spațiu. El este un veteran al a două zboruri anterioare, care au inclus o vizită de 15 zile în 2013 la prototipul stației spațiale, Tiangong-1. Acesta a fost de-orbitat de atunci.

Colegii săi de echipaj, Liu Boming (54 de ani) și Tang Hongbo (45 de ani), provin din cadrul forțelor aeriene.

Zborul spațial la care a participat Liu a fost misiunea Shenzhou-7 în 2008, când a participat la prima plimbare spțială a Chinei. Tang este debutantul din echipaj, el nu a ajuns niciodată pe orbită.

China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu
China a lansat primul zbor spațial cu echipaj uman după cinci ani. Astronauții vor sta trei luni în spațiu Foto: hepta

Mâncarea, combustibilul și echipamentele de care va avea nevoie trio-ul în timpul șederii lor la bordul Tianhe au fost livrate luna trecută de un transportator robotizat.

Acest transportator este încă atașat, iar bărbații vor face din despachetarea proviziilor sale prima lor sarcină de îndată ce s-au instalat. În livrare sunt incluse două costume spațiale de care vor avea nevoie pentru a efectua plimbări spațiale pe exteriorul Tianhe.

Deși nu sunt programate femei pentru misiunea Shenzhou-12, se așteaptă să participe la fiecare misiune următoare, a declarat Yang Liwei, directorul Biroului de Inginerie Spațială Echipată din China și primul astronaut din China, citat de Al Jazeera.

Două femei, Liu Yang și Wang Yaping, au fost selectate în 2011 printre a doua cohortă a Chinei, după primul lot de 14 bărbați la mijlocul anilor ’90. Liu a fost prima femeie din spațiu a Chinei în 2012, în timp ce Wang a fost cea mai tânără, la 33 de ani, în 2013.

Care sunt ambițiile spațiale ale Chinei?

China nu a ascuns în ultimii ani ambițiile sale spațiale. A investit fonduri semnificative în eforturile sale spațiale și, în 2019, a devenit prima țară care a trimis un rover fără echipaj pe partea îndepărtată a Lunii.

Dar a trebuit să se descurce singur în dezvoltarea unei stații spațiale, în parte pentru că a fost exclusă din proiectul Stației Spațiale Internaționale. SUA, care conduce acest parteneriat (cu Rusia, Europa, Canada și Japonia), nu va coopera cu națiunea asiatică pe orbită.

La rândul său, China spune că este deschisă implicării străine în stația sa. În primă instanță, aceasta înseamnă găzduirea de experimente științifice. De exemplu, echipajul Shenzhou-12 va efectua investigații privind cancerul în cadrul unei cercetări conduse de Norvegia.

Și în exteriorul stației, există un spectrograf telescopic dezvoltat de India pentru a studia emisiile ultraviolete provenite din spațiul adânc, de la stelele explodate.

Dar, pe termen lung, probabil vor exista și vizite la stație de către cetățeni non-chinezi. Rusia, care a împărtășit tehnologia în trecut cu China, a menționat posibilitatea de a-și trimite cosmonauții.

La conferința de presă de miercuri pentru prezentarea echipajului Shenzhou-12, Ji Qiming, director adjunct al agenției de zboruri spațiale umane din China, a declarat: „Salutăm cooperarea în acest sens în general. Credem că, în viitorul apropiat, după finalizarea stației spațiale chineze, vom vedea astronauți chinezi și străini zburând și lucrând împreună”, a adăugat el.

Președintele Xi Jinping și-a arătat sprijinul în spatele eforturilor spațiale ale țării, iar mass-media de stat chineză a aruncat în mod regulat „visul spațial” drept un pas în calea „întineririi naționale”.

ADVERTISEMENT
Tags: